Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari de física [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015. (Diccionaris en Línia) (Ciència i Tecnologia)
'http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/149/'
La negreta de determinats termes en l'interior de definicions i notes indica que la consulta d'aquests termes en la seva fitxa pròpia permet completar o ampliar el significat de la definició o la nota en què apareixen.

Per problemes tecnològics de representació, s'han suprimit en part o per complet algunes notes del producte original. Aquests casos es poden consultar complets a l'edició en línia.

  • ca  tornado, n m
  • es  tornado
  • fr  tornade
  • en  tornado

<Física > Física de la Terra i de l'espai > Meteorologia>

Definició
Tromba en rotació molt activa, d'un centenar de metres de diàmetre, a l'interior de la qual es produeix un gran descens de la pressió i un intens corrent vertical de succió, amb una velocitat del vent que pot superar els 400 km/h i una velocitat de translació d'uns 50 km/h.

Nota

  • Els tornados són potencialment devastadors i se solen categoritzar segons l'escala de Fujita, que va des de F0, per als menys forts, fins a F5, per als de força màxima. Aquesta classificació depèn principalment de la velocitat que duen associada.