Back to top
Eberhard Arnold Eberhard Arnold

Cristianisme

  • ca  Eberhard Arnold

Cristianisme

Definició
Conferenciant i editor alemany, fundador de la comunitat dels Bruderhoff.

Nota

  • Eberhard Arnold (1883-1935) va seguir estudis universitaris fins al doctorat i va arribar a ser secretari del Sindicat d'Estudiants Cristians d'Alemanya. El 1915 va ser director literari de l'Editorial Furche de Berlín i editor de la seva revista mensual. Després d'un procés de recerca personal que el va fer interessar-se pel cristianisme anabaptista del segle XVI, pel cristianisme primitiu, per la figura de Francesc d'Assís i pel camí dels profetes, i influït pel pastor Johann Cristoph Blumhardt i pel seu fill Cristoph Friedrich, ell mateix juntament amb la seva família i un grup d'amics van començar, el 1920, una vida en comú a la vila de Sannerz, autofinançada pel treball agrícola i una dinàmica editorial. El 1926 es va fundar una nova "casa de germans" (Bruderhoff).
  • ca  Eckankar

Noves religions

Definició
Comunitat fundada l'any 1965 pel periodista americà Paul Twitchell, que difon pensaments inspirats en els mestres tibetans, en l'hinduisme i en l'espiritisme.

Nota

  • La doctrina de la comunitat Eckankar s'assembla a la teosofia i al New Age. Els fidels consideren que totes les religions i filosofies sagrades deriven d'un tronc comú.
eclesiologia eclesiologia

Cristianisme, Protestantisme

  • ca  eclesiologia, n f

Cristianisme, Protestantisme

Definició
Doctrina sobre l'Església.

Nota

  • La teologia protestant estableix una distinció entre l'Església visible, situada històricament, i l'Església invisible (cos de Crist), per destacar el caràcter relatiu de qualsevol Església existent en aquest món. Cap Església no pot pretendre encarnar la fidelitat cristiana i ser dipositària de la successió apostòlica, que no consisteix en la continuïtat d'un aparell jeràrquic, sinó de la fidelitat del missatge bíblic. És a dir, en el protestantisme, l'Església és secundària en relació amb el missatge transmès i és amb la transmissió fidel del missatge de generació en generació que, des del punt de vista protestant, s'efectua la successió apostòlica. En les denominacions evangèliques protestants hi ha un debat permanent perquè "l'Església reformada sempre s'està reformant".
  • ca  ecumenisme, n m

Cristianisme

Definició
Moviment a favor de la unitat dels cristians que pretén formar una sola Església universal.

Nota

  • L'ecumenisme ha estat desplegat a diversos nivells per gairebé totes les denominacions cristianes, que tenen el desig de restablir la unitat que Jesucrist volia per als seus seguidors. L'ecumenisme neix a començaments del segle XX en ambients missioners protestants i anglicans: calia arribar a ser membres de l'única Església de Crist, a fi de poder donar testimoni plegats de l'evangeli de Jesucrist. Actualment, el moviment ecumènic ha pres molta importància a causa de la seva assumpció per part de les autoritats. Es busca la unitat de les esglésies a través de la recuperació de la universalitat de l'Església de Crist. Al mateix temps es privilegia l'acció comuna i la missió en el món treballant conjuntament en una unitat visible, malgrat les separacions.
  • ca  ego, n m

Budisme

Definició
El jo, possessiu i limitat, que segons el budisme cal destruir en la mesura que està fet d'il·lusions, per bé que hom tendeix a atribuir-li una realitat veritable.

Nota

  • Tot i que aquesta noció sigui rellevant en el budisme, també és present en altres tradicions. L'ego és l'obstacle a través del qual l'ésser humà ha d'anar cap a la transcendència o rebre la dimensió més profunda de la realitat, alliberant-se de les seves limitacions. Aquest procés es reprodueix amb variants en totes les tradicions espirituals.
  • ca  Eihei-ji

Budisme

Definició
Temple zen japonès, situat al nord del país.

Nota

  • Fundat per Dogen el 1244, és un dels dos grans temples de l'escola Soto.
elecció divina elecció divina

Judaisme

  • ca  elecció divina, n f

Judaisme

Definició
Relació especial que, segons la Bíblia hebrea, Déu manté amb diversos individus o grups.

Nota

  • Déu escull els individus que actuen èticament, com Noè, i aquells que decideixen acceptar la càrrega de responsabilitats i obligacions dels manaments divins, tal com fa el poble d'Israel. Qualsevol persona que estigui disposada a assumir el compliment d'aquests manaments entra en l'elecció divina. Els profetes hebreus estableixen que tots els pobles són elegits de Déu, encara que la relació amb Déu (l'"elecció") varia segons l'ètica en la conducta humana i el compromís adquirit envers Déu.
  • ca  Emin

Noves religions

Definició
Comunitat fundada l'any 1971 a Londres per Raymond Schertenlieb.

Nota

  • La tradició Emin té força pensaments i pràctiques que s'assemblen als d'altres grups esotèrics, com l'antroposofia o el moviment Rosacreu. Emin es basa en el coneixement secret de l'antiga cultura egípcia. La societat Emin inclou reflexions sobre l'aurèola i el cicle vital de les persones. Aquest moviment esotèric és molt difós a Anglaterra, el Canadà, els Estats Units d'Amèrica, Israel i diversos països d'Europa i de l'Amèrica del Sud.
  • ca  emir, n m

Islam

Definició
Persona investida de poder i, per extensió, governador o príncep.

Nota

  • En un principi, l'emir designava els caps militars que depenien dels primers califes. Sota la dinastia dels omeies, l'emir era el governador de província, amb una autoritat semblant a la del califa: dirigia la pregària, era el cap de l'exèrcit, de l'administració i de la justícia. Més tard, el seu poder va ser limitat pel nomenament d'un administrador i d'un jutge o cadi per part del califa. Actualment, l'emir és un membre de la família que regna o el sobirà d'un principat (emirat) al golf Pèrsic.
  • La denominació emir significa, en àrab, 'comandant' o 'cap'.
  • També es documenta la grafia amir.
Energia Universal Energia Universal

Noves religions

  • ca  Energia Universal
  • en  Human Universal Energy
  • en  Spiritual Human Yoga

Noves religions

Definició
Grup religiós fundat per Dang Minh Luong, sergent de l'exèrcit vietnamita influenciat per pensadors hindús i budistes.

Nota

  • Els dos trets principals del pensament del grup Energia Universal són el caràcter curatiu (basat en l'energia universal i la imposició de les mans) i la perspectiva apocalíptica (Dang havia predit dos cataclismes per a l'any 1999). El moviment té la seu a Brussel·les i té presència internacional: a l'Estat espanyol n'hi ha més de 9.000 fidels.
  • El grup Energia Universal s'anomena, en anglès, Human Universal Energy i Spiritual Human Yoga.