• http://www.audir.org/
   
Com funciona la cerca?
Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
Mostrar la cerca bàsica
   
   

       
 • |
 • Català
 
 • 918506   wahhabisme <Islam> wahhabisme
   
     
  • wahhabisme, n m

  <Islam>

  Doctrina fonamentalista islàmica nascuda a Aràbia al segle XVIII.

  Nota: Els dos predicadors del wahhabisme van ser un cap de tribu, Muhàmmad ibn Saud, i sobretot Muhàmmad ibn Abd al-Wahhab. Aquest últim volia tornar a la puresa original de l'islam i condemnava en particular les pràctiques populars com el culte als sants i el pelegrinatge a les seves tombes; imposava la barba als homes, prohibia la promiscuïtat pública entre homes i dones i cridava al gihad contra els xiïtes. Els wahhabites van destruir el lloc sant xiïta a Karbala (a l'Iraq), i també mesquites i mausoleus a la Meca i Medina. En reacció a això, els otomans, dels qui depenia Aràbia en aquella època, van enderrocar la primera dinastia wahhabita el 1818. Però els wahhabites van reconstruir un estat al sud d'Aràbia: Abd al-Aziz ibn Saud es va proclamar el cap del regne de l'Aràbia Saudita. El rigor islàmic i el petroli van donar una dimensió internacional a la dinastia. Posseïdor d'enormes mitjans econòmics, el wahhabisme fa construir mesquites en tot el món islàmic i intenta imposar la seva visió rigorista de l'islam, sobretot respecte de les dones, que no tenen pràcticament cap dret.

     
 • 918507   Wicca <Noves religions> Wicca
   
     
  • Wicca

  <Noves religions>

  Moviment de bruixeria i màgia modernes i neopaganes restaurades pel francmaçó anglès Gerald B. Gardner a partir de 1940 i implantades als Estats Units d'Amèrica el 1962.

  Nota: El pensament de la Wicca, terme derivat de Witchcraft ('bruixeria'), està relacionat amb l'ecologia, el naturisme i el feminisme. Els seus ritus consisteixen en cants i danses i celebren les estacions de l'any. Aquest moviment té uns 80.000 membres repartits pels Estats Units d'Amèrica, l'Amèrica del Sud i Europa.