Back to top
Torna a la llista de diccionaris en línia

Terminologia de fustes exòtiques

Terminologia de fustes exòtiques - Presentació

© Autoria i edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2018 (Primera edició: 2006)
Amb la col·laboració de: Associació per a l’Estudi del Moble

 

Aquest diccionari recull prop d’un centenar de termes corresponents a fustes utilitzades actualment a Europa però procedents de països no europeus, fonamentalment de l'Àfrica, l'Àsia i Amèrica. Cada terme conté les denominacions i la definició en català i els equivalents en castellà, francès, anglès i alemany.

Totes les denominacions catalanes han estat normalitzades pel Consell Supervisor del TERMCAT, atès que no existien fins ara noms establerts en català per a fer referència a aquestes fustes. La decisió sobre les diferents denominacions ha estat complexa, perquè una mateixa fusta pot rebre molts noms diferents, no tan sols segons les llengües (castellà, francès, anglès, etc.) sinó també dins una mateixa llengua. El motiu és que les llengües occidentals solen prendre com a denominacions les que s’utilitzen en els països d’origen i una mateixa fusta pot tenir procedències diverses.

Una bona part dels equivalents s'han extret de la norma UNE-EN 13556, que és alhora la versió oficial en castellà de la Norma Europea 13556, de juny de 2003. La bibliografia de referència tinguda en compte per a elaborar el recull ha estat, però, molt més àmplia.

A les definicions s'explicita el lloc de procedència de la fusta, el nom científic de l'espècie (o de les espècies) de la qual s'extreu i altres característiques importants (pes específic, duresa, color del duramen, color de l'albeca, usos principals, etc.). Trobareu més informació sobre les espècies de què provenen aquestes fustes al Cercaterm.

Per a facilitar l’accés a les diferents fustes, el nom científic de les espècies de què s’extreuen s’ha fet constar com a equivalent dins de cada fitxa, malgrat que, estrictament, el nom científic no denomina la fusta sinó l’arbre.

Aquest diccionari s’ha elaborat amb la col·laboració d’experts de l’Associació per a l’Estudi del Moble. També hi han intervingut experts vinculats a la Universitat de Lleida i a la Universitat de Barcelona. La revisió que ha fet el TERMCAT de la terminologia de la Xiloteca, una col·lecció de referència de mostres de fustes que ofereixen conjuntament l’Associació per a l’Estudi del Moble i el Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona, ha estat una font important per a ampliar-lo i completar-lo.

Des de la pestanya “Consulta de termes”, es pot accedir a les fitxes terminològiques de dues maneres diferents: mitjançant l’accés a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada un dels idiomes del diccionari) o mitjançant cerques simples o avançades (directament al quadre “Text de la consulta”), en qualsevol de les llengües del diccionari.

 

Equip de treball
Bibliografia

 

Autoria i edició:

TERMCAT

 

Amb la col·laboració de:

Associació per a l'Estudi del Moble

 

Si heu de fer referència a aquest vocabulari, la citació recomanada és la següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia de fustes exòtiques [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2018. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/11/>

 

 
Darrera actualització: 29-11-2019