Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "orujo" dins totes les àrees temàtiques

brisa brisa

<Vinificació. Enologia>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  brisa, n f
  • es  bagazo
  • es  brisa
  • es  casca
  • es  orujo
  • fr  marc
  • en  marc
  • en  pomace

<Vinificació. Enologia>

Definició
Residu sòlid que resta del raïm un cop trepitjat o premsat, constituït per la rapa, la pellofa, la polpa i el pinyol.
brisa brisa

<Veterinària i ramaderia > Ramaderia > Nutrició i alimentació>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de veterinària i ramaderia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/163/>
A més de termes, es recullen les formes sufixades catalanes més productives en l'àmbit de veterinària, amb indicació en la nota de diversos termes habituals que les utilitzen.

  • ca  brisa, n f
  • es  brisa
  • es  casca
  • es  orujo
  • fr  marc de raisin
  • en  marc

<Veterinària i ramaderia > Ramaderia > Nutrició i alimentació>

Definició
Subproducte alimentós sòlid obtingut a partir del raïm premsat, constituït per la rapa, la pellofa, la polpa i el pinyol, que se subministra als remugants adults.
brisa brisa

<Veterinària i ramaderia > Ramaderia > Nutrició i alimentació>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de veterinària i ramaderia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/163/>
A més de termes, es recullen les formes sufixades catalanes més productives en l'àmbit de veterinària, amb indicació en la nota de diversos termes habituals que les utilitzen.

  • ca  brisa, n f
  • es  brisa
  • es  casca
  • es  orujo
  • fr  marc de raisin
  • en  marc

<Veterinària i ramaderia > Ramaderia > Nutrició i alimentació>

Definició
Subproducte alimentós sòlid obtingut a partir del raïm premsat, constituït per la rapa, la pellofa, la polpa i el pinyol, que se subministra als remugants adults.
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de gestió ambiental [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/218/>

  • ca  brisa, n f
  • es  brisa
  • es  casca
  • es  orujo
  • en  dregs of grapes
  • en  marc

<Gestió ambiental > Política > Vectors > Residus>

Definició
Residu sòlid que resta del raïm després d'ésser trepitjat o premsat, constituït per la rapa, la pellofa, la polpa i el pinyol.
brisa brisa

<Medi ambient > Gestió ambiental>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de gestió ambiental [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/218/>

  • ca  brisa, n f
  • es  brisa
  • es  casca
  • es  orujo
  • en  dregs of grapes
  • en  marc

<Gestió ambiental > Política > Vectors > Residus>

Definició
Residu sòlid que resta del raïm després d'ésser trepitjat o premsat, constituït per la rapa, la pellofa, la polpa i el pinyol.
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:

- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).

  • ca  orujo, n m
  • es  orujo
  • fr  orujo
  • gl  aguardente
  • gl  augardente
  • gl  orujo (de Galicia)
  • en  orujo

<Begudes>

Definició
Aiguardent de brisa, elaborat segons el mètode tradicional de diverses zones d'Espanya, especialment de Galícia.

Nota

  • L'aiguardent de brisa té diverses denominacions segons la zona de producció, com ara marc a França i grappa a Itàlia.
orujo orujo

<Alimentació. Gastronomia > Begudes>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. TO Begudes [fitxer XML]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2006. (Terminologia Oberta)
<http://www.termcat.cat/productes/toberta.htm>

  • ca  orujo, n m
  • es  orujo
  • fr  orujo
  • en  orujo

<Begudes>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>

  • ca  orujo, n m
  • es  orujo
  • fr  orujo
  • en  orujo

<Indústria > Indústria alimentària > Begudes > Productes bevibles>

Nota

  • L'aiguardent de brisa té diverses denominacions segons la zona de producció, com ara orujo a l'Estat espanyol, grappa a Itàlia i marc a França.
orujo orujo

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  orujo
  • es  orujo
  • fr  orujo
  • it  orujo
  • en  orujo
  • de  Orujo

<Plats a la carta. Licors>

pinyolada pinyolada

<Alimentació animal>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>

  • ca  pinyolada, n f
  • ca  pinyola, n f sin. compl.
  • es  borujo
  • es  burujo
  • es  orujo
  • fr  marc d'olives
  • en  marc

<Indústria > Indústria alimentària > Aliments sòlids > Alimentació animal>