Declaració Universal dels Drets Humans

Declaració Universal dels Drets Humans

Els drets humans i les llibertats fonamentals són el conjunt de drets i llibertats de caràcter universal, inalienable i inderogable inherents a totes les persones, i són objecte de protecció del dret internacional i del dret intern dels estats democràtics.

 

Aquesta publicació és la representació infogràfica de la Declaració Universal dels Drets Humans. Permet consultar, de manera interactiva, els trenta articles de la Declaració i, enllaçats, els termes procedents de la Terminologia dels drets humans.

 

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Declaració Universal dels Drets Humans [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2017. 1 infografia.Descarrega'l

 

 


Gestió ambiental

Infografia de gestió ambiental.

 

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Gestió ambiental [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2017. 1 infografia.

Descarrega'l

 

 

 

 

 

 


Ictus i lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. Termes clau

La Terminologia de l'ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques es complementa amb el relat immersiu Ictus i lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. Termes clau, que en difon alguns dels termes més destacats. Amb aquests dos productes terminològics el TERMCAT se suma a les actuacions en suport de La Marató de TV3 de 2016, dedicada a aquests problemes de salut, amb la voluntat de contribuir des de l’àmbit de la terminologia a donar-los més visibilitat.

 


Vés-hi

 

 

 

Taula periòdica dels elements

Aquesta infografia interactiva consta de tres aproximacions a la taula periòdica dels elements amb l’objectiu de presentar-ne les dades més rellevants de manera simplificada.

La primera correspon, conceptualment, a la taula periòdica tradicional i és, per tant, útil per a consultar la informació general dels elements químics. Les dues complementàries mostren de manera entenedora la significació i la variació del caràcter metàl·lic i els valors d’electronegativitat dels elements, dues propietats que sovint presenten dubtes d’interpretació.

Taula periòdica dels elements
Caràcter metàl·lic dels elements
Electronegativitat en l'escala de Pauling


TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Taula periòdica dels elements [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2016. 3 infografies.

Descarrega'l


 


La condició de refugiat

Els moviments migratoris han estat constants en la història i en el present són una realitat vigent. Moltes persones decideixen marxar del país on viuen per a instal·lar-se en un altre país i començar una vida nova. Malauradament, algunes ho fan per protegir-se, perquè veuen perillar la seva vida o la seva seguretat, de manera que emigren a la recerca de protecció internacional. Es tracta dels refugiats, que des que deixen el país d’origen fins que arriben al país de destinació poden recórrer el territori de diferents estats.

La infografia complementa la Terminologia de les migracions, en què es poden consultar tots aquests termes i molts més, amb les definicions corresponents i equivalents en castellà, francès i anglès.


TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. La condició de refugiat [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2016. 1 infografia.

Descarrega'l

 

 


Videojocs. Termes clau

Amb la voluntat de difondre la terminologia catalana dels videojocs, el TERMCAT ha actualitzat la Terminologia dels videojocs en línia, i en presenta també els termes més destacats en el relat immersiu Videojocs. Termes clau.

 

 Vés-hi

 

 


Jo corro, no faig running

Infografia que presenta alguns dels termes propis de l'equipament dels aficionats a les curses populars. S'hi presenten casos que sovint es diuen o s'escriuen malament, il·lustrats en unes imatges de corredors.

La infografia complementa la Terminologia de les curses populars, en què es poden consultar tots aquests termes i molts més, amb les definicions corresponents i equivalents en castellà, francès i anglès. També es presenta la imatge en pdf, en format de pòster.TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Jo corro, no faig running [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2016. 1 infografia.

Descarrega'l


 

 

Finançament col·lectiu

Infografia sobre el finançament col·lectiu, elaborada amb el suport d'ACCIÓ, Agència per a la Competitivitat de l'Empresa de la Generalitat de Catalunya.

Juntament amb la Terminologia del finançament alternatiu, el producte representa la primera aproximació sectorial al finançament col·lectiu, un àmbit relativament nou, que ha crescut sobretot des de l'inici de la crisi financera global i gràcies al ràpid desenvolupament d'Internet i de les noves tecnologies per a fer transaccions econòmiques.

 

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Finançament col·lectiu [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2016. 1 infografia.

Descarrega'l

 


El cicle de l'aigua

Amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua, que es commemora el 22 de març, el Centre de Terminologia TERMCAT publica la infografia El cicle de l'aigua.

El producte inclou mitja dotzena de termes en català, amb la corresponent definició: evaporació, evapotranspiració, condensació, precipitació, infiltració,aigües superficials i aigües subterrànies.

 

La jornada pretén conscienciar sobre la funció essencial de l'aigua i defensar-ne la gestió eficient. Sota el lema, "Aigua i treball", aquest any les Nacions Unides en destaquen la rellevància com a element per crear llocs de treball i com a mitjà de desenvolupament econòmic, social i humà.TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. El cicle de l'aigua [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2016. 1 infografia.

Descarrega'l

 

 


Pluges d'estels

Mapa de constel·lacions interactiu amb la referència a una quinzena de pluges de meteors (o pluges d'estels, com se les coneix popularment).


TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Pluges d'estels [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2016. 1 infografia interactiva.

Descarrega'l 

 


Canvi climàtic: Termes clau

Aquesta publicació inclou una desena de termes en català, amb la corresponent definició, entre els quals destaquen els relacionats amb les causes que provoquen l'escalfament global del planeta: efecte d'hivernacle, gasos amb efecte d'hivernacle (GEH), petjada de carboni, CO2 equivalent... El producte representa un avançament de la publicació en línia de la segona edició del Diccionari de gestió ambiental, que està elaborant el TERMCAT amb la col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i el suport de la Diputació de Barcelona, i s'acompanya d'un relat visual explicatiu, que pretén facilitar la màxima difusió dels termes destacats.

