Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Els termes normalitzats han estat objecte d'un estudi exhaustiu que en garanteix l'adequació terminològica i s'han sotmès a l'aprovació del Consell Supervisor, un òrgan permanent i col·legiat amb representants de l'Institut d'Estudis Catalans i el TERMCAT, i especialistes dels diversos àmbits del coneixement.

 • ca  esclafit, n m
 • es  descenso violento del aire, n m
 • es  ráfaga descendiente, n f
 • es  reventón, n m
 • fr  avalanche d'air, n f
 • fr  rafale descendante, n f
 • fr  vent rabattant, n m
 • en  downburst, n

<Física > Meteorologia>

Definició
Corrent d'aire descendent molt violent associat a fenòmens convectius que en arribar a prop de terra s'expandeix horitzontalment a gran velocitat.

Nota

 • Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme esclafit :

  S'aprova el terme esclafit pels motius següents:

  ·és una alternativa catalana a la denominació anglesa downburst;

  ·és, com el manlleu downburst, una designació sintètica, fet que pot facilitar-ne la implantació;

  ·és una forma encunyada pels especialistes que ja ha tingut força difusió per a designar aquest fenomen, tant en textos especialitzats com de divulgació i en mitjans de comunicació;

  ·si bé en aquesta mena de fenòmens no es produeix exactament cap explosió o soroll (un esclafit és, segons el diccionari normatiu, un "Soroll sec, agut, sobtat, produït per un tret, una ruptura, un cop de fuet, etc."), els especialistes partidaris d'aquesta forma justifiquen que l'impacte del corrent d'aire descendent amb el terra o amb l'aire de les capes inferiors és molt fort i pot recordar una explosió o un esclat.

  Les formes ràfega descendent i ratxa descendent, que han estat proposades per alguns experts i són motivades semànticament (especialment ràfega descendent), s'han descartat perquè esclafit ja ha tingut difusió i es creu que pot resultar una forma més inequívoca, tenint en compte que no designa cap altre fenomen meteorològic (ràfega descendent i ratxa descendent podrien resultar, en canvi, poc precises).

  També s'han valorat altres alternatives, com ara grop, gropada, vent de grop, rem de gropada, bufarut, torbonada i verberol, però s'han desestimat perquè s'associen amb altres fenòmens o, en tot cas, no són formes prou inequívoques. Les formes esclat, rebentament i rebentada, finalment, que també s'han tingut en compte, no són prou motivades ni tenen ús referides a aquest fenomen.

  [Acta 562, 18 de juliol de 2013]