Com funciona la cerca?
Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
Mostrar la cerca bàsica
   
   

pedro ximenes

  • pedro ximenes, n m
  • es Pedro Jiménez, n m
  • es pedro ximénez, n m
  • es pedrojiménez, n m
  • fr pero ximenes, n m
  • en Pedro Ximenes, n
  • en Pedro Ximenez, n

<Varietat blanca>

1. Cep conreat tradicionalment al sud-est de la península Ibèrica, molt sensible a les malures, que dona el raïm pedro ximenes.
2. Raïm blanc produït pel cep pedro ximenes, menut, compacte i amb els grans mitjans, esfèrics, molt llisos i translúcids, que dona el vi pedro ximenes.
3. Vi dolç elaborat exclusivament amb raïm pedro ximenes, de color fosc, que se sol prendre amb les postres.

Nota: Criteris aplicats:

S'aprova la denominació pedro ximenes, manlleu adaptat del castellà pedro ximénez, d'origen antroponímic, (1) pels motius següents:

·és una denominació ja difosa en català per a fer referència a aquesta varietat;

·segueix el paral·lelisme d'altres llengües, que també han tendit a adaptar la denominació originària;

·té el vistiplau dels especialistes.

Pel que fa a la vacil·lació documentada entre pedro i pero en el primer component de la denominació, s'opta finalment per pedro (pedro ximenes) perquè és la forma més documentada en textos especialitzats, tant en català com en castellà.

Es descarta la forma pedro ximénez, malgrat que és la denominació recollida a la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA), perquè la forma adaptada ja ha tingut força difusió i té el vistiplau dels especialistes.


(1) Segons la tradició, el nom d'aquesta varietat prové del nom propi alemany Peter Siemens, acompanyant de Carles V; aquest nom s'hauria adaptat al castellà en pedro ximénez, des d'on hauria passat al català (RULL, Xavier. Diccionari del vi: Amb licors i altres begudes. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1999. 287 p. (El Calidoscopi)).