termcat - neoloteca
   
Com funciona la cerca?
Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
Mostrar la cerca bàsica
   
   
ÔĽŅ
            
 
 • 3710895   falc√≥ l√†gar ÔĽŅ <Zoologia > Ocells> falc√≥ l√†gar
   
     
  • falc√≥ l√†gar, n m
  • es halc√≥n y√°ggar, n m
  • fr faucon laggar, n m
  • en laggar falcon, n
  • de Laggarfalke, n m
  • nc Falco jugger

  <Zoologia > Ocells>

  Taxonomia: Falconiformes > Falcònids > Falco

  Nota: Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme falcó làgar:

  S'aprova la denominaci√≥ falc√≥ l√†gar pels motius seg√ľents:

  Pel que fa al nucli, falcó,

  ·és una forma ja recollida al diccionari normatiu que designa diverses espècies d'ocells de la família dels falcònids, de l'ordre dels falconiformes;

  Quant a làgar,

  ¬∑√©s una adaptaci√≥ de la forma d'origen, de l'hindi laggar (referent a l'ocell femella), present tamb√© amb lleugeres variants en altres lleng√ľes (incloent-hi l'angl√®s, que √©s la llengua vehicular del mot);(1)

  ·té el vistiplau dels especialistes.

  La reducció de laggar en làgar, amb una sola g, és coherent amb els criteris aplicats fins ara pel Consell Supervisor en el trasllat d'altres mots d'origen sànscrit al català, en què s'ha tendit a simplificar els grups consonàntics, d'acord amb la tendència fonètica en català.(2)

  S'aprova com a forma paroxítona tenint en compte que, segons les fonts consultades, aquesta és la solució recomanable per als bisíl·labs de l'hindi amb síl·labes de la mateixa quantitat (és a dir, quan les vocals tenen la mateixa llargada).(3)

  (1)La variant jugger, present al nom científic, correspon a la denominació de l'ocell mascle, segons les fonts consultades.

  (2)Vegeu, pel que fa a aquesta q√ľesti√≥, l'acta del Consell Supervisor n√ļm. 508.

  (3)Learning Hindi [en línia]. [S.l.]: <http://www.learning-hindi.com/>, 2017. <<http://www.learning-hindi.com/>> [Consulta: 06 juliol 2017]

  [Acta 624, 17 de juliol de 2017]

     
 • 3710896   falc√≥ sacre ÔĽŅ <Zoologia > Ocells> falc√≥ sacre
   
     
  • falc√≥ sacre, n m
  • es halc√≥n sacre, n m
  • fr faucon sacre, n m
  • en saker falcon, n
  • de W√ľrgfalke, n m
  • nc Falco cherrug

  <Zoologia > Ocells>

  Taxonomia: Falconiformes > Falcònids > Falco

  Nota: Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme falcó sacre:

  S'aprova la denominaci√≥ falc√≥ sacre pels motius seg√ľents:

  ·pel que fa al nucli falcó, és una forma ja recollida al diccionari normatiu, que s'aplica a diverses espècies de la família dels falcònids;

  ¬∑quant al nom espec√≠fic, sacre, √©s una forma d'origen √†rab (de Ňüaqr, i aquest, potser, del llat√≠ sacer 'sagrat') ja documentada en obres lexicogr√†fiques catalanes per a designar, d'una banda, una mena d'aspi o escur√ß√≥ (aquesta accepci√≥ es recull al diccionari normatiu) i, d'altra banda, una esp√®cie de falc√≥;(1)

  ·el Diccionari descriptiu de la llengua catalana(2) indica que nombrosos diccionaris catalans antics recullen la forma sacre amb l'accepció "ocell rapinyaire, molt semblant al falcó, de plomes quasi rosses i algunes tirant a blanques, amb les ales i el bec blaus";(3)

  ·és una denominació recollida en fonts catalanes del sector i en alguna font lexicogràfica per a fer referència a aquesta espècie concreta;

  ¬∑en altres lleng√ľes s'utilitza la denominaci√≥ paral¬∑lela;

  ·té el vistiplau dels especialistes.

  Es descarta la forma falcó sagrat, proposada inicialment pels especialistes, perquè, pels motius exposats més amunt, es considera preferible falcó sacre. D'altra banda, la forma falcó sagrat es documenta en algunes fonts referida a l'espècie Falco rusticolus (coneguda preferentment com a grifó) i, per tant, podria generar confusió.

  (1)Vegeu per exemple el diccionari etimològic de Coromines (COROMINES, Joan. Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana. Barcelona: Curial: La Caixa, 1983-2001. 10 v.).

  (2)Institut d'Estudis Catalans. Diccionari descriptiu de la llengua catalana [en línia]. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, [2016]. <<http://dcc.iec.cat/ddlc/index.asp>>

  (3)Concretament, el Diccionari catal√†-valenci√†-balear, el Diccionari Pal¬∑las, d'Emili Vall√®s (1927); el Diccionari de la llengua catalana amb la correspond√®ncia castellana, de Pere Lab√®rnia (1839-1840); el Diccionario catalan-castellano-latino, de J. Esteve, J. Bellvitges i A. Jugl√† (1803-1805), i el Diccion√°ri menorqu√≠ espa√Ī√≥l franc√™s y llat√≠, d'A. Febrer i Cardona (manuscrit, principis del segle XIX).

  [Acta 626, 27 de setembre de 2017]