<Gastronomia>
Guisat de garró de vedella, tÃpic de la cuina milanesa, tallat a rodanxes amb el moll de l'os inclòs, que es prepara generalment amb una salsa a base de vi blanc i se serveix sovint acompanyat d'arròs amb tomà quet.
<Zoologia > Ocells>
Taxonomia: Gal·liformes > Crà cids > Ortalis
Nota: Observacions del Consell Supervisor sobre el terme txatxalaca oriental:
Es descarta la forma txatxalaca del Brasil oriental perquè els especialistes han mostrat preferència per una denominació més sintètica. Parteixen de la base que els adjectius referits a punts cardinals (oriental, occidental, meridional, etc.) cal interpretar-los en aquest context tenint en compte el territori de distribució de l'espècie, no la situació del parlant. Des d'aquest punt de vista, txatxalaca oriental és una denominació del tot precisa, perquè aquesta espècie és la que habita a la zona més oriental de tot el territori en què es distribueixen la resta d'espècies del mateix grup (les txatxalaques són pròpies dels boscos del sud dels Estats Units, Mèxic, l'Amèrica Central i l'Amèrica del Sud; aquesta espècie habita, concretament, a la banda més llevantina del Brasil).
[Acta 616, 27 de gener de 2017]
<Zoologia > Ocells>
Taxonomia: Piciformes > PÃcids > Colaptes
Nota: Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació dels termes picot escapulat oriental, picot escapulat occidental i picot escapulat de Guatemala:
S'aproven les denominacions picot escapulat oriental, picot escapulat occidental i picot escapulat de Guatemala pels motius següents:
·el nom genèric, picot escapulat, és una denominació creada sobre la forma normativa picot, utilitzada per a designar diverses espècies de la famÃlia dels pÃcids, i l'adjectiu escapulat -ada, no recollit en les obres lexicogrà fiques, però ben format sobre la base nominal escapulari i motivat per l'extensa taca que aquests ocells tenen al pit, que recorda un escapulari;
·escapulat -ada és una forma anà loga a altres adjectiu com ara ocel·lat, barrat, tacat o pigallat, i s'utilitza, per exemple, en l'à mbit esportiu, per a fer referència als equips, jugadors o tècnics que duen a la samarreta un motiu que recorda un escapulari (conjunt escapulat, samarreta escapulada, plantilla escapulada, etc.);
·tenen el vistiplau dels especialistes.
Es descarta, com a nom genèric, la forma picot escapular perquè l'adjectiu escapular fa referència a l'espatlla o l'escà pula i resultaria, doncs, menys adient des del punt de vista semà ntic. La forma picot d'escapulari seria adequada, però es considera preferible picot escapulat perquè és una solució més sintètica.
[Acta 626, 27 de setembre de 2017]
<Zoologia > Ocells>
Nota: El nom especÃfic de Jane fa referència a Jane Anne Eliza Sclater (1836-1915), muller de l'ornitòleg anglès Philip Lutley Sclater, que va descriure aquesta espècie l'any 1877.
<Zoologia > MamÃfers>
MamÃfer de l'ordre dels primats, de la famÃlia dels cèbids, que pot fer fins a 47 cm de llarg i pesar fins a 1,3 kg, amb el pelatge del dors bru o grisós i el de la panxa blanc, crema o taronja, amb taques blanques triangulars a la cara que emmarquen uns grans ulls de color taronja, i amb tres ratlles negres entre els ulls i a cada costat dels ulls que convergeixen en una mena de corona.
Nota: La mona de nit septentrional és l'únic primat d'hà bits nocturns de l'Amèrica del Sud.
<Ciències de la salut > Psiquiatria i salut mental>
Deliri que pateix la persona que té la convicció ferma i sistemà tica que la parella li és infidel.
Nota: La forma sÃndrome d'Otel·lo és més habitual en contextos de divulgació.
<Alimentació > Begudes>
Beguda espirituosa anisada d'uns 40 graus elaborada a Grècia a partir d'una combinació d'alcohols aromatitzats per destil·lació i maceració de llavors d'anÃs o de fonoll, d'altres llavors, plantes o fruites aromà tiques i de mà stic de Quios.
Nota: L'alcohol aromatitzat per destil·lació ha de representar com a mÃnim el 20% de la graduació alcohòlica de l'ouzo.
<Indústria > Indústria de la fusta > Fusta>
Fusta procedent de l'Àfrica tropical que s'obté de l'arbre Guibourtia ehie (famÃlia de les fabà cies), pesant, dura, amb el duramen de color marró grogós i l'albeca de color grisós, amb vetes pronunciades de color negre o gris, emprada principalment en fusteria interior i exterior, ebenisteria i fabricació de peces tornejades i instruments musicals.
Nota: Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació de la forma mongoi com a sin. compl. de la forma normalitzada inicialment ovengkol:
S'aprova la denominació mongoi, catalanització de mongoy (forma originà ria de Guinea Equatorial vehiculada a través del castellà ), com a sinònim complementari de la forma normalitzada ovengkol pels motius següents:
·és una petició expressa dels especialistes en fusta, que asseguren que es tracta d'una forma molt estesa en català , des de fa temps, entre els professionals de l'à mbit.
Es manté la forma ovengkol com a denominació preferent, però, perquè és la més internacional i també la més documentada en català en textos escrits.
[Acta 629, 29 de novembre de 2017]