Com funciona la cerca?
Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
Mostrar la cerca bàsica
   
   

 
  • 1896528   quadricular  quadricular
     
       
    • quadricular, v tr
    • marcar, v tr sin. compl.
    • es cuadricular
    • es marcar
    • fr marquer
    • fr quadriller

    Senyalar la superfície d'un aliment destinat a ser cuit a la brasa (generalment una carn o un peix) amb diversos traços que s'encreuen formant rombes. És al contacte de les reixes de la graella (calentes però no roentes) que es produeix una caramel·lització de la carn superficial, prèviament untada d'oli o empastifada de llard. La peça es quadricula col·locant-la en diagonal damunt la graella, fent-li donar un quart de volta sobre ella mateixa al cap d'uns minuts de cocció i, finalment, girant-la a mig coure per quadricular l'altra cara.
    També es quadriculen, abans de la cocció, els elements que s'acaben d'arrebossar a l'anglesa (peixos sencers o en filets, escalopes, llonzes, entrecots) traçant rombes o quadrats amb el revés d'un ganivet, amb la finalitat de millorar la presentació final. Per analogia, es quadricula també una coca, una empanada o una amanida composta amb filets d'anxova.

       
  • 1897215   quadrúpede -a  quadrúpede -a
     
       
    • quadrúpede -a, adj
    • es cuadrúpedo
    • fr quadrupède

    Dit de l'animal vertebrat, especialment dels mamífers, que té quatre potes.

       
  • 1897216   quall  quall
     
       
    • quall, n m
    • es cuajo
    • fr présure

    Extracte de l'estómac dels remugants joves, emprat en l'elaboració de formatge i de quallada.

       
  • 1897217   quall  quall
     
       
    • quall, n m
    • es cuajo
    • fr présure

    Producte d'acció semblant a la dels extrets de l'estómac dels remugants joves.

       
  • 1897218   quall  quall
     
       
    • quallada, n f
    • quall, n m sin. compl.
    • es cuajada
    • fr caillebotte

    Part coagulada de la llet, constituïda per la caseïna i el greix. És la fase inicial de la fabricació dels formatges.

       
  • 1897218   quallada  quallada
     
       
    • quallada, n f
    • quall, n m sin. compl.
    • es cuajada
    • fr caillebotte

    Part coagulada de la llet, constituïda per la caseïna i el greix. És la fase inicial de la fabricació dels formatges.

       
  • 1897219   quallar  quallar
     
       
    • quallar, v tr
    • coagular, v tr sin. compl.
    • es cuajar
    • fr cailler

    Produir la coagulació de la llet.

       
  • 1897220   quantificar  quantificar
     
       
    • quantificar, v tr
    • es cuantificar
    • fr quantifier

    Determinar la quantitat d'alguna cosa, els ingredients d'una preparació, d'un plat, etc.

       
  • 1897221   quaresma  quaresma
     
       
    • quaresma, n f
    • es cuaresma
    • fr carême

    Període de quaranta dies que, en el cicle de l'any litúrgic cristià, precedeix la festa de Pasqua. Aquests dies antany tenien molta importància en les famílies que observaven les normes d'alimentació que ordenava l'Església, fins i tot les cases de menjar i fondes variaven els menús per adaptar-se a la normativa dictada per les autoritats eclesiàstiques. Avui la gent ni tan sols se'n recorda, no hi dona cap importància.

       
  • 1897223   quarter  quarter
     
       
    • quarter, n m
    • es cuarto
    • fr quart

    Cadascuna de les quatre parts en què es divideix el cos d'un animal, especialment d'un quadrúpede o d'un ocell, en seccionar-lo pel seu pla de simetria longitudinal i per la seva meitat transversal.

    Nota: Per exemple, un quarter de pollastre.