Com funciona la cerca?
Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
Mostrar la cerca bàsica
   
   

            
 
  • 3688759   verdejo  <Varietat blanca> verdejo
     
       
    • verdejo, n m
    • es verdejo, n m
    • fr verdejo, n m
    • pt verdelho, n m
    • en Verdejo, n

    <Varietat blanca>

    1. Cep conreat tradicionalment a la regió de Rueda i a la comarca de la Ribera del Duero, a Castella i Lleó, vigorós.
    2. Raïm blanc produït pel cep verdejo, menut i amb els grans petits, esfèrics i de color groc.
    3. Vi elaborat amb raïm verdejo, fresc, molt àcid, de color groc verdós i amb una aroma afruitada i vegetal.

    Nota: Criteris aplicats:

    S'aprova la denominació verdejo, manlleu del castellà (derivat de verde 'verd', potser pel caràcter primerenc d'aquesta varietat) pels motius següents:

    ·és la forma recollida a la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA) per a anomenar aquesta varietat; també es documenten en altres textos especialitzats i en obres terminològiques;

    ·els especialistes consultats confirmen que l'única denominació amb què es designa aquesta varietat vitivinícola en català i descarten els sinònims documentats en algunes fonts; comenten, a més, que hi ha tendència a catalanitzar-ne la pronúncia, motiu pel qual no s'indica la llengua de procedència;

    ·també és la forma que es documenta en altres llengües.

    Es descarten, entre d'altres, les formes verdello, verdiell i picapoll, recollides en algunes obres com a equivalents de verdejo, perquè els especialistes asseguren que denominen altres varietats.

    [Acta 607, 17 de juny de 2016]

       
  • 3688760   vermentino  <Varietat blanca> vermentino
     
       
    • vermentino, n m
    • es vermentino, n m
    • fr garbesso, n m
    • fr rolle, n m
    • fr vermentino, n m
    • fr vermentinu, n m
    • it favorita, n f
    • it pigato, n m
    • it vermentino, n m
    • en Rolle, n
    • en Vermentino, n

    <Varietat blanca>

    1. Cep originari d'Itàlia, conreat tradicionalment a la Ligúria i a Sardenya, sensible al vent i resistent a la secada.

    2. Raïm blanc produït pel cep vermentino, de maduració tardana, mitjà o gros i amb els grans grossos, el·líptics i de color verd groguenc.

    3. Vi elaborat amb raïm vermentino, fresc, poc àcid, de color pàl·lid i amb una aroma característica de poma i altres fruites, que se sol utilitzar per a fer vins blancs secs i rosats.

    Nota: Criteris aplicats:

    S'aprova la denominació vermentino, manlleu de l'italià d'origen incert, potser del genovès vermentin,(1) pels motius següents:

    ·és la forma documentada en català per a fer referència a aquesta varietat, tant en textos oficials (per exemple, al RD 313/2016, de 31 de juliol) com en textos especialitzats del sector;

    ·malgrat que és un manlleu, s'inscriu fàcilment en el sistema gràfic i fonètic del català;

    ·és una designació anàloga, des del punt de vista formal, a altres denominacions ja catalanes també d'origen italià, com ara andantino, camerino, casino o concertino;

    ·es documenta també en altres llengües;

    ·té el vistiplau dels especialistes.

    Es descarta la sinonímia amb malvasia de gra gros i malvasia del Rosselló, recollida en algunes fonts, perquè els especialistes no han pogut confirmar que designin realment aquesta varietat.

    (1) I Grandi dizionari Garzanti [en línia]. Novara: De Agostini Scuola Spa, cop. 2016. <<http://www.garzantilinguistica.it/>


    [Acta 619, 31 de març de 2017]

       
  • 3688761   vidadillo  <Varietat negra> vidadillo
     
       
    • vidadillo, n m
    • es crespiello, n m
    • es garnacha basta, n f
    • es garnacha gorda, n f
    • es miguel, n m
    • es vidadillo, n m
    • es vitadillo, n m
    • fr crespiello, n m
    • fr vidadillo, n m
    • en Vidadillo, n

    <Varietat negra>

    1. Cep conreat tradicionalment a Aragó, sobretot a la regió de Carinyena, resistent a la secada.

    2. Raïm negre produït pel cep vidadillo, de maduració tardana, mitjà, compacte i amb els grans mitjans o grossos i ovoides.

    3. Vi elaborat amb raïm vidadillo, àcid, ric en tanins i de color intens.

    Nota: Criteris aplicats:

    S'aprova la denominació vidadillo, manlleu del castellà (i aquest, segons algunes fonts, de l'aragonès vidau 'conjunt de ceps'), pels motius següents:

    ·és la forma documentada en català per a fer referència a aquesta varietat, tant en textos oficials (per exemple, al RD 313/2016, de 31 de juliol) com en textos especialitzats del sector;

    ·malgrat que és un manlleu, s'inscriu fàcilment en el sistema gràfic i fonètic del català;

    ·és una designació anàloga, des del punt de vista formal, a altres denominacions ja catalanes també d'origen castellà, com ara armadillo, codillo o tresillo;

    ·es documenta també en altres llengües;

    ·té el vistiplau dels especialistes.

    Es descarta la sinonímia amb garnatxa del Po i cap pelat, recollida en algunes fonts, perquè els especialistes no han pogut confirmar que designin realment aquesta varietat.

    [Acta 619, 31 de març de 2017]

       
  • 3688762   vinyater  <Varietat blanca> vinyater
     
       
    • vinyater, n m
    • es planta fina, n f
    • es planta fina de Pedralba, n f
    • es vinyater, n m

    <Varietat blanca>

    1. Cep conreat tradicionalment al camp de Tarragona, poc productiu.
    2. Raïm blanc produït pel cep vinyater, de maduració primerenca, mitjà i amb els grans petits.
    3. Vi elaborat amb raïm vinyater, amb un grau alcohòlic baix.

    Nota: Criteris aplicats:

    S'aprova la denominació vinyater (derivat de vinya, aplicat inicialment, en general, als ceps que no s'emparraven) (1) pels motius següents:

    ·és la denominació recollida a la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA), tant en català com en castellà (amb la grafia catalana);

    ·també es recull en altres textos especialitzats i en obres terminològiques;

    ·té el vistiplau dels especialistes, que confirmen que té ús.

    Els especialistes comenten que el vinyater és una varietat originària de Catalunya en procés de recuperació.

    Es descarta la sinonímia amb vinater, perquè els especialistes no han pogut confirmar que es tracti de la mateixa varietat.


    (1) FAVÀ i AGUD, Xavier. Diccionari dels noms de ceps i raïms: L'ampelonímia catalana . Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, 2001. 455 p. (Biblioteca de Dialectologia i Sociolingüística; 8).

    [Acta 607, 17 de juny de 2016]

       
  • 3688763   viognier [fr]  <Varietat blanca> viognier [fr]
     
       
    • viognier [fr], n m
    • es viognier, n m
    • fr viognier, n m
    • en Viognier, n

    <Varietat blanca>

    1. Cep conreat tradicionalment a la regió francesa de la vall del Roine, sobretot a la ciutat de Condrieu, poc productiu i molt sensible.
    2. Raïm blanc produït pel cep viognier, de maduració tardana, menut o mitjà, compacte i amb els grans petits, esfèrics, de color blanc ambre i amb la pell gruixuda.
    3. Vi elaborat amb raïm viognier, suau, fragant, amb un grau alcohòlic alt i una aroma floral i afruitada.

    Nota: Criteris aplicats:

    S'aprova la denominació viognier, manlleu del francès d'origen incert, pels motius següents:

    ·és la denominació recollida a la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA); també es documenta en altres textos especialitzats de l'àmbit i en obres terminològiques;

    ·en les altres llengües també s'utilitza aquesta denominació;

    ·té el vistiplau dels especialistes, que informen que es pronuncia com en francès.