Com funciona la cerca?
Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
Mostrar la cerca bàsica
   
   

taula periòdica dels elements

  • taula periòdica dels elements, n f
  • taula de Mendeléiev, n f sin. compl.
  • taula periòdica, n f sin. compl.
  • es tabla de Mendeléyev, n f
  • es tabla periódica, n f
  • es tabla periódica de los elementos, n f
  • en Mendeleev's table, n
  • en periodic table, n
  • en periodic table of the elements, n

<Química inorgànica>

Ordenació dels elements que mostra la periodicitat de les propietats d'aquests amb l'augment del nombre atòmic.

Nota: La taula periòdica dels elements i la periodicitat que mostra es basen en la repetició de configuracions electròniques pels diversos àtoms a mesura que els nivells electrònics es van omplint segons el principi d'aufbau.

Tal com es fa servir actualment, la taula periòdica dels elements està dividida en períodes, grups i blocs.

Els períodes fan referència a les set files horitzontals: les files primera, segona i tercera formen els períodes curts; les files quarta, cinquena, sisena i setena són els períodes llargs. Cada període correspon al valor del nombre quàntic principal dels electrons de la capa més externa. En general, els elements del segon període presenten unes propietats una mica diferents de les de la resta de períodes.

Els grups classifiquen els elements en diferents columnes, segons que tinguin la mateixa configuració electrònica en el darrer nivell energètic.

Els blocs agrupen els elements segons el tipus d'orbital. Els elements del bloc s comprenen els grups 1 i 2; els elements del bloc d comprenen els grups del 3 al 12; els elements del bloc p comprenen els grups del 13 al 18, i els elements del bloc f no tenen les columnes numerades a causa de la gran similitud de propietats que presenten.

La taula periòdica dels elements té el seu origen en la taula que va proposar el químic rus Dimitri Mendeléiev l'any 1871, la qual es fonamentava en el fet que les propietats de tipus químic dels elements són una funció periòdica de la magnitud del seu nombre atòmic. Això va permetre ordenar els elements per ordre creixent de nombre atòmic, amb els elements que presenten similituds en columnes verticals.