termcat - neoloteca
   
Com funciona la cerca?
Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
Mostrar la cerca bàsica
   
   
ÔĽŅ
            
  • 204724   jai alai ÔĽŅ <Esports > Esports de pilota > Pilota> jai alai
     
       
    • cesta punta, n f
    • cesta, n f sin. compl.
    • es cesta
    • es cesta punta
    • es cesta-punta
    • fr cesta punta
    • fr cesta-punta
    • en cesta punta
    • en jai alai
    • eu zesta punta

    <Esports > Esports de pilota > Pilota>

    Modalitat de pilota que es disputa en frontó llarg, en partits per parelles de 40 punts, amb la cesta punta.

    Formes desestimades
    cesta-punta, n f
    cistella, n f

       
  • 204723   jai alai basket ÔĽŅ <Esports > Esports de pilota > Pilota> jai alai basket
     
       
    • cesta punta, n f
    • cesta, n f sin. compl.
    • es cesta
    • es cesta punta
    • es cesta-punta
    • fr chistera de cesta-punta
    • fr grand chistera
    • en cesta
    • en jai alai basket
    • eu zesta punta

    <Esports > Esports de pilota > Pilota>

    Cesta de 62 a 68 cm de longitud, amb un fons de 13 a 15 cm de profunditat, que s'utilitza per a practicar la modalitat de cesta punta.

    Formes desestimades
    cesta-punta, n f
    cistella, n f

       
  • 635809   jalape√Īo ÔĽŅ <Gastronomia> jalape√Īo
     
       
    • xili de Jalapa, n m
    • es chile jalape√Īo
    • es jalape√Īo
    • fr jalape√Īo
    • fr piment jalape√Īo
    • en jalape√Īo
    • en jalape√Īo pepper

    <Gastronomia>

    Fruit d'una varietat de la pebrotera (Capsicum annuum), picant, de parets gruixudes i de color verd fosc en estat immadur, que es torna vermellós quan madura, molt usat en la cuina mexicana.

    Nota: El xili de Jalapa se sol utilitzar quan encara és verd.

       
  • 635809   jalape√Īo pepper ÔĽŅ <Gastronomia> jalape√Īo pepper
     
       
    • xili de Jalapa, n m
    • es chile jalape√Īo
    • es jalape√Īo
    • fr jalape√Īo
    • fr piment jalape√Īo
    • en jalape√Īo
    • en jalape√Īo pepper

    <Gastronomia>

    Fruit d'una varietat de la pebrotera (Capsicum annuum), picant, de parets gruixudes i de color verd fosc en estat immadur, que es torna vermellós quan madura, molt usat en la cuina mexicana.

    Nota: El xili de Jalapa se sol utilitzar quan encara és verd.

       
  • 204338   jam ÔĽŅ <Esports > Esports de pilota > Basquetbol> jam
     
       
    • esmaixada, n f
    • mat, n m sin. compl.
    • es hundimiento
    • es mate
    • fr lancer coul√©
    • fr lancer en trempe
    • en dunk
    • en jam
    • en slam dunk
    • en stuff

    <Esports > Esports de pilota > Basquetbol>

    Acció i efecte d'introduir la pilota amb força de dalt a baix dins la cistella.

       
  • 204339   jam, to ÔĽŅ <Esports > Esports de pilota > Basquetbol> jam, to
     
       
    • esmaixar, v tr
    • es dar un mate
    • es hundir
    • es machacar
    • fr smasher
    • en dunk, to
    • en jam, to
    • en stuff, to

    <Esports > Esports de pilota > Basquetbol>

    Introduir la pilota amb força de dalt a baix dins la cistella.

    Formes desestimades
    esmatxar, v tr

       
  • 314286   jamais vu ÔĽŅ <Ci√®ncies de la salut > Psiquiatria i salut mental> jamais vu
     
       
    • jamais-vu [fr], n m
    • es jamais vu
    • fr jamais vu
    • it jamais vu
    • pt jamais vu
    • en jamais vu
    • de Jamais-vu

    <Ciències de la salut > Psiquiatria i salut mental>

    Paramnèsia que consisteix a percebre com a estranys o irreals llocs o situacions que, en realitat, són familiars.

       
  • 206083   jamb peg ÔĽŅ <Ci√®ncies de la Terra > Mineralogia > Gemmologia> jamb peg
     
       
    • portadops, n m
    • es invenci√≥n
    • fr bras porte-dop
    • fr √©vention
    • it sostegno
    • en jamb peg

    <Ciències de la Terra > Mineralogia > Gemmologia>

    Placa semicircular amb forats de la màquina de facetar, situada al costat del disc, que serveix per a regular la posició del dop i així poder obtenir les facetes amb diferents angles.

       
  • 207895   Jane beetle ÔĽŅ <Zoologia> Jane beetle
     
       
    • escarabat de maig, n m
    • escarabat de Sant Joan, n m
    • escarabat ratllat, n m
    • es escarabajo de San Juan
    • es escarabajo sanjuanero
    • fr hanneton
    • it maggiolino
    • en cockchafer
    • en Jane beetle
    • en May beetle
    • en May bug
    • de Maik√§fer
    • nc Melolontha spp.

