<Immunitat innata>
Complex macromolecular format pels factors del complement produïts en les etapes finals de la seva activació, que s'insereix en la membrana de cèl·lules diana i hi produeix canvis iònics i osmòtics que sovint en causen la citòlisi.
Nota: 1. El complex d'atac a la membrana és constituït pels factors del complement C5b, C6, C7, C8 i C9.
Nota: 2. La sigla MAC prové de l'anglès membrane attack complex.
<Receptors i molècules de membrana> , <Immunitat innata>
Integrina leucocitària de la subfamília β2 que s'expressa en neutròfils, fagòcits monocuclears i cèl·lules NK i que actua com a receptor del factor del complement iC3b i de l'ICAM.
Nota: La sigla CR3 prové de l'anglès complement receptor 3.
<Cèl·lules i processos citològics>
Cèl·lula del sistema mononuclear fagocític derivada d'un monòcit, de grans dimensions i localitzada als teixits, que es caracteritza per una gran activitat fagocítica i per la capacitat migratòria pel teixit connectiu.
Nota: Un macròfag pot activar-se per diversos estímuls i adquirir una gran capacitat de presentació antigènica i de producció de substàncies bioactives.
<Gammapaties, amiloïdosis i crioglobulinèmies>
Malaltia caracteritzada per la proliferació anormal de cèl·lules plasmàtiques productores d'IgM monoclonal, cosa que produeix diversos trastorns funcionals deguts a la viscositat elevada de la sang, i que afecta principalment homes d'edat avançada.
<Receptors i molècules de membrana>
Adrecina que s'expressa en cèl·lules endotelials de les mucoses, on actua com a lligand principal de l'L-selectina.
Nota: La sigla MadCAM-1 prové de l'anglès mucosal addressin cell-adhesion molecule-1 ('molècula d'adhesió cel·lular adrecina de mucoses').
<Interacció antigen-anticòs>
Augment progressiu de l'afinitat dels anticossos que té lloc durant els successius contactes amb l'antigen.
Nota: La maduració d'afinitat és deguda a la hipermutació somàtica dels gens de les immunoglobulines i té lloc als fol·licles limfoides secundaris.
<Cèl·lules i processos citològics>
Procés pel qual les cèl·lules pre-T que migren al timus es transformen en limfòcits T naïfs que tenen alhora capacitat de reconeixement antigènic i resposta immunitària contra antígens aliens, i de tolerància immunitària amb les estructures pròpies.
Nota: La maduració dels limfòcits T inclou l'adquisició i la pèrdua seqüencial de marcadors de la superfície cel·lular característics de les diferents etapes de maduració, i es fonamenta en la selecció negativa i la selecció positiva per a controlar el repertori d'aquests limfòcits.
<Autoimmunitat>
Malaltia provocada per una resposta immunitària contra estructures pròpies.
Nota: En les malalties autoimmunitàries es generen autoanticossos i limfòcits autoreactius i es poden formar immunocomplexos.
<Autoimmunitat>
Malaltia autoimmunitària en què autoanticossos o limfòcits autoreactius actuen contra antígens presents en un òrgan determinat.