Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "radioimmunotherapy" dins totes les àrees temàtiques

radioimmunoteràpia radioimmunoteràpia

<Ciències de la salut > Medicina clínica > Classificació internacional de malalties>

Font de la imatge

Les denominacions en català d'aquesta fitxa procedeixen de l'obra següent, elaborada pel TERMCAT:

CIM-9-MC: Classificació internacional de malalties: 9a revisió: modificació clínica. 6a edició. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Salut: Pòrtic, 2008. 1263 p.
ISBN: 978-84-9809-032-1

Aquesta classificació és la versió en català de la International Classification of Diseases, 9th revision, Clinical Modification (ICD-9-CM), que ha elaborat el TERMCAT a partir d'un encàrrec del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Les denominacions en anglès procedeixen del text oficial nord-americà, la versió digital del qual es pot descarregar des de l'adreça:
ftp://ftp.cdc.gov/pub/Health_Statistics/NCHS/Publications/ICD9-CM/2006/

Com a referència addicional s'ha tingut en compte l'obra:
PUCKETT, C. D. 2007 Annual hospital version: the educational annotation of ICD-9-CM. 5th ed. Reno, Nev.: Channel Publishing, 2006. 936 p.
ISBN: 1-933053-06-2

L'agrupació dels termes en àrees temàtiques s'ha fet seguint la distribució en capítols d'aquestes obres.

Com que l'ús principal d'aquestes classificacions és la codificació amb finalitats clíniques i estadístiques dels diagnòstics i procediments efectuats en els centres hospitalaris, els termes inclosos poden diferir dels que són habituals en la pràctica mèdica.

  • ca  radioimmunoteràpia
  • en  radioimmunotherapy

<Classificació internacional de malalties > Procediments > Procediments diagnòstics i terapèutics>

radioimmunoteràpia radioimmunoteràpia

<Immunologia>, <Oncologia i radioteràpia>, <Tècniques diagnòstiques i de tractament>, <Toxicologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que pot requerir una revisió, procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  radioimmunoteràpia, n f
  • es  radioinmunoterapia
  • fr  radioimmunothérapie
  • en  radioimmunotherapy

<Immunologia>, <Oncologia i radioteràpia>, <Tècniques diagnòstiques i de tractament>, <Toxicologia>

Definició
Procediment de radioteràpia fonamentat en l'ús d'anticossos monoclonals dirigits contra cèl·lules tumorals i marcats amb isòtops radioactius, emprat en el tractament de limfomes, leucèmies i tumors sòlids (càncer d'ovari recidivant o persistent, tumors cerebrals recidivants sobre zones irradiades prèviament o en progressió després de la quimioteràpia, gliomes oberts a l'espai subaracnoidal, etc). Els radioisòtops més usats habitualment són el iode-131, l'istri-90 i el bismut-213, que són emissors de partícules beta i eliminen cèl·lules neoplàstiques situades a escassa distància (1mm), la qual cosa suposa la destrucció de diversos diàmetres cel·lulars (1 mm equival aproximadament a 20 cèl·lules). Per tant, l'existència de cèl·lules que no expressen l'antigen o bé la manca de biodisponibilitat de l'anticòs en zones tumorals desfavorables per a la seva difusió no representen, teòricament, un obstacle insalvable per a la radioimmunoteràpia (RIT). L'endocitosi d'anticossos adossats a llur antigen específic provoca la separació del radionúclid i la seva eliminació de la cèl·lula, de manera que el tractament perd parcialment la seva especificitat. Hom ha emprat diverses vies d'administració dels anticossos monoclonals marcats: intravenosa, intraarterial, intraperitoneal, intratecal i intratumoral. Les vies d'administració no sistèmiques permeten una captació més gran de l'anticòs per part del tumor, amb una menor toxicitat, i, per tant, afavoreixen l'increment de la dosi radioactiva. La RIT és una tècnica ben tolerada, car la seva toxicitat més destacable és la mielosupressió transitòria. Els antígens enfront dels quals hom dirigeix la RIT inclouen els CD20, HLA-DR10, CD22 i CD33.