termcat - neoloteca
   
Com funciona la cerca?
Cerca avançada
* Els camps marcats amb un asterisc són obligatoris Has d'omplir, com a mínim, el camp Text de la consulta
Mostrar la cerca bàsica
   
   
ÔĽŅ
            
  • 635749   m-learning ÔĽŅ <Pedagogia. Ensenyament> m-learning
     
       
    • aprenentatge m√≤bil, n m
    • es aprendizaje electr√≥nico m√≥vil
    • es aprendizaje m√≥vil
    • es m-learning
    • fr apprentissage mobile
    • fr m-learning
    • en m-learning
    • en mobile learning

    <Pedagogia. Ensenyament>

    Aprenentatge basat en la utilització de dispositius electrònics mòbils per a accedir a continguts formatius interactius o personalitzats.

       
  • 2231206   maatjes ÔĽŅ <Alimentaci√≥ > Peix. Marisc> maatjes
     
       
    • areng a l'holandesa, n m
    • es arenque holand√©s
    • es matjes
    • fr maatjes
    • fr matjes
    • en maatje herring
    • en matjes
    • en matjes herring
    • de Matjes
    • de Matjeshering

    <Alimentació > Peix. Marisc>

    Areng immadur de gust característic que s'elabora amb salmorra lleugera i sense extracció del pàncrees.

    Nota: L'areng a l'holandesa √©s una preparaci√≥ t√≠pica dels Pa√Įsos Baixos.

    Nota: Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme areng a l'holandesa:

    S'aprova el terme areng a l'holandesa pels motius seg√ľents:

    ·és una alternativa catalana al manlleu del neerlandès maatje, escurçament de la forma completa maatjesharing, que encara no està gaire estès en català;

    ·és una denominació descriptiva del concepte, ja que es tracta d'una preparació de l'areng típicament holandesa;

    ·la forma a l'holandesa segueix una estructura recurrent en l'àmbit de l'alimentació i la gastronomia (a+la+gentilici): a la bolonyesa, a la italiana, a la napolitana, a la catalana, a la basca, a la gallega, etc.;

    Es desestimen les formes areng holandès i areng immadur perquè no són prou precises, ja que
    descriuen el concepte √ļnicament pel que fa al producte d'origen, el tipus d'areng, i no pel que fa al tipus de preparaci√≥.

    La forma areng en salmorra, que es pot considerar motivada des d'un punt de vista semàntic, també es descarta perquè no és prou precisa, ja que podria fer referència a qualsevol tipus d'areng preparat amb salmorra.

    Es desestimen les denominacions areng curat, areng adobat i areng marinat perquè no són semànticament adequades.

    [Acta 541, 9 de febrer de 2012]

       
  • 207134   mac twist ÔĽŅ <Esports > Esports d'hivern > Surf de neu> mac twist
     
       
    • mac-twist [en], n m
    • es mac twist
    • fr mac twist
    • en mac twist

    <Esports > Esports d'hivern > Surf de neu>

    Truc que consisteix a fer un gir invertit de 360¬ļ a 540¬ļ.

       
  • 305932   ma√ßaranduba ÔĽŅ <Ind√ļstria > Ind√ļstria de la fusta > Fusta> ma√ßaranduba
     
       
    • ma√ßaranduba, n f
    • es ma√ßaranduba
    • fr ma√ßaranduba
    • en massaranduba
    • de Massaranduba

    <Ind√ļstria > Ind√ļstria de la fusta > Fusta>

    Fusta procedent de l'Amèrica Central i del Sud que s'obté de diverses espècies d'arbres del gènere Manilkara, de la família de les sapotàcies, principalment de les espècies Manilkara bidentata i Manilkara huberi, molt pesant, molt dura, amb el duramen de color marró vermellós fosc i l'albeca de color beix rosat.

       
  • 1534020   macaron ÔĽŅ <Alimentaci√≥ > Cereals i derivats. Productes de pastisseria> macaron
     
       
    • macarr√≥, n m
    • es macaron
    • es macarr√≥n
    • fr macaron
    • it macaron
    • it macaron francese
    • pt macaron
    • en macaron
    • en macaroon

    <Alimentació > Cereals i derivats. Productes de pastisseria>

    Galeta doble de forma rodona, cruixent per fora i suau per dins, que s'elabora amb una pasta feta de sucre, ametlles i clara d'ou, i es farceix amb una crema espessa, típica de la pastisseria francesa.

