termcat - neoloteca
   
Com funciona la cerca?
Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
Mostrar la cerca bàsica
   
   
ÔĽŅ
            
 
 • 1767128   ADR ÔĽŅ <Resoluci√≥ alternativa de conflictes> ADR
   
     
  • resoluci√≥ alternativa de conflictes, n f
  • ADR, n f sigla
  • es resoluci√≥n alternativa de conflictos, n f
  • es resoluci√≥n alternativa de disputas, n f
  • es resoluci√≥n alternativa de litigios, n f
  • es ADR, n f sigla
  • fr mode alternatif de r√®glement des conflits, n m
  • fr mode substitutif de r√©solution des diff√©rends, n m
  • fr r√®glement alternatif de conflits, n m
  • fr ADR, n m sigla
  • fr MARC, n m sigla
  • fr MSRD, n m sigla
  • en alternative dispute resolution, n
  • en ADR, n sigla

  <Resolució alternativa de conflictes>

  Resolució de conflictes sense intervenció judicial.

  Nota: 1. Els procediments de resolució alternativa de conflictes més habituals són l'arbitratge, la conciliació i la mediació.

  Nota: 2. La sigla ADR correspon a la denominació anglesa alternative dispute resolution. Per extensió, aquesta sigla també s'utilitza sovint, tant en masculí com en femení, amb el sentit de 'procediment de resolució alternativa de conflictes' (per exemple, "L'arbitratge és un ADR" o "Les ADR més habituals són l'arbitratge, la conciliació i la mediació").

  Nota: 3. Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme resolució alternativa de conflictes (sigla ADR):

  S'aprova la forma resoluci√≥ alternativa de conflictes, calc de l'angl√®s alternative dispute resolution, juntament amb la sigla anglesa ADR, i es reconsidera, doncs, la decisi√≥ presa en la reuni√≥ del Consell Supervisor n√ļm. 538, del 15 de desembre de 2011, en qu√® es va fixar la forma resoluci√≥ de conflictes extrajudicial i la sigla REC, pels motius seg√ľents:

  Pel que fa a la forma resolució de conflictes extrajudicial, aprovada inicialment pel Consell Supervisor,

  ·és semànticament imprecisa i, per tant, equívoca, ja que els procediments de resolució de conflictes que inclou aquesta etiqueta (la mediació, l'arbitratge, etc.), encara que tenen lloc sense la intervenció d'un jutge, poden produir-se en el marc de processos judicials, de manera que no és exacte qualificar-los de procediments extrajudicials.(1)

  Pel que fa a la nova proposta, resolució alternativa de conflictes,

  ·és una denominació adequada i s'identifica perfectament amb el concepte;

  ·és la forma més utilitzada en els textos d'especialitat i entre els experts;

  ¬∑segueix el paral¬∑lelisme de les denominacions utilitzades en altres lleng√ľes;

  ·té el vistiplau dels especialistes del sector, que han sol·licitat explícitament la reconsideració del cas.

  Pel que fa a les sigles,

  ¬∑la sigla aprovada inicialment pel Consell Supervisor (RCE) no t√© cap √ļs;

  ¬∑la sigla utilitzada habitualment en qualsevol context per a designar aquest concepte (i, per extensi√≥, per a fer refer√®ncia a qualsevol procediment de resoluci√≥ alternativa de conflictes), tant en catal√† com, majorit√†riament, en la resta de lleng√ľes, √©s ADR, corresponent a la denominaci√≥ anglesa;

  ¬∑ADR √©s una sigla molt consolidada, amb un √ļs similar, o fins i tot superior, al de la denominaci√≥ desenvolupada.

  Entre resoluci√≥ alternativa de conflictes i resoluci√≥ de conflictes alternativa, s'opta per resoluci√≥ alternativa de conflictes, malgrat que aquesta forma trenca el sintagma resoluci√≥ de conflictes, que √©s la denominaci√≥ del concepte superordinat corresponent i, per tant, el descriptor de la definici√≥, per motius d'√ļs, perqu√® la forma consolidada, tal com mostren la majoria de textos especialitzats i, en general, la cerca a internet, √©s resoluci√≥ alternativa de conflictes (la forma resoluci√≥ de conflictes alternativa se sol utilitzar sobretot en contextos explicatius del tipus "resoluci√≥ de conflictes alternativa a la via judicial", per√≤ no com a denominaci√≥ global del concepte). Tamb√© en altres lleng√ľes rom√†niques se segueix majorit√†riament aquesta estructura.

  (1) Contextos com ara el seg√ľent, en qu√® s'ha substitu√Įt la forma resoluci√≥ alternativa de conflictes per la forma normalitzada inicialment resoluci√≥ de conflictes extrajudicial, permeten veure que l'√ļs d'aquesta forma no √©s prou escaient:

  "S'ha dut a terme en diversos jutjats un projecte sobre la implantació de la mediació intrajudicial en matèria civil, per a potenciar la *resolució de conflictes extrajudicial."

