Back to top
  • ca  enèsim -a, adj
  • ca  n-èsim, adj abrev.
  • es  enésimo -ma
  • en  nth

Matemàtiques

Definició
Que ocupa un lloc indeterminat en una sèrie designat per la lletra n.
  • ca  enèsim, n m
  • ca  n-èsim, n m abrev.
  • es  enésimo
  • en  nth

Matemàtiques

Definició
Cadascuna de les parts d'una quantitat dividida en un nombre indeterminat de parts iguals designat per la lletra n.
N-lauroïlsarcosina N-lauroïlsarcosina

Indústria > Indústria química

  • ca  N-lauroïlsarcosina, n f
  • es  N-lauroilsarcosina
  • en  N-lauroyl sarcosine
  • en  N-lauroylsarcosine
  • for  CH3(CH2)10CON(CH3)CH2COOOH

Indústria > Indústria química

nabís nabís

Fruita fresca. Fruita seca

  • ca  nabiu, n m
  • ca  avajó, n m sin. compl.
  • ca  nabís, n m sin. compl.
  • es  arándano
  • fr  myrtilles
  • it  mirtilli
  • en  bilberry
  • de  Heidelbeere

Fruita fresca. Fruita seca

Definició
Fruit de la nabinera de forma rodona, blavós i comestible.
nabiu nabiu

Fruita fresca. Fruita seca

  • ca  nabiu, n m
  • ca  avajó, n m sin. compl.
  • ca  nabís, n m sin. compl.
  • es  arándano
  • fr  myrtilles
  • it  mirtilli
  • en  bilberry
  • de  Heidelbeere

Fruita fresca. Fruita seca

Definició
Fruit de la nabinera de forma rodona, blavós i comestible.
nabiu nabiu

Fruita fresca. Fruita seca

  • ca  nabiu, n m
  • es  arándano, n m
  • fr  bleuet, n m
  • en  blueberry, n

Fruita fresca. Fruita seca

Definició
Fruit comestible de la nabinera, de la mida d'un petit pèsol, de color negre blavós i coronat per una mena de rivet.

Nota

  • El terme nabiu designa de manera gènerica el fruit de diferents espècies del gènere Vaccinium pròpies de l'Amèrica del Nord, com Vaccinium angustifolium, Vaccinium corymbosum o Vaccinium myrtilloides.
nabiu de grua nabiu de grua

Botànica

  • ca  nabiu de grua, n m
  • es  arándano agrio
  • es  arándano europeo
  • es  arándano palustre
  • es  arándano pequeño
  • fr  airelle canneberge
  • fr  canneberge
  • fr  canneberge commune
  • en  bog cranberry
  • en  European cranberry
  • en  small cranberry
  • nc  Vaccinium oxicoccus
  • nc  Vaccinium oxycoccos

Botànica

Nota

  • Planta de la família de les ericàcies.
nacionalitat d'origen nacionalitat d'origen

Dret internacional > Dret internacional públic

  • ca  nacionalitat d'origen, n f
  • ca  nacionalitat originària, n f sin. compl.
  • es  nacionalidad atribuida, n f
  • es  nacionalidad de origen, n f
  • es  nacionalidad originaria, n f
  • es  nacionalidad por origen, n f
  • fr  nationalité d'origine, n f
  • en  nationality at birth, n
  • en  nationality of origin, n
  • en  original nationality, n

Dret internacional > Dret internacional públic

Definició
Nacionalitat que una persona rep en el moment del naixement.

Nota

  • L'atribució de la nacionalitat d'origen es pot regir per dos principis diferents: el ius sanguinis o el ius soli, segons si s'adquireix la nacionalitat del pare o de la mare, o si s'adquireix la nacionalitat del país on s'ha nascut. Cada Estat determina en el seu sistema jurídic el principi que determina l'atribució de la nacionalitat.
nacionalitat originària nacionalitat originària

Dret internacional > Dret internacional públic

  • ca  nacionalitat d'origen, n f
  • ca  nacionalitat originària, n f sin. compl.
  • es  nacionalidad atribuida, n f
  • es  nacionalidad de origen, n f
  • es  nacionalidad originaria, n f
  • es  nacionalidad por origen, n f
  • fr  nationalité d'origine, n f
  • en  nationality at birth, n
  • en  nationality of origin, n
  • en  original nationality, n

Dret internacional > Dret internacional públic

Definició
Nacionalitat que una persona rep en el moment del naixement.

Nota

  • L'atribució de la nacionalitat d'origen es pot regir per dos principis diferents: el ius sanguinis o el ius soli, segons si s'adquireix la nacionalitat del pare o de la mare, o si s'adquireix la nacionalitat del país on s'ha nascut. Cada Estat determina en el seu sistema jurídic el principi que determina l'atribució de la nacionalitat.
nacrar nacrar

Procediments culinaris

  • ca  nacrar, v tr
  • es  nacarar, v tr
  • fr  nacrer, v tr

Procediments culinaris

Definició
Enrossir l'arròs, habitualment amb oli, fins que adquireix un to semblant al nacre abans de coure'l amb aigua o brou.