Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

Diccionari dels ocells del món

Diccionari dels ocells del món - Presentació

© Autoria: Fundació Barcelona Zoo; Institut Català d’Ornitologia; TERMCAT, Centre de Terminologia
Coordinació científica: Raül Aymí Cubells; Rafel Cebrian López († 2021); Jordi Clavell Corbera; Ponç Feliu Latorre; Manuel-Enric Giménez Contreras, Àlex Mascarell Llosa
© de les il·lustracions: Jordi Fàbregas Estrada; Àlex Mascarell Llosa
© Edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2017-2024
Amb el suport de: Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

 

El diccionari en línia Diccionari dels ocells del món aplega 11.216 fitxes terminològiques relatives a les espècies d’ocells de tot el món, classificades en 36 ordres i 246 famílies. L’ordenació temàtica, encapçalada d’un codi numèric, segueix la classificació sistemàtica, d’acord amb la història evolutiva dels ordres i les famílies. En el document relatiu a l’arbre de camp del diccionari es poden consultar les famílies d’ocells no passeriformes i passeriformes que inclou el diccionari.

Per a l’elaboració del diccionari, l’equip d’especialistes, format per Raül Aymí, Rafel Cebrian († 2021), Jordi Clavell, Ponç Feliu, Manuel-Enric Giménez i Àlex Mascarell, agrupats en la Comissió dels Noms dels Ocells en Català (CNOC), i iniciadors del projecte, ha pres com a corpus de partida la nomenclatura que figura a les obres Illustrated checklist of the birds of the world. Vol.1, Non passerines i Illustrated checklist of the birds of the world. Vol.2, Passerines, de Josep del Hoyo i Nigel J. Collar, publicades el 2014 i el 2016, respectivament, que representen una important actualització del catàleg de les espècies d’ocells descrites a l’obra Handbook of the birds of the world, publicada per Lynx Edicions entre els anys 1992 i 2011.

Gràcies a l’impuls i la col·laboració de la CNOC, durant el 2024 s’ha revisat i actualitzat la classificació taxonòmica i la nomenclatura del diccionari d’acord amb els canvis recollits en la vuitena edició de l’obra Handbook of the Birds of the World and BirdLife International Digital Checlist of the Birds of the World, publicada el desembre de 2023.

Un bon nombre de denominacions catalanes són de nova creació i han estat proposades seguint els Criteris per a la denominació catalana d’ocells, elaborats pel TERMCAT i aprovats pel Consell Supervisor, l’òrgan encarregat de la normalització terminològica en català. Aquests criteris han permès treballar, amb sistematicitat, coherència i uniformitat sobre el corpus català de partida proposat pels coordinadors científics del projecte.

Cada fitxa inclou una denominació comuna catalana (o més d’una), els equivalents en castellà, en francès, en anglès i en alemany, i el nom científic de l’espècie. El diccionari inclou 524 fitxes il·lustrades per Àlex Mascarell i Jordi Fàbregas, entre les quals hi ha una espècie representativa de cadascuna de les famílies descrites, que es preveu anar ampliant amb la col·laboració d’il·lustradors especialitzats en l’àmbit de l’ornitologia.

Les il·lustracions es poden consultar seleccionant, des de l’accés temàtic, el descriptor Fitxa il·lustrada. Quan s’ha cregut convenient, les fitxes també inclouen notes amb més informació relativa al terme (sobre espècies extintes, sobre antropònims o topònims poc coneguts que formen part del nom específic de les denominacions catalanes d’algunes espècies, sobre determinats adjectius relacionats amb els trets morfològics d’una espècie concreta, etc.).

El diccionari es complementa amb tres infografies interactives (que també es poden consultar o imprimir en format pòster) sobre la classificació taxonòmica dels ocells no passeriformes i dels ocells passeriformes (1) i ocells passeriformes (2) on es representen cadascuna de les famílies dels diferents ordres d’ocells il·lustrades amb una espècie representativa que enllaça amb la fitxa terminològica corresponent del diccionari

Des de la pestanya “Consulta de termes”, es pot accedir a les fitxes terminològiques de tres maneres diferents: mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari); mitjançant l’accés temàtic en català, o mitjançant cerques simples o avançades (directament al quadre "Text de la consulta”, en qualsevol de les llengües del diccionari).

 

Equip de treball
Presentació
Arbre de camp
Bibliografia

 

Material complementari:

Criteris per a la denominació catalana d’ocells

Criteris per a la denominació catalana d’ocells

Infografia sobre la classificació taxonòmica dels ocells no passeriformes

Ocells no passeriformes

Infografia sobre la classificació taxonòmica dels ocells passeriformes (1)

Ocells passeriformes 1

Infografia sobre la classificació taxonòmica dels ocells passeriformes (2)

Ocells passeriformes 2

Diccionari dels ocells del món. Projecte i criteris

Diccionari dels ocells del món. El projecte     Diccionari dels ocells del món. Criteris

Són ocells o són aus?

“Ocell que muda, per tot on passa deixa una ploma”: les parts de la ploma

Parts de la ploma de l'ocell

“L’home donà un nom a cada un dels animals domèstics i feréstecs, i a cada un dels ocells”

Noms d'ocells: terminologia agafada al vol

L'anar i venir dels ocells: els ocells migradors 

L'anar i venir dels ocells: els ocells migradors

Ocells marins: un tresor en perill 

Ocells marins: un tresor en perill

Ocells amb nom de dona 

Ocells amb nom de dona

 

Autoria:

Fundació Zoo de Barcelona          ICO          TERMCAT

 

Edició:

TERMCAT

 

Amb el suport de: 

??Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

 

Citació bibliogràfica recomanada:
FUNDACIÓ BARCELONA ZOO; INSTITUT CATALÀ D’ORNITOLOGIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari dels ocells del món [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2017-2024. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/233>

 

Darrera actualització: 04-04-2024