Com funciona la cerca?
Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
Mostrar la cerca bàsica
   
   

química orgànica

  • química orgànica, n f
  • es química orgánica, n f
  • en organic chemistry, n

<Química orgànica>

Branca de la química que estudia l'estructura, les propietats i el comportament dels compostos del carboni.

Nota: L'origen de la química orgànica es remunta a l'any 1828, quan Friedrich Wholer va sintetitzar fortuïtament la urea, obtinguda fins aleshores a partir de l'orina dels mamífers. Aquest fet va portar a pensar que els compostos orgànics també es podien sintetitzar.

A principis del segle XIX es preparaven nous colorants i, sobretot, s'aïllaven i es purificaven compostos d'origen vegetal amb finalitats medicinals, tot i la carència d'informació estructural.

Hi ha una gran diversitat de compostos orgànics útils, des dels polímers naturals i sintètics que constitueixen la base de molts materials per a vestir, transportar o allotjar les persones fins als fàrmacs que permeten guarir múltiples malalties.

Actualment s'està treballant de forma especial en la sostenibilitat, de manera que es dissenyen processos que generen menys residus o es reutilitzen els que es produeixen.

Els compostos orgànics estan formats majoritàriament per àtoms de carboni i hidrogen, i excepcionalment contenen heteroàtoms. Els més comuns són l'oxigen, el nitrogen, el sofre, el fòsfor i el ferro, el clor, el brom i el iode.

L'estructura dels compostos orgànics és constituïda bàsicament per enllaços entre els carbonis i entre el carboni i l'hidrogen. És per això que l'esquelet bàsic d'aquests compostos s'anomena cadena hidrocarbonada.

La química orgànica exclou els compostos binaris, com ara els òxids de carboni, els carburs metàl·lics i el sulfur de carbonil, i els compostos ternaris, com els carbonils metàl·lics i els carbonats.

La majoria dels compostos coneguts són compostos orgànics. El seu nombre és indeterminat, però se n'han identificat i anomenat al voltant de sis milions. Aquests compostos es classifiquen en diferents grups segons l'àtom o el grup funcional que els caracteritzen, els quals els donen les propietats físiques característiques.

L'ús de l'adjectiu orgànica prové del fet que els compostos que es coneixien en un principi eren d'origen natural i constituïen els organismes vius.