Com funciona la cerca?
Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
Mostrar la cerca bàsica
   
   

 
  • 1897979   la cuina d'El Quixot  la cuina d'El Quixot
     
       
    • la cuina d'El Quixot

    S'han redactat alguns llibres amb aquest títol, en els quals la majoria de receptes porten ingredients que són la base de la cuina actual, però dels quals ni Cervantes ni cap castellà no havien sentit mai anomenar, ni sabien que existissin, com són els tomàquets, els pebrots, les patates, les mongetes, etc. En aquella època sols existia la cuina dels excessos, com descriu Cervantes en el capítol XX de la segona part, en "Les noces de Camacho", i era la que practicaven els rics i els poderosos, i la repetitiva, els pobres, obligats a viure dels seus propis recursos: cereals, cols, herbes, glans, ous, llet, formatge, cebes, etc.

    Nota: Vegeu: cuina.

       
  • 1895679   La cuynera catalana  La cuynera catalana
     
       
    • La cuynera catalana

    Llibre de cuina editat per primera vegada l'any 1835 a Barcelona en el nostre idioma, el català, a fi de fer-lo més general i acomodat a la capacitat de tothom, cosa que era gairebé una temeritat. D'autor anònim, La cuynera catalana és el primer tractat modern de cuina escrit en català i, cosa més important, el primer en què es fa referència a una cuina específicament catalana practicada al Principat de Catalunya. Fos qui fos l'autor, o els autors, és evident que era gent entesa en cuina i que coneixien la cuina que es feia aquí.

       
  • 1896390   lacar  lacar
     
       
    • lacar, v tr
    • es lacar
    • fr laquer

    Empastifar una peça d'aviram (especialment ànecs) d'una salsa agredolça entre dues coccions i el forn. Aquesta preparació és tradicional de la cuina xinesa i s'utilitza també per al porc.

       
  • 1896391   lacrar  lacrar
     
       
    • lacrar, v tr
    • es lacrar
    • fr cacheter à la cire

    Assegurar l'estanqueïtat d'una ampolla amb una cera especial anomenada cera de lacrar. El tap de suro que tapa les ampolles (de vi o de conserva) s'enfonsa arran del coll, i aquest darrer se submergeix en la cera liquada al bany maria, que s'endureix en uns vint minuts.

       
  • 1896392   làctic -a  làctic -a
     
       
    • làctic -a, adj
    • es láctico
    • fr lactique

    Relatiu o pertanyent a la llet.

       
  • 1898647   làctic -a  làctic -a
     
       
    • làctic -a, adj

    Que prové de la llet.

       
  • 1897799   lacticini  lacticini
     
       
    • lacticini, n m
    • es lacticinio
    • fr lactée

    Aliment derivat de la llet o qualsevol menjar fet amb aquest producte.

       
  • 1897800   lactiforme  lactiforme
     
       
    • lactiforme, adj
    • es lactiforme
    • fr lactée

    Semblant a la llet.

       
  • 1896393   lactoscopi  lactoscopi
     
       
    • lactoscopi, n m
    • es lactoscopio
    • fr lactomètre

    Aparell de tipus òptic emprat per a determinar la concentració de greix de la llet.

       
  • 1897788   lambrusco  lambrusco
     
       
    • lambrusco, n m

    Vi negre d'agulla que es produeix a la regió italiana d'Emília.