Com funciona la cerca?
Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
Mostrar la cerca bàsica
   
   

xarel·lo

  • xarel·lo, n m
  • cartoixà, n m sin. compl.
  • pansa blanca, n f sin. compl.
  • es xarel·lo, n m
  • fr xarello, n m
  • en Xarello, n m

<Varietat blanca>

1. Cep conreat tradicionalment a Catalunya, sobretot a la regió del Penedès, resistent a la secada, que dona el raïm xarel·lo.
2. Raïm blanc produït pel cep xarel·lo, de maduració primerenca, menut, compacte i amb els grans mitjans, esfèrics, dolços i amb la pell dura, que dona el vi xarel·lo.
3. Vi elaborat amb raïm xarel·lo, amb cos, una mica àcid, amb un grau alcohòlic alt i una aroma afruitada, que se sol utilitzar per a fer cava, especialment de llarga criança.

Nota: La denominació catalana cartoixà s'utilitza especialment al Penedès, i pansa blanca, a la zona d'Alella.

Nota: Criteris aplicats:

Es ratifica la denominació normativa xarel·lo (de l'italià chiarello '(vi) claret', pronunciat al nord
d'Itàlia xarel·lo) i s'aproven com a sinònims complementaris les formes cartoixà (derivat de cartoixa) i pansa blanca pels motius següents:

·són les formes recollides a la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA); també es documenten en altres textos especialitzats del sector i en obres terminològiques;

·totes tres tenen ús, si bé xarel·lo sembla que és la forma més estesa, segons els especialistes;

·tenen el vistiplau dels experts.

Els especialistes comenten que hi ha la varietat xarel·lo vermell, coneguda també amb les formes cartoixà marí i pansa rosada. Atès, però, que no és una varietat recollida oficialment en la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA), s'ha descartat d'incloure-la en aquest recull.