termcat - neoloteca
   
Com funciona la cerca?
Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
Mostrar la cerca bàsica
   
   
ÔĽŅ
            
  • 205567   M phase ÔĽŅ <Ci√®ncies de la vida > Biologia cel¬∑lular> M phase
     
       
    • fase M, n f
    • es fase M
    • es per√≠odo M
    • fr phase M
    • en M phase

    <Ciències de la vida > Biologia cel·lular>

    Estadi del cicle cel·lular durant el qual té lloc la divisió cel·lular.

       
  • 635749   m-learning ÔĽŅ <Pedagogia. Ensenyament> m-learning
     
       
    • aprenentatge m√≤bil, n m
    • es aprendizaje electr√≥nico m√≥vil
    • es aprendizaje m√≥vil
    • es m-learning
    • fr apprentissage mobile
    • fr m-learning
    • en m-learning
    • en mobile learning

    <Pedagogia. Ensenyament>

    Aprenentatge basat en la utilització de dispositius electrònics mòbils per a accedir a continguts formatius interactius o personalitzats.

       
  • 2231206   maatje herring ÔĽŅ <Alimentaci√≥ > Peix. Marisc> maatje herring
     
       
    • areng a l'holandesa, n m
    • es arenque holand√©s
    • es matjes
    • fr maatjes
    • fr matjes
    • en maatje herring
    • en matjes
    • en matjes herring
    • de Matjes
    • de Matjeshering

    <Alimentació > Peix. Marisc>

    Areng immadur de gust característic que s'elabora amb salmorra lleugera i sense extracció del pàncrees.

    Nota: L'areng a l'holandesa √©s una preparaci√≥ t√≠pica dels Pa√Įsos Baixos.

    Nota: Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme areng a l'holandesa:

    S'aprova el terme areng a l'holandesa pels motius seg√ľents:

    ·és una alternativa catalana al manlleu del neerlandès maatje, escurçament de la forma completa maatjesharing, que encara no està gaire estès en català;

    ·és una denominació descriptiva del concepte, ja que es tracta d'una preparació de l'areng típicament holandesa;

    ·la forma a l'holandesa segueix una estructura recurrent en l'àmbit de l'alimentació i la gastronomia (a+la+gentilici): a la bolonyesa, a la italiana, a la napolitana, a la catalana, a la basca, a la gallega, etc.;

    Es desestimen les formes areng holandès i areng immadur perquè no són prou precises, ja que
    descriuen el concepte √ļnicament pel que fa al producte d'origen, el tipus d'areng, i no pel que fa al tipus de preparaci√≥.

    La forma areng en salmorra, que es pot considerar motivada des d'un punt de vista semàntic, també es descarta perquè no és prou precisa, ja que podria fer referència a qualsevol tipus d'areng preparat amb salmorra.

    Es desestimen les denominacions areng curat, areng adobat i areng marinat perquè no són semànticament adequades.

    [Acta 541, 9 de febrer de 2012]

       
  • 206236   mabe pearl ÔĽŅ <Ci√®ncies de la Terra > Mineralogia > Gemmologia> mabe pearl
     
       
    • perla mabe, n f
    • es perla mabe
    • fr perle mabe
    • it perla mabe
    • en mabe pearl
    • de Mabeperle

    <Ciències de la Terra > Mineralogia > Gemmologia>

    Perla bl√≠ster cultivada, en la qual el nucli original ha estat substitu√Įt per un altre.

    Nota: La denominaci√≥ prov√© de mabe, una varietat d'ostra que produ√Įa perles de gran qualitat.

       
  • 207134   mac twist ÔĽŅ <Esports > Esports d'hivern > Surf de neu> mac twist
     
       
    • mac-twist [en], n m
    • es mac twist
    • fr mac twist
    • en mac twist

    <Esports > Esports d'hivern > Surf de neu>

    Truc que consisteix a fer un gir invertit de 360¬ļ a 540¬ļ.

       
  • 1534020   macaron ÔĽŅ <Alimentaci√≥ > Cereals i derivats. Productes de pastisseria> macaron
     
       
    • macarr√≥, n m
    • es macaron
    • es macarr√≥n
    • fr macaron
    • it macaron
    • it macaron francese
    • pt macaron
    • en macaron
    • en macaroon

    <Alimentació > Cereals i derivats. Productes de pastisseria>

    Galeta doble de forma rodona, cruixent per fora i suau per dins, que s'elabora amb una pasta feta de sucre, ametlles i clara d'ou, i es farceix amb una crema espessa, típica de la pastisseria francesa.

