Com funciona la cerca?
Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
Mostrar la cerca bàsica
   
   

 
  • 1896671   rabassola  rabassola
     
       
    • múrgola, n f
    • rabassola, n f sin. compl.
    • es seta
    • fr morille

    Bolet de l'espècie Morchella. És un dels bolets més coneguts i que es troba fàcilment als mercats. Se'n distingeixen diferents varietats, però totes tenen en comú l'aparença d'esponja o de rusc del seu barret en forma de pinya, que fa entre 4 i 10 cm de diàmetre. De carn compacta, un xic elàstica, cal escaldar-los abans de cuinar-los.

    Nota: Tots els bolets anomenats múrgoles o rabassoles, així com els ariganys pertanyen a la mateixa família.

       
  • 1897235   rabejar  rabejar
     
       
    • rabejar, v tr
    • es remojar
    • fr remouiller

    Ficar una cosa dins l'aigua o tenir-l'hi una estona en moviment perquè quedi ben remullada, banyar.

       
  • 1897234   Rabelais, François  Rabelais, François
     
       
    • Rabelais, François

    (1494-1553). Metge i humanista, és un dels escriptors francesos més suggestius del Renaixement. Després de fer-se franciscà i benedictí, es dedicà a la professió de metge. Aleshores, inspirant-se en un llibre sobre el gegant Gargantua, inicià la sèrie famosa sobre Gargantua i el seu fill Pantagruel. Aquesta obra, tant original com poderosa, dedica un ampli espai a les coses del menjar i del beure. Els termes pantagruèlic i gargantuesc s'apliquen a una gana, una mengera, un àpat, un estómac de gegant o al grau de truculència d'una taula o d'un festí carregat de vitualles. En les pàgines dels seus llibres sempre troba ocasió per incloure temes de cuina o de plats, aliments i guisats comuns a la seva època. No en va, el nom de Rabelais ha estat donat a una acadèmia gastronòmica francesa. A través d'aquests llibres i sota una aparença faceciosa, l'autor tracta de fer passar un missatge de tolerància i bonhomia, d'inspiració humanista, en contrast amb l'esperit obscurantista imperant. En aquest sentit, és un perfecte model de l'intel·lectual del Renaixement, que lluita amb entusiasme per renovar, a la llum dels pensadors clàssics, l'ideal filosòfic i moral de la seva època. Un escriptor pintoresc que donà testimoni d'un do prodigiós de la invenció verbal.

       
  • 1897238   ració  ració
     
       
    • ració, n f
    • es ración
    • fr ration

    Quantitat de cada vianda que s'atribueix a algú i que, a les fondes, els restaurants, etc., se serveix per un preu determinat, formant part o no del menú que s'està servint.

       
  • 1898007   racionar  racionar
     
       
    • racionar, v tr
    • es racionar
    • fr rationner

    Posar a ració d'una vianda.

       
  • 1898008   radiopasteurització  radiopasteurització
     
       
    • radiopasteurització, n f
    • es radiopasteurización
    • fr radiopasteurisation

    Pasteurització dels aliments mitjançant l'ús de radiacions ionitzants.

    Nota: Vegeu: Pasteur

       
  • 1897236   radot  radot
     
       
    • radot, n m
    • es rosco
    • fr gâteau

    Tortell petit.

       
  • 1897237   raedora  raedora
     
       
    • raedora, n f
    • raera, n f sin. compl.
    • es raedera
    • fr ratissoire

    Paleta de ferro per a separar la pasta de les parets de la pastera i per a tallar els pans abans de coure'ls.

       
  • 1897237   raera  raera
     
       
    • raedora, n f
    • raera, n f sin. compl.
    • es raedera
    • fr ratissoire

    Paleta de ferro per a separar la pasta de les parets de la pastera i per a tallar els pans abans de coure'ls.

       
  • 1898009   ragusà  ragusà
     
       
    • ragusà, n m

    Formatge italià de pasta dura, propi de Ragusa (Sicília), elaborat amb llet de vaca i fermentat en salmorra. Té un 40% de greix i un gust suau i dolç quan és jove. Si ha madurat molt, és picant i fort.