termcat - neoloteca
   
Com funciona la cerca?
Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
Mostrar la cerca bàsica
   
   
ÔĽŅ
            
 • 3544594   oxodegradable ÔĽŅ <Medi ambient > Gesti√≥ ambiental> oxodegradable
   
     
  • oxodegradable, adj
  • es oxodegradable, adj
  • fr oxod√©gradable, adj
  • en oxo-degradable, adj

  <Medi ambient > Gestió ambiental>

  Dit del producte, generalment de plàstic, al qual s'incorporen additius que el degraden en qualsevol ambient on hi hagi oxigen, independentment de la presència d'aigua.

  Nota: Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme oxodegradable:

  S'aprova la denominaci√≥ oxodegradable pels motius seg√ľents:

  ¬∑√©s una denominaci√≥ ling√ľ√≠sticament ben formada, a partir de la forma prefixada oxo-, que indica 'oxigen', i l'adjectiu degradable ("Que pot √©sser degradat", segons el diccionari normatiu);

  ·és una forma àmpliament documentada en català;

  ¬∑en les altres lleng√ľes s'utilitzen designacions paral¬∑leles;

  ·té el vistiplau dels especialistes.

  Es descarta la forma oxidegradable perqu√® t√© molt poc √ļs en comparaci√≥ amb oxodegradable. Malgrat que oxidegradable tamb√© seria una forma adequada (podria remetre m√©s clarament, de fet, al concepte d'oxidaci√≥, essencial en aquest cas, perqu√® aquest tipus de materials es degraden o fragmenten per oxidaci√≥, a partir de l'acci√≥ de la llum, la calor o la fatiga), els experts consultats expliquen que no hi ha arguments qu√≠mics que facin descartar l'√ļs de la forma prefixada oxo-, molt m√©s usada en aquest cas.

  Tamb√© es descarta la forma oxobiodegradable, perqu√® estrictament es refereix a un altre concepte: concretament als productes que es degraden per oxidaci√≥ i posteriorment es biodegraden. Tot i que oxodegradable sovint es documenta amb el sentit de oxobiodegradable, els experts no s√≥n partidaris d'aquesta sinon√≠mia. Apunten, a m√©s, que actualment √©s molt q√ľestionada l'exist√®ncia dels productes anomenats oxobiodegradables, ja que els productes que es comercialitzen com a tals en realitat no es degraden biol√≤gicament o, en tot cas, necessiten molt de temps per a poder-se biodegradar (√©s el cas del PET).

  [CS611, 28 de setembre de 2016]