    <Zoologia>

    Coleòpter de l'ordre dels pleurostictes, de la família dels escarabeids, d'antenes acabades en maça, tòrax de color negre amb diverses làmines que s'obren com un ventall i de larves rizòfagues, que sovint causa plagues importants en els conreus.

    Nota: Les formes escarabat de Sant Joan, escarabat de maig i escarabat ratllat s'apliquen a les espècies designades amb els noms científics Melolontha melolontha, Melolontha pectoralis i Melolontha hippocastani.

       
  • 3451715   jaozi ÔĽŅ <Alimentaci√≥> jaozi
     
       
    • cresta xinesa, n f
    • jiaozi [zh], n m sin. compl.
    • es empanadilla al vapor, n f
    • es jiaozi, n m
    • fr jaozi, n m
    • fr jiaozi, n m
    • it jiaozi, n m
    • en Chinese dumpling, n
    • en jaozi, n
    • en jiaozi, n
    • zh ť•ļŚ≠ź, n
    • zh ji«éozi ¬∑, n

    <Alimentació>

    Peça de pasta de la cuina xinesa en forma de cresta, elaborada amb farina de blat i aigua i farcida amb una barreja de carn, generalment de porc, i verdura, que es consumeix bullida, al vapor o fregida i generalment acompanyada de salsa de soia.

    Nota: 1. Les crestes xineses també es farceixen de vedella, pollastre, gambes o peix. La verdura sol ser, bàsicament, col xinesa i porradell.

    Nota: 2. La denominació jiaozi correspon a la forma destonalitzada de jiǎozi, denominació xinesa transcrita segons el sistema pinyin.

    Nota: 3. Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme cresta xinesa (sin. compl. jiaozi):

    S'aproven les denominacions cresta xinesa i jiaozi (aquesta segona, manlleu del xin√®s, com a sin√≤nim complementari) pels motius seg√ľents:

    Pel que fa a cresta xinesa,

    ·es considera una alternativa catalana viable al manlleu del xinès jiǎozi, força conegut;

    ¬∑ja t√© un cert √ļs en catal√†;

    ·és una denominació descriptiva, basada en la forma d'aquest tipus de pasta;

    ¬∑es creu que pot ser una denominaci√≥ √ļtil en contextos de divulgaci√≥ o en qu√® el nom originari es desconegui (per exemple, en cartes de restaurants o en llibres de cuina);

    ¬∑en altres lleng√ľes tamb√© s'han documentat designacions alternatives similars, al costat del manlleu.

    El fet que cresta s'associ√Į habitualment en catal√† a una pasta diferent de la dels jiaozis, feta amb ous i generalment fregida,(1) es considera que no impedeix l'√ļs d'aquest substantiu com a nucli de la nova denominaci√≥, ja que una de les caracter√≠stiques principals dels jiaozis √©s que tenen forma de cresta. L'especificador xinesa, a m√©s, aclareix que no es tracta d'una cresta convencional i remet el concepte a la cultura de proced√®ncia.

    Les formes ravioli xinès i mitjalluna xinesa, que també s'han valorat com a denominacions alternatives al manlleu, s'han descartat perquè es considera que el nucli cresta descriu més bé el concepte. També s'ha desestimat la forma cresta al vapor, que no és prou adequada perquè els jiaozis també es poden fer fregits i bullits.


    Quant a jiaozi, transcripció destonalitzada de jiǎozi (transcripció estricta de la forma xinesa segons el sistema pinyin),

    ·és la denominació originària d'aquest tipus de pasta i la més coneguda internacionalment;

    ·s'identifica inequívocament amb el concepte;

    ¬∑ja es documenta en catal√† i tamb√© en la resta de lleng√ľes.

    D'acord amb el criteri habitual del Consell Supervisor, s'acorda, en aquest cas, d'indicar la llengua de proced√®ncia del manlleu (zh, xin√®s), tenint en compte que la pron√ļncia xinesa del mot no coincideix amb la pr√≤pia i espont√†nia d'un parlant catal√† (ji«éozi es pronuncia en xin√®s [t…ēj…Ďuts…Ņ]).

    En favor de la simplificació, es descarta la forma jiǎozi, transcripció estricta del xinès.

    La forma japonesa gyoza (transcripci√≥ simplificada de gyŇćza, adaptaci√≥ japonesa de ji«éozi), molt coneguda tamb√©, designa un producte molt similar t√≠pic del Jap√≥. Segons algunes fonts, per√≤, les gyozes tenen certes peculiaritats que les distingeixen dels jiaozis (s√≥n menys especiades i m√©s fines). Per aquest motiu, s'ha descartat tamb√© la sinon√≠mia entre jiaozi i gyoza.

    S'accepta el manlleu jiaozi al costat de cresta xinesa, perquè és una forma coneguda internacionalment, que vehicula un concepte emblemàtic de la gastronomia xinesa conegut també ja a casa nostra i, en general, a Occident. D'acord amb el criteri seguit habitualment pel Consell Supervisor en aquests casos, però, es prioritza l'alternativa catalana (cresta xinesa), a fi de donar-hi la màxima difusió.

    (1) Segons el diccionari normatiu, cresta és, concretament, "Pasta de forma semblant a una cresta de gall elaborada amb farina, ous, mantega i aigua, farcida i fregida en l'àmbit de la cuina".

    [Acta 604, 1 d'abril de 2016]