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Canvi climàtic: Termes clau [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015. 1 infografia.

Descarrega'l

 

 


Els estils musicals

Cronologia basada en la Terminologia dels estils musicals que recull els principals estils apareguts, des de mitjan segle XX, aproximadament, fins a l'actualitat.

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Els estils musicals [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015.

<http://www.termcat.cat/docs/estils-musicals/>

 

Vés-hi

 

 


Gestos tàctils en dispositius mòbils

El díptic Gestos tàctils en dispositius mòbils il·lustra una desena de termes del diccionari Terminologia bàsica dels dispositius mòbils.

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Gestos tàctils en dispositius mòbils [material gràfic]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. 1 díptic.

Descarrega'l


 


Terminologia del manga

El tríptic Terminologia del manga conté una vintena de termes bàsics de l'àmbit, amb les denominacions en català, la categoria lèxica, la definició i notes explicatives sobre l'origen de les denominacions i altres aspectes de tipus conceptual.

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia del manga [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013. 1 tríptic.

Descarrega'l

 

Terminologia de la cronicitat

La Terminologia de la cronicitat conté els 80 termes de l'edició en línia en format quadríptic.

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia de la cronicitat [en línia]. Barcelona: Termcat, Centre de Terminologia, cop. 2013. 1 quadríptic.

Descarrega'l


Termes de la Fórmula 1

Termes de la Fórmula 1 conté una quarantena de termes amb les denominacions i la definició en català i els equivalents en castellà, francès i anglès provinents del Diccionari d'automobilisme.

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Termes de la Fórmula 1 [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013. 1 tríptic.

Descarrega'l


La telefonia al dia

La telefonia al dia recull els termes més actuals de la telefonia mòbil de consum. Es pot consultar en línia i en una versió per imprimir com a quadríptic plegable de la mida d’un telèfon mòbil.

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. La telefonia al dia [material gràfic]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, DL 2013. 1 quadríptic.


Descarrega'l

 

 

 

 


 


Nanotecnologia: Termes normalitzats

El tríptic Nanotecnologia: Termes normalitzats recull una trentena de termes normalitzats de l’àmbit de la nano-tecnologia amb les denominacions i la definició en català i equivalents en castellà i anglès.

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Nanotecnologia: Termes normalitzats [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2012. 1 tríptic.

Descarrega'l


  


Vocabulari bàsic del criquet

El tríptic del Vocabulari bàsic del criquet recull una cinquantena de termes que s'utilitzen en el criquet, amb les denominacions i la definició en català i els equivalents en castellà i anglès.

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Vocabulari bàsic del criquet [material gràfic]. [Barcelona]: TERMCAT, Centre de Terminologia: Unió de Federacions Esportives de Catalunya, [2012]. 1 tríptic.

Descarrega'l
 

Descobreix el mercat

Descobreix... el mercat! és un cartell il·lustrat que presenta un pla general d'un mercat de comerç itinerant, on s'identifiquen trenta termes amb els seus equivalents en castellà. Al dors del cartell es defineix el mercat de comerç itinerant i s'explica la documentació que es necessita per fer de comerciant itinerant i els tipus de parades que s'hi poden trobar. El cartell dissenyat i il·lustrat per Dbòlit, ha estat elaborat pel TERMCAT a iniciativa de la Unió de Venedors Ambulants.


TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; UNIÓ DE VENEDORS AMBULANTS. Descobreix... el mercat! [material gràfic]. [Barcelona]: TERMCAT, Centre de Terminologia: Unió de Venedors Ambulants, DL 2011. 1 cartell.

Descarrega'l

 


Descobreix l'aeroport

El cartell Descobreix l'aeroport il·lustra una vuitantena de termes relacionats amb l’aeroport que es presenten en català, castellà, francès i anglès. La cara del cartell conté una gran il·lustració panoràmica que recrea l’aeroport de Lleida-Alguaire i el dors reprodueix l’interior de l’aeroport. El cartell, dissenyat i il·lustrat per Petit Comitè, ha estat elaborat pel TERMCAT a iniciativa de la Delegació Territorial del Govern a Lleida i amb la col·laboració d’Aeroports de Catalunya.

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Descobreix l'aeroport: Tota la terminologia que et trobes quan viatges en avió [material gràfic]. [Barcelona]: TERMCAT, Centre de Terminologia, [2010]. 1 cartell.


Descarrega'l 


L'electricitat a casa

El quadríptic L'electricitat a casa il·lustra 110 termes relacionats amb l'electricitat dins l'àmbit domèstic que es presenten en català i anglès. El quadríptic, dissenyat i il·lustrat per Petit Comitè, ha estat elaborat pel TERMCAT.

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. L'Electricitat a casa [material gràfic]. [Barcelona]: TERMCAT, Centre de Terminologia, [2007]. 1 quadríptic.


Descarrega'l
 


Màrius Gros

Juga a la Guerra de les Bombolles o a l’Endoll Contraataca per conèixer les termes en català i els seus equivalents en anglès de la Terminologia dels videojocs. És una creació de TERMCAT i Factoria d’Imatges.

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Màrius Gros [en línia]. [Barcelona]: TERMCAT, Centre de Terminologia, [2008]. 1 videojoc.


Juga