    Nota: Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme macarró:

    S'aprova el terme macarr√≥, manlleu del franc√®s macaron adaptat sobre la base del mot de la llengua general macarr√≥, pels motius seg√ľents:

    ·és la forma que s'ha popularitzat entre els especialistes de l'àmbit de la pastisseria i, per tant, la solució més documentada en català;

    ·en català ja es documenten usos tradicionals de macarró dins l'àmbit de la pastisseria i amb un significat molt afí: segons el DCVB(1), per exemple, a Menorca macarró denomina una "Peça de confiteria, composta de sucre molt concentrat i cuit amb líquids aromàtics i que està emmotllat en forma d'estrella amb les puntes arrodonides", i, segons el DDLC(2), macarró és una "Peça de confiteria feta amb sucre, ametlla i espècies"; aquests significats mostren que els conceptes són molt propers i que es tracta de meres variants del mateix tipus de galeta;

    ¬∑en altres lleng√ľes tamb√© s'ha produ√Įt la mateixa adaptaci√≥ (macarr√≥n, en castell√†);

    ·té el vistiplau d'especialistes del sector.

    (1)ALCOVER, Antoni M.; MOLL, Francesc de B. Diccionari català-valencià-balear. Palma de Mallorca: Moll, 1985. 10 v.

    (2)Institut d'Estudis Catalans. Diccionari descriptiu de la llengua catalana [en línia]. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, [2010]. <http://dcc.iecat.net/ddlc/>

       
  • 220625   macaroni ÔĽŅ <Hist√≤ria > Arqueologia> , <Art> macaroni
     
       
    • macaroni, n m
    • es macarroni
    • fr macaroni
    • en macaroni

    <Història > Arqueologia> , <Art>

    Marca lineal amb formes diverses, no figurativa, traçada amb els dits sobre l'argila fresca, pròpia de l'art rupestre del paleolític superior.

    Nota: Segons algunes fonts, els macaronis són la forma d'art més antiga que es coneix.

       
  • 1534020   macaroon ÔĽŅ <Alimentaci√≥ > Cereals i derivats. Productes de pastisseria> macaroon
     
       
    • macarr√≥, n m
    • es macaron
    • es macarr√≥n
    • fr macaron
    • it macaron
    • it macaron francese
    • pt macaron
    • en macaron
    • en macaroon

    <Alimentació > Cereals i derivats. Productes de pastisseria>

    Galeta doble de forma rodona, cruixent per fora i suau per dins, que s'elabora amb una pasta feta de sucre, ametlles i clara d'ou, i es farceix amb una crema espessa, típica de la pastisseria francesa.

    Nota: Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme macarró:

    S'aprova el terme macarr√≥, manlleu del franc√®s macaron adaptat sobre la base del mot de la llengua general macarr√≥, pels motius seg√ľents:

    ·és la forma que s'ha popularitzat entre els especialistes de l'àmbit de la pastisseria i, per tant, la solució més documentada en català;

    ·en català ja es documenten usos tradicionals de macarró dins l'àmbit de la pastisseria i amb un significat molt afí: segons el DCVB(1), per exemple, a Menorca macarró denomina una "Peça de confiteria, composta de sucre molt concentrat i cuit amb líquids aromàtics i que està emmotllat en forma d'estrella amb les puntes arrodonides", i, segons el DDLC(2), macarró és una "Peça de confiteria feta amb sucre, ametlla i espècies"; aquests significats mostren que els conceptes són molt propers i que es tracta de meres variants del mateix tipus de galeta;

    ¬∑en altres lleng√ľes tamb√© s'ha produ√Įt la mateixa adaptaci√≥ (macarr√≥n, en castell√†);

    ·té el vistiplau d'especialistes del sector.

    (1)ALCOVER, Antoni M.; MOLL, Francesc de B. Diccionari català-valencià-balear. Palma de Mallorca: Moll, 1985. 10 v.

    (2)Institut d'Estudis Catalans. Diccionari descriptiu de la llengua catalana [en línia]. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, [2010]. <http://dcc.iecat.net/ddlc/>

       
  • 208235   macellum ÔĽŅ <Construcci√≥ > Edificis. Espais de construcci√≥> , <Hist√≤ria > Arqueologia> macellum
     
       
    • macellum [la], n m
    • es macellum
    • en macellum

    <Construcció > Edificis. Espais de construcció> , <Història > Arqueologia>

    Construcció romana que s'utilitzava com a mercat de productes alimentaris, formada per un pati porticat voltat de locals i amb un tolos central de funció bàsicament decorativa.

       
  • 205531   macerate, to ÔĽŅ <Gastronomia > Procediments culinaris> macerate, to
     
       
    • macerar, v tr
    • es macerar
    • fr mac√©rer
    • en macerate, to

    <Gastronomia > Procediments culinaris>

    Deixar fruita en una maceració durant un cert temps.