  En canvi, s'entén sense problemes amb la forma resolució alternativa de conflictes:

  "S'ha dut a terme en diversos jutjats un projecte sobre la implantació de la mediació intrajudicial en matèria civil, per a potenciar la resolució alternativa de conflictes."

  [Acta 623, 28 de juny de 2017]

     
 • 3701464   arb-med ÔĽŅ <Resoluci√≥ alternativa de conflictes> arb-med
   
     
  • arbitratge mediaci√≥, n m
  • arb-med, n m sin. compl.
  • es arb-med, n m
  • es arbitraje y mediaci√≥n, n m
  • es arbitraje-mediaci√≥n, n m
  • es arbmed, n m
  • fr arb-med, n m
  • fr arbitrage-m√©diation, n m
  • it arb-med, n m
  • it arbitrato-mediazione, n m
  • en arb-med, n
  • en arbitration/mediation, n
  • en arbitration-mediation, n

  <Resolució alternativa de conflictes>

  Procediment de resolució alternativa de conflictes en què les parts pacten sotmetre el conflicte primer a un arbitratge i després a una mediació, de manera que el resultat de l'arbitratge només es dona a conèixer i adquireix validesa si no s'arriba a un acord a través de la mediació.

  Nota: 1. L'arbitratge mediació va ser creat amb la voluntat d'evitar els problemes de parcialitat i manca de neutralitat que pot generar la mediació arbitratge quan és un mateix professional qui duu a terme la mediació i l'arbitratge.

  Nota: 2. Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació dels termes arbitratge mediació (sin. compl. arb-med) i mediació arbitratge (sin. compl. med-arb):

  S'aproven les denominacions sem√†nticament relacionades arbitratge mediaci√≥, juntament amb el sin√≤nim complementari arb-med, i mediaci√≥ arbitratge, juntament amb el sin√≤nim complementari med-arb, pels motius seg√ľents:

  Pel que fa a arbitratge mediació i a mediació arbitratge, probablement calcs de l'anglès,

  ¬∑s√≥n formes descriptives ling√ľ√≠sticament adequades, constitu√Įdes per dos substantius coordinats referits als dos processos que conformen aquests procediments de resoluci√≥ de conflictes: un arbitratge i una mediaci√≥, per aquest ordre, en el cas de arbitratge mediaci√≥, i una mediaci√≥ i un arbitratge, per aquest ordre, en el cas de mediaci√≥ arbitratge;

  ¬∑formalment s√≥n denominacions an√†logues a altres denominacions catalanes ja normatives, com ara caf√® concert, esmorzar dinar o goma escuma, constitu√Įdes tamb√© per dos substantius coordinats;

  ·són formes ja documentades en textos especialitzats;

  ¬∑en altres lleng√ľes s'utilitzen designacions paral¬∑leles;

  ·tenen el vistiplau dels especialistes.

  Quant a arb-med i med-arb,

  ¬∑s√≥n manlleus de l'angl√®s constru√Įts per reducci√≥ de les formes desenvolupades corresponents;

  ¬∑ling√ľ√≠sticament, com a manlleus, conserven el guionet d'origen, el qual, a m√©s, facilita la lectura, perqu√® ajuda a identificar els dos formants del compost i permet la pron√ļncia t√≤nica de tots dos;

  ·són les formes utilitzades habitualment entre els especialistes i en textos d'especialitat per a designar els conceptes;

  ¬∑en altres lleng√ľes es documenten les formes paral¬∑leles;

  ·tenen el vistiplau dels especialistes.

  Es descarten les formes arbitratge-mediació i mediació-arbitratge, amb guionet entre els formants, perquè la normativa estableix que aquest tipus de formacions s'escriuen amb els components separats, sense cap element d'unió.

  Es descarten les formes arbitratge i mediaci√≥ i mediaci√≥ i arbitratge, i tamb√© arbitratge amb mediaci√≥ i mediaci√≥ amb arbitratge, que tamb√© s'han valorat, perqu√® no tenen √ļs i perqu√® terminol√≤gicament resulten denominacions menys travades que les formes aprovades. Les formes arbitratge amb mediaci√≥ i mediaci√≥ amb arbitratge tenen tamb√© l'inconvenient que no posen els dos processos (l'arbitratge i la mediaci√≥) al mateix nivell, sin√≥ que els fan dependre l'un de l'altre.

  Pel que fa a la categoria lèxica, les solucions adoptades responen als usos documentats i referits pels especialistes.

  [Acta 622, 2 de juny de 2017]