• http://www.termcat.cat/docs/Taula_Periodica_Elements/
   
Com funciona la cerca?
Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
Mostrar la cerca bàsica
   
   

       
 
 • 3232524   Al2O3 <Química inorgànica> Al2O3
   
     
  • alúmina, n f
  • es alúmina, n f
  • en alumina, n
  • for Al2O3

  <Química inorgànica>

  Òxid d'alumini sòlid de duresa molt elevada, número 9 de l'escala de Mohs, que té un punt de fusió de 2 030 ºC i un punt d'ebullició de 2 250 ºC.

  Nota: L'alúmina és difícilment soluble tant en els àcids minerals com en els àlcalis.

  Existeix a la natura en forma anhidra i cristal·lina (en aquest cas, rep el nom de corindó) i en forma hidratada a diversos graus (en aquest cas, rep el nom de alúmina hidratada).

  S'obté al laboratori en forma de pólvores blanques per calcinació de l'hidròxid d'algunes sals d'alumini. D'altra banda, mitjançant la reacció 2 AlF3 + B2O3 → Al2O3 + 2 BF3 s'obté en forma cristal·lina.

  L'alúmina obtinguda a baixa temperatura és àvida d'aigua i, com que és un òxid amfòter, és soluble tant en àcids (Al2O3 + 6 H+ → 2 Al3+ + 3 H20) com en àlcalis (Al2O3 + 2 OH → 2 AlO2 + H2O). En el primer cas dona sals d'alumini i en el segon, aluminats.

  Escalfada per sobre de 800 ºC experimenta una transformació de l'estructura cristal·lina, augmenta de densitat i esdevé parcialment insoluble en els àcids i en els àlcalis i no s'hidrata amb facilitat (el corindó pertany a aquesta varietat).

  Tot i que l'alúmina es fa servir en diferents processos (fabricació d'alumini i obtenció d'abrasius, refractaris, peces ceràmiques, etc.), cal esmentar l'obtenció d'alúmina activada.