Es diu bròcoli o bròquil?

© Lauri Patterson (iStockphoto.com)

A plaça, al mercat o a la verduleria tant podem parlar de bròquils com de bròcolis: des de fa ben poc, totes dues denominacions són correctes en català. Així i tot, cal que anem amb compte, perquè bròquil i bròcoli, a diferència del que podria semblar, no fan referència a la mateixa hortalissa.

D’una banda, bròquil és un terme normatiu, recollit al diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, que s’aplica a Brassica oleracea var. botrytis, una hortalissa de la família de les crucíferes que presenta brots florals agrupats en una inflorescència compacta, densa i de branques carnoses. En algunes varietats dialectals, bròquil