Com funciona la cerca?
Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
Mostrar la cerca bàsica
   
   

 
  • 1897258   sa sana  sa sana
     
       
    • sa sana, adj
    • es sano
    • fr sain

    Bo per a la salut, que no la danya.

       
  • 1897257   sa sana  sa sana
     
       
    • sa sana, adj
    • es sano
    • fr intact

    Exempt de dany, de corrupció, no fet mal bé, si es tracta de vegetals o d'altres gèneres destinats a l'alimentació.

       
  • 1897260   sabatera d'esquames  sabatera d'esquames
     
       
    • sabatera d'esquames, n f
    • es hidno imbricado
    • fr hydne imbriqué

    Bolet de bona talla amb el barret convex i aplanat, de 7 a 20 o 25 cm, color marró fosc, amb escames grans, concèntriques, amb la punta aixecada i més fosca encara. Té el marge un xic cargolat, ondulat i lobulat. Peu curt i gruixut, de 5 a 8 cm per 2 cm de gruix, fibrós, esponjós a la base i de color canyella brut. Carn dura, blanquinosa o agrisada, i amarga. Sense les agulles i de molt jove es consumeix. Més gran es pot deixar assecar i, un cop molt, és un bon condiment per a guisats de carn i també per a sopes.

       
  • 1897259   sabó  sabó
     
       
    • sabó, n m
    • es jabón
    • fr savon

    Qualsevol producte detergent o d'aspecte i ús semblant.

       
  • 1897261   saboga  saboga
     
       
    • saboga, n f
    • es sábalo
    • fr alose

    Peix blau migratori, de forma semblant a la sardina, de fins a 50 cm de llargària. Viu al mar i a les aigües dolces, on fa la posta d'ous a la primavera per fer-hi créixer els alevins, que generalment a la tardor van cap al mar. És una espècie molt estimada, qualificada com el salmó del sud. La carn, de paladar saborosíssim, té el gran inconvenient de les espines invisibles i perilloses, entreviades en la carn blanca, que representen el principal problema que culinàriament ofereix aquest peix. Per aquest motiu, la millor manera de preparar-lo és en filets ben desespinats.

       
  • 1897262   sabor  sabor
     
       
    • sabor, n m/f
    • es sabor
    • fr saveur

    Impressió produïda per un aliment en l'òrgan del gust, constituït per les papil·les gustatives de la llengua. Existeixen quatre sabors bàsics (salat, dolç, àcid i amarg), als quals són més o menys sensibles diferents zones de la llengua. De la seva combinació neix el sabor específic d'un menjar; quan un d'ells domina, el plat és acidulat, acre, especiat o suau. Les temperatures extremades, molt calentes o molt fredes, emboten o debiliten temporalment la sensibilitat gustativa. Quan els sabors es barregen, poden realçar-se o disfressar-se recíprocament. La sal disfressa el poder endolcidor del sucre, però un pessic de sal en un plat ensucrat, el fa semblar més dolç; inversament, el sucre disminueix el gust salat o especiat; però, per exemple, sol afegir-se un xic de sucre als plats salats (pèsols, tomàquets, salses). Existeixen també uns fenòmens de contrast que modifiquen el sabor d'un aliment: una fruita semblarà àcida després d'un pastís i molt dolça després d'un formatge o d'un plat especiat. S'ha de jugar harmoniosament amb els contrastos i les avinences, que són realçats per la textura, la consistència, el color i la temperatura de degustació.

       
  • 1897263   saborall  saborall
     
       
    • saborall, n m

    Ossos de porc, generalment salats, que es posen a bullir una estona a l'olla quan es fa escudella, per donar-li aquell sabor casolà especial.

    Nota: Vegeu: lluca

       
  • 1898095   saborós -osa  saborós -osa
     
       
    • saborós -osa, adj
    • es sabroso
    • fr savoureux

    Que té sabor, especialment quan és agradable. És el que es diu de qualsevol fruita, aliment o preparat culinari que té un sabor agradable.

       
  • 1897264   sabre  sabre
     
       
    • sabre, n m

    Peix de cos estret i allargat, pell nua, musell en punxa i fortes dents, de color blanc argentat i carn molt apreciada.

       
  • 1897265   sacarina  sacarina
     
       
    • sacarina, n f
    • es sacarina
    • fr saccharine

    Pols cristal·lina blanca de sabor molt dolç, soluble en aigua bullent, alcohol, acetona i glicerol, i poc soluble en aigua freda. Sense cap valor nutritiu, s'empra com a edulcorant no calòric i, en medicina, quan està contraindicada la ingesta de sucre (diabetis i altres malalties).