Back to top
parany fotogràfic parany fotogràfic

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Els termes normalitzats han estat objecte d'un estudi exhaustiu que en garanteix l'adequació terminològica i s'han sotmès a l'aprovació del Consell Supervisor, un òrgan permanent i col·legiat amb representants de l'Institut d'Estudis Catalans i el TERMCAT, i especialistes dels diversos àmbits del coneixement.

 • ca  parany fotogràfic, n m
 • ca  càmera parany, n f sin. compl.
 • ca  fotoparany, n m sin. compl.
 • es  cámara de rastreo, n f
 • es  cámara trampa, n f
 • fr  caméra piège, n f
 • fr  photopiège, n m
 • fr  piège photographique, n m
 • pt  armadilha fotográfica, n f
 • en  camera trap, n
 • en  photo trap, n
 • en  phototrap, n
 • en  trail camera, n
 • de  Kamerafalle, n f

<Ciències de la vida > Ecologia>, <Arts > Fotografia>

Definició
Dispositiu format per una càmera fotogràfica, una font d'alimentació, un sistema de detecció i, opcionalment, un sistema d'il·luminació i un atraient, que s'utilitza per a captar imatges de fauna sense la presència humana.

Nota

 • 1: El sistema de detecció del parany fotogràfic pot ser un feix de raigs infrarojos que l'animal interromp en passar, un disparador camuflat o un sensor de moviment o de temperatura. El sistema d'il·luminació se sol utilitzar poc, per no destorbar el comportament normal dels animals; és més habitual fer servir càmeres sensibles a la llum infraroja per a poder obtenir les imatges nocturnes.
 • 2. La denominació càmera parany s'aplica especialment als dispositius compactes, en què la font d'alimentació, el sistema de detecció i el sistema d'il·luminació s'integren amb la càmera fotogràfica, en una mateixa estructura.
 • 3. Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme parany fotogràfic (sin. compl. càmera parany; fotoparany):

  S'aprova la denominació parany fotogràfic i els sinònims complementaris fotoparany i càmera parany pels motius següents:

  Pel que fa a parany fotogràfic i fotoparany,

  ·totes dues són formes descriptives i lingüísticament adequades, creades sobre el nucli normatiu parany ("Instrument dreçat per caçar o agafar animals" o, en general, "Artifici dreçat contra algú, especialment per atrapar-lo, fer-lo caure, seduir-lo"), aplicat per extensió de significat a aquest tipus de dispositius que permeten captar imatges sobre la fauna sense presència humana, i els modificadors relacionats amb la fotografia fotogràfic (adjectiu) i foto- (prefixoide), respectivament, que precisen el tipus de parany;

  ·ja tenen ús, sobretot parany fotogràfic;

  ·en altres llengües es documenten denominacions similars;

  ·tenen el vistiplau d'especialistes del sector.

  Quant a càmera parany, forma especialment adient en els casos en què el dispositiu que es col·loca és compacte,

  ·és també una forma lingüísticament adequada, formada per aposició dels substantius càmera (reducció de càmera fotogràfica), que fa de nucli del compost, i parany ("Instrument dreçat per caçar o agafar animals" o, en general, "Artifici dreçat contra algú, especialment per atrapar-lo, fer-lo caure, seduir-lo", segons el diccionari normatiu), utilitzat per extensió de significat;

  ·ja té un cert ús;

  ·en altres llengües s'utilitzen denominacions paral·leles;

  ·té el vistiplau d'especialistes del sector.


  Altres denominacions que s'han valorat, però que finalment s'han desestimat, són les següents:

  ·trampa fotogràfica / càmera trampa / fototrampa: el Consell Supervisor fa notar que aquestes denominacions podrien considerar-se també adequades (com a variants, respectivament, de parany fotogràfic, càmera parany i fotoparany), per tal com trampa -forma especialment identificada amb les excavacions camuflades destinades a la caça- ha esdevingut, per extensió, un sinònim de parany, tal com mostren ja diverses obres lexicogràfiques i terminològiques en català; malgrat tot, es prefereixen les formes amb el nucli parany, que és també ben viu entre els especialistes i s'identifica de manera més específica i inequívoca amb un objecte;

  ·càmera de mostratge / càmera de mostreig: aquestes formes, suggerides per algun especialista, no es consideren del tot precises, ja que podrien associar-se amb una càmera convencional utilitzada per a obtenir mostres sobre la fauna (mostratge o, complementàriament, mostreig, és "Acció d'escollir mostres representatives per a un estudi estadístic, per a una anàlisi de qualitat, etc.", segons el diccionari normatiu);

  ·càmera de rastreig / càmera rastrejadora: aquestes formes són calcs de l'anglès trail càmera i tenen un cert ús, però no es consideren del tot precises, perquè es creu que podrien associar-se amb una càmera convencional utilitzada en el seguiment dels animals (rastreig és "Acció de rastrejar", i rastrejar, "Seguir el rastre (d'algú o d'alguna cosa)", segons el diccionari normatiu).


  [Acta 620, 21 d'abril de 2017]