Temps de verema

verema

Com si fos un emblema,

pel setembre comença la verema

i el pàmpol d’or convida

a renovar la força de la vida.

                        Miquel Martí i Pol

La verema, exponent de la cultura mediterrània, es manifesta amb intensitat en les nostres contrades durant el mes de setembre i la primera quinzena d’octubre, tot i que són diversos els paràmetres que cal considerar per decidir, realment, quan és temps de verema, com ara les condicions climàtiques, les zones de producció, els tipus de raïm i el tipus de vi que es vol elaborar.

La collita del raïm és el primer pas del procés de producció del vi. S’entén pròpiament per any, anyada o collita d’un vi el període de dotze mesos —comptat de l'1 de gener al 31 de desembre o de l'1 de desembre fins al 30 de novembre de l'any següent— en què es va efectuar la verema que ha donat lloc al vi. La meteorologia de l’any en què es fa la verema condiciona la qualitat del vi d’aquella anyada, de la mateixa manera que el terrer on ha estat cultivada la vinya aporta aromes i gust al vi que es produeix amb aquell raïm. Per la seva banda, cada varietat de vinya reconeguda dóna un raïm i, per tant, un vi amb uns trets organolèptics concrets.

El vi de l’any és el vi elaborat amb el raïm de la collita del mateix any en què es consumeix i el vi sense anyada, el vi elaborat amb raïm o most provinents de collites diferents.

Si us interessa conèixer més terminologia vitícola i enològica, des del Cercaterm podeu consultar les fitxes que s’apleguen a la selecció publicada a Lletres i vins de Catalunya: bibliografia i tast de llengua i, també, fitxes amb equivalents i definicions relacionades amb les piulades que l’Institut Català de la Vinya i el Vi difon des del seu compte de Twitter amb l’etiqueta #BibliotequesambDO, projecte que té l’assessorament del TERMCAT.