Com funciona la cerca?
Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
Mostrar la cerca bàsica
   
   

            
 
 • 3559702   XYLELLA FASTIDIOSA O XILEL·LA?:PRONÚNCIA I GRAFIA <Criteris d'especialitat > Ciències de la vida> , <Criteris lingüístics> XYLELLA FASTIDIOSA O XILEL·LA?:PRONÚNCIA I GRAFIA
   
     
  • XYLELLA FASTIDIOSA O XILEL·LA?: PRONÚNCIA I GRAFIA
  • nc Xylella fastidiosa

  <Criteris d'especialitat > Ciències de la vida> , <Criteris lingüístics>

  Per a la pronúncia i la grafia de xylella fastidiosa, es recomana seguir les convencions següents:
  - En contextos d'especialitat, utilitzar el nom científic (Xylella fastidiosa) i, en contextos divulgatius, aplicar-hi una adaptació ortogràfica al català (xilel·la).
  - Escriure el nom científic amb cursiva i amb majúscula inicial en el primer component, i escriure l'adaptació al català amb rodona i minúscules.
  - Prescindir de l'article en el nom científic i aplicar article femení a la forma adaptada (la xilel·la)

  Els motius d'aquesta tria són els següents:
  (1) Pel que fa al nom científic, s'escriu d'acord amb les regles taxonòmiques internacionals, que prescriuen la lletra cursiva, la majúscula inicial en el gènere i l'absència d'article. [El nom, creat sobre el grec xylon, 'fusta', es deu a la colonització que fa aquest bacteri del xilema de les plantes o sistema conductor principal de la saba bruta.]
  (2) Pel que fa a l'adaptació al català, es considera convenient pel fet que aquest bacteri fitopatogen actualment afecta les Illes Balears i amenaça Catalunya, de manera que el terme pot ser necessari en contextos divulgatius.
  (3) Lingüísticament, l'adaptació al català es fa convertint el formant xyl- en xil- (d'acord amb l'adaptació del formant grec xylon, com en xilema) i convertint la terminació -ella en -el·la (igual que en els noms comuns de molts bacteris, com ara salmonel·la o legionel·la, ja que ll no té en llatí el so palatal que té en català). A més, es prescindeix de l'epítet fastidiosa perquè aquesta espècie és l'única coneguda del gènere Xylella.
  (4) La tria del gènere femení es deu a la forma femenina del nom científic, demostrada per l'adjectiu fastidiosa, i també a la terminació en -a del nom del gènere, sovint interpretada com a marca de femení en català.

  El bacteri Xylella fastidiosa, o la xilel·la, provoca l'assecament ràpid de les fulles i les branques de moltes espècies de plantes, principalment plantes ornamentals (com el baladre) i de cultius llenyosos (olivera, vinya, cítrics i ametllers), fins al punt que els pot ocasionar la mort.

  Nota: Podeu consultar el document de criteri original, Xylella fastidiosa: què és?, com s'escriu?, com es pronuncia, per què se'n parla?, en l'apartat "La consulta del mes" del web del TERMCAT(http://www.termcat.cat/ca/Comentaris_Terminologics/Consultes_Terminologiques/300/).