fructosa
fructosa
- ca fructosa, n f
- ca D-arabino-2-hexulosa, n f sin. compl.
- ca fructopiranosa, n f sin. compl.
- ca levoglucosa, n f sin. compl.
- ca levulosa, n f sin. compl.
- ca sucre de la fruita, n m sin. compl.
Bioquímica i biologia molecular
Definició
Cetohexosa que es dona en estat lliure, juntament amb la glucosa i la sacarosa, en la fruita i la mel, i combinada amb altres sucres en els oligosacàrids. La fructosa natural és fortament levogira, fet que dona lloc al seu primer nom, levulosa. La D-fructosa, CH2OHCO(CHOH)3CH2OH, s'obté per síntesi i per hidròlisi àcida de la inulina, polisacàrid que es compon, quasi exclusivament, d'unitats de D-fructofuranosa, forma cíclica de la fructosa. A les cèl·lules dels músculs dels vertebrats la fructosa és degradada segons les vies metabòliques de la glicòlisi, gràcies a la seva fosforilació, a 6-fosfat d'aD-fructosa. Al fetge és fosforilada a 1-fosfat de D-fructosa. Aquestes transformacions són catalitzades pels enzims hexocinasa i fructocinasa.