<Malalties metabòliques>
Disacàrid natural que per hidròlisi lliura d-galactosa i d-glucosa i que es troba únicament en la llet produïda per les femelles dels mamífers.
Quan la llet és fermentada per bacteris, com ara els lactobacils, la lactosa és transformada en àcid làctic, i s'empra en la preparació de llet polvoritzada per a lactants i malalts, com a excipient en la fabricació de comprimits i com a diürètic osmòtic i com a laxant (dosis elevades).
La lactosa es degrada amb la lactasa, enzim que actua a nivell de l'epiteli intestinal. Si l'organisme té un dèficit d'aquest enzim, es produeix una intolerància alimentària a la lactosa.
<Malalties metabòliques>
Disacàrid natural que per hidròlisi lliura d-galactosa i d-glucosa i que es troba únicament en la llet produïda per les femelles dels mamífers.
Quan la llet és fermentada per bacteris, com ara els lactobacils, la lactosa és transformada en àcid làctic, i s'empra en la preparació de llet polvoritzada per a lactants i malalts, com a excipient en la fabricació de comprimits i com a diürètic osmòtic i com a laxant (dosis elevades).
La lactosa es degrada amb la lactasa, enzim que actua a nivell de l'epiteli intestinal. Si l'organisme té un dèficit d'aquest enzim, es produeix una intolerància alimentària a la lactosa.
<Malalties metabòliques>
Disacàrid natural que per hidròlisi lliura d-galactosa i d-glucosa i que es troba únicament en la llet produïda per les femelles dels mamífers.
Quan la llet és fermentada per bacteris, com ara els lactobacils, la lactosa és transformada en àcid làctic, i s'empra en la preparació de llet polvoritzada per a lactants i malalts, com a excipient en la fabricació de comprimits i com a diürètic osmòtic i com a laxant (dosis elevades).
La lactosa es degrada amb la lactasa, enzim que actua a nivell de l'epiteli intestinal. Si l'organisme té un dèficit d'aquest enzim, es produeix una intolerància alimentària a la lactosa.
<Malalties metabòliques>
Hexosa que es dona en estat lliure en la fruita i la mel juntament amb la glucosa i la sacarosa, i en els oligosacàrids combinada amb altres sucres.
La fructosa natural és levogira; en canvi, la D-fructosa s'obté per síntesi i per hidròlisi àcida de la inulina, polisacàrid que es compon, quasi exclusivament, d'unitats de D-fructofuranosa, forma cíclica de la fructosa. A les cèl·lules dels músculs dels vertebrats la fructosa és degradada per fosforilació segons les vies metabòliques de la glicòlisi.
<Malalties metabòliques>
Atròfia del teixit adipós subcutani que pot ser difusa o localitzada, hereditària o adquirida.
La lipoatròfia s'associa sovint amb la resistència a la insulina.
Cal distingir la lipoatròfia de la lipodistròfia: la lipodistròfia és una malaltia que es caracteritza per un trastorn del metabolisme lipídic i per una degeneració del teixit adipós, sovint en forma de lipoatròfia.
<Malalties metabòliques>
Lipoproteïna plasmàtica de mobilitat electroforètica alfa i densitat elevada, sedimentable amb ultracentrifugació, que intervé en el transport del colesterol cap al fetge.
En les HDL, un 50% del pes correspon a la fracció proteica, i l'altra meitat la integren fosfoglicèrids, èsters de colesterol i triacilglicèrids. Aquestes lipoproteïnes mostren una correlació negativa amb el risc de malaltia cardiovascular.
La sigla catalana HDL prové de l'anglès high density lipoprotein ('lipoproteïna de densitat alta').
<Malalties metabòliques>
Fracció del líquid extracel·lular que banya les cèl·lules, circula lentament i no és compresa en els vasos sanguinis ni en els limfàtics.
<Malalties metabòliques>
Fracció del líquid extracel·lular que banya les cèl·lules, circula lentament i no és compresa en els vasos sanguinis ni en els limfàtics.