Com funciona la cerca?
Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
Mostrar la cerca bàsica
   
   

            
    
  •  
  • C
  • M
  • P
  •  
 
  • 3688717   cabernet franc  <Varietat negra> cabernet franc
     
       
    • cabernet franc, n m
    • es cabernet franc, n m
    • fr cabernet franc, n m
    • oc cabernet franc, n m
    • en Cabernet Franc, n

    <Varietat negra>

    1. Cep originari de la regió occitana de Bordeus, vigorós.
    2. Raïm negre produït pel cep cabernet franc, amb els grans mitjans o petits, compactes i allargats.
    3. Vi elaborat amb raïm cabernet franc, amb cos i color, que se sol utilitzar per a cupatges.

    Nota: Criteris aplicats:

    S'aprova la denominació cabernet franc, manlleu del francès, pels motius següents:

    ·és una forma documentada a bastament en els textos legals (per exemple, a la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA)), en obres especialitzades i en obres terminològiques;

    ·la primera unitat del sintagma, cabernet (mot originari de la regió del Medòc, a Occitània, d'origen desconegut, possiblement relacionat amb el llatí caput 'cap'), ja es recull al diccionari normatiu (si bé referida al cabernet sauvignon);

    ·segons l'Organització Internacional de la Vinya i el Vi, el manlleu cabernet franc es manté en tots els països que cultiven aquesta varietat;

    ·en altres llengües es documenten, efectivament, denominacions anàlogues;

    ·té el vistiplau dels especialistes consultats.

    [Acta 607, 17 de juny de 2016]

       
  • 3688718   cabernet sauvignon  <Varietat negra> cabernet sauvignon
     
       
    • cabernet sauvignon [sauvignon: fr], n m
    • cabernet, n m sin. compl.
    • es cabernet sauvignon, n m
    • fr cabernet sauvignon, n m
    • oc cabernet sauvignon, n m
    • en Cabernet Sauvignon, n

    <Varietat negra>

    1. Cep originari de la regió occitana de Bordeus, resultat de l'encreuament de cabernet franc i sauvignon blanc, vigorós i productiu.
    2. Raïm negre produït pel cep cabernet sauvignon, mitjà, irregular i amb els grans petits, esfèrics i amb moltes llavors de gust amarg.
    3. Vi elaborat amb raïm cabernet sauvignon, de color intens, ric en tanins, amb un grau alcohòlic alt i una aroma intensa de fruita, que és idoni per a envellir i se sol utilitzar per a cupatges.

    Nota: Criteris aplicats:

    S'aprova la denominació cabernet sauvignon, manlleu del francès, com a sinònim principal de la denominació normativa cabernet (mot originari de la regió del Medòc, a Occitània, possiblement relacionat amb el llatí caput 'cap') pels motius següents:

    ·la forma cabernet sauvignon es documenta a bastament en els textos legals (per exemple, a la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA)), en obres especialitzades i en obres terminològiques;

    ·els especialistes consideren que, si bé la denominació simple cabernet se sol utilitzar referida específicament a aquesta varietat, la denominació més precisa i adequada en l'àmbit especialitzat és cabernet sauvignon, tenint en compte que també hi ha el cabernet franc;

    ·els especialistes admeten, de tota manera, cabernet com a sinònim complementari, ja que aquesta forma es refereix, per defecte, al cabernet sauvignon.

    ·segons l'Organització Internacional de la Vinya i el Vi, el manlleu cabernet sauvignon es manté en tots els països en què es cultiva aquesta varietat;

    ·en altres llengües es documenten denominacions anàlogues;

    ·té el vistiplau dels especialistes consultats.

    [Acta 607, 17 de juny de 2016]