Back to top
varietat de raïm de vinificació varietat de raïm de vinificació

Vitivinicultura

  • ca  varietat de raïm de vinificació, n f
  • es  variedad de uva de vinificación, n f

Vitivinicultura

Definició
Varietat de raïm procedent de vinya conreada, habitualment, per a la producció de raïm destinat a l'elaboració de productes vitivinícoles.
varietat experimental varietat experimental

Vitivinicultura

  • ca  varietat experimental, n f
  • es  variedad experimental, n f

Vitivinicultura

Definició
Varietat de raïm no classificada ni com a varietat comercial ni com a varietat autoritzada per a la vinificació.
verdejo verdejo

Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat blanca

  • ca  verdejo, n m
  • es  verdejo, n m
  • fr  verdejo, n m
  • pt  verdelho, n m
  • en  Verdejo, n

Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat blanca

Definició
1. Cep conreat tradicionalment a la regió de Rueda i a la comarca de la Ribera del Duero, a Castella i Lleó, vigorós.
2. Raïm blanc produït pel cep verdejo, menut i amb els grans petits, esfèrics i de color groc.
3. Vi elaborat amb raïm verdejo, fresc, molt àcid, de color groc verdós i amb una aroma afruitada i vegetal.

Nota

  • Criteris aplicats:

    S'aprova la denominació verdejo, manlleu del castellà (derivat de verde 'verd', potser pel caràcter primerenc d'aquesta varietat) pels motius següents:

    ·és la forma recollida a la llista de varietats autoritzades a Catalunya (RD740/2015-CA) per a anomenar aquesta varietat; també es documenten en altres textos especialitzats i en obres terminològiques;

    ·els especialistes consultats confirmen que l'única denominació amb què es designa aquesta varietat vitivinícola en català i descarten els sinònims documentats en algunes fonts; comenten, a més, que hi ha tendència a catalanitzar-ne la pronúncia, motiu pel qual no s'indica la llengua de procedència;

    ·també és la forma que es documenta en altres llengües.

    Es descarten, entre d'altres, les formes verdello, verdiell i picapoll, recollides en algunes obres com a equivalents de verdejo, perquè els especialistes asseguren que denominen altres varietats.

    [Acta 607, 17 de juny de 2016]
vermentino vermentino

Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat blanca

  • ca  vermentino, n m
  • es  vermentino, n m
  • fr  garbesso, n m
  • fr  rolle, n m
  • fr  vermentino, n m
  • fr  vermentinu, n m
  • it  favorita, n f
  • it  pigato, n m
  • it  vermentino, n m
  • en  Rolle, n
  • en  Vermentino, n

Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat blanca

Definició
1. Cep originari d'Itàlia, conreat tradicionalment a la Ligúria i a Sardenya, sensible al vent i resistent a la secada.

2. Raïm blanc produït pel cep vermentino, de maduració tardana, mitjà o gros i amb els grans grossos, el·líptics i de color verd groguenc.

3. Vi elaborat amb raïm vermentino, fresc, poc àcid, de color pàl·lid i amb una aroma característica de poma i altres fruites, que se sol utilitzar per a fer vins blancs secs i rosats.

Nota

  • Criteris aplicats:

    S'aprova la denominació vermentino, manlleu de l'italià d'origen incert, potser del genovès vermentin,(1) pels motius següents:

    ·és la forma documentada en català per a fer referència a aquesta varietat, tant en textos oficials (per exemple, al RD 313/2016, de 31 de juliol) com en textos especialitzats del sector;

    ·malgrat que és un manlleu, s'inscriu fàcilment en el sistema gràfic i fonètic del català;

    ·és una designació anàloga, des del punt de vista formal, a altres denominacions ja catalanes també d'origen italià, com ara andantino, camerino, casino o concertino;

    ·es documenta també en altres llengües;

    ·té el vistiplau dels especialistes.

    Es descarta la sinonímia amb malvasia de gra gros i malvasia del Rosselló, recollida en algunes fonts, perquè els especialistes no han pogut confirmar que designin realment aquesta varietat.

    (1) I Grandi dizionari Garzanti [en línia]. Novara: De Agostini Scuola Spa, cop. 2016. <<www.garzantilinguistica.it/&gt;


    [Acta 619, 31 de març de 2017]
  • ca  vi, n m
  • es  vino, n m

Vitivinicultura

Definició
Producte obtingut exclusivament per fermentació alcohòlica, total o parcial, de raïm fresc, trepitjat o no, o de most de raïm.
vi d'agulla vi d'agulla

Vitivinicultura

  • ca  vi d'agulla, n m
  • es  vino de aguja, n m

Vitivinicultura

Definició
Producte obtingut a partir de vi, de vi nou en procés de fermentació, de most de raïm o de most de raïm parcialment fermentat, sempre de varietats autoritzades, que assoleix una pressió deguda al diòxid de carboni endogen no inferior a 1 bar ni superior a 2,5 bars i que té un grau alcohòlic adquirit igual o superior al 7%.

Nota

  • Els productes a partir dels quals s'obté el vi d'agulla han de tenir un grau alcohòlic volumètric total no inferior al 9%.
vi d'agulla gasificat vi d'agulla gasificat

Vitivinicultura

  • ca  vi d'agulla gasificat, n m
  • es  vino de aguja gasificado, n m

Vitivinicultura

Definició
Vi d'agulla amb un grau volumètric total no inferior al 9%.
vi de finca qualificada vi de finca qualificada

Vitivinicultura

  • ca  vi de finca qualificada, n m
  • es  vino de finca calificada, n m

Vitivinicultura

Definició
Vi inclòs dins d'una denominació d'origen protegida i produït en un territori determinat d'una extensió inferior a la del terme municipal, d'on resulten vins amb característiques qualitatives especials i que s'obté per un procés d'elaboració en celler que assegura la qualitat del raïm en la vinificació mitjançant una traçabilitat específica.

Nota

  • El nom del vi de finca qualificada està notòriament lligat a les vinyes de les quals s'obté i no es pot usar per a designar altres productes vitivinícoles. El titular de les vinyes i el del celler han de coincidir o bé s'ha d'acreditar una relació contractual entre ells de, com a mínim, deu anys.
vi de licor vi de licor

Vitivinicultura

  • ca  vi de licor, n m
  • es  vino de licor, n m

Vitivinicultura

Definició
Vi obtingut a partir de les varietats autoritzades i recomanades, amb un grau alcohòlic volumètric natural inicial igual o superior al 12%.
vi de producció biodinàmica vi de producció biodinàmica

Vitivinicultura

  • ca  vi de producció biodinàmica, n m
  • es  vino de producción biodinámica, n m

Vitivinicultura

Definició
Vi elaborat d'acord amb les prescripcions específiques reconegudes per als productes de l'agricultura biodinàmica.