    Nota: Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme macarró:

    S'aprova el terme macarr√≥, manlleu del franc√®s macaron adaptat sobre la base del mot de la llengua general macarr√≥, pels motius seg√ľents:

    ·és la forma que s'ha popularitzat entre els especialistes de l'àmbit de la pastisseria i, per tant, la solució més documentada en català;

    ·en català ja es documenten usos tradicionals de macarró dins l'àmbit de la pastisseria i amb un significat molt afí: segons el DCVB(1), per exemple, a Menorca macarró denomina una "Peça de confiteria, composta de sucre molt concentrat i cuit amb líquids aromàtics i que està emmotllat en forma d'estrella amb les puntes arrodonides", i, segons el DDLC(2), macarró és una "Peça de confiteria feta amb sucre, ametlla i espècies"; aquests significats mostren que els conceptes són molt propers i que es tracta de meres variants del mateix tipus de galeta;

    ¬∑en altres lleng√ľes tamb√© s'ha produ√Įt la mateixa adaptaci√≥ (macarr√≥n, en castell√†);

    ·té el vistiplau d'especialistes del sector.

    (1)ALCOVER, Antoni M.; MOLL, Francesc de B. Diccionari català-valencià-balear. Palma de Mallorca: Moll, 1985. 10 v.

    (2)Institut d'Estudis Catalans. Diccionari descriptiu de la llengua catalana [en línia]. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, [2010]. <http://dcc.iecat.net/ddlc/>

       
  • 220625   macaroni ÔĽŅ <Hist√≤ria > Arqueologia> , <Art> macaroni
     
       
    • macaroni, n m
    • es macarroni
    • fr macaroni
    • en macaroni

    <Història > Arqueologia> , <Art>

    Marca lineal amb formes diverses, no figurativa, traçada amb els dits sobre l'argila fresca, pròpia de l'art rupestre del paleolític superior.

    Nota: Segons algunes fonts, els macaronis són la forma d'art més antiga que es coneix.

       
  • 205530   mac√©ration ÔĽŅ <Gastronomia > Procediments culinaris> mac√©ration
     
       
    • maceraci√≥, n f
    • es maceraci√≥n
    • fr mac√©ration
    • en maceration

    <Gastronomia > Procediments culinaris>

    Preparat líquid compost bàsicament de vi o algun licor i de sucre on es deixa reposar fruita a fi que s'estovi i agafi un sabor especial.

       
  • 205531   mac√©rer ÔĽŅ <Gastronomia > Procediments culinaris> mac√©rer
     
       
    • macerar, v tr
    • es macerar
    • fr mac√©rer
    • en macerate, to

    <Gastronomia > Procediments culinaris>

    Deixar fruita en una maceració durant un cert temps.

       
  • 2898105   machaon ÔĽŅ <Zoologia > Insectes> machaon
     
       
    • papallona reina, n f
    • maca√≥, n f sin. compl.
    • reina de la ruda, n f sin. compl.
    • salve regina, n f sin. compl.
    • es maca√≥n, n m/f
    • fr grand porte-queue, n m
    • fr machaon, n m
    • it macaone, n m
    • en common yellow swallowtail, n
    • en European swallowtail, n
    • en old world swallowtail, n
    • en swallowtail, n
    • nc Papilio machaon

    <Zoologia > Insectes>

    Taxonomia: Papiliònids > Papilio

    Nota: Vegeu el document Criteris per a la denominaci√≥ comuna de les papallones di√ľrnes dels territoris catalans (<http://www.termcat.cat/docs/docs/DenominacioComunaPapallones.pdf>), aprovat d'acord amb l'acta del Consell Supervisor n√ļm. 566 (14 de novembre de 2013).

       
  • 204174   machine ÔĽŅ <Inform√†tica > Maquinari> machine
     
       
    • m√†quina, n f
    • es m√°quina
    • fr machine
    • en machine

    <Informàtica > Maquinari>

    Component físic d'un sistema informàtic, llevat dels elements de connexió i el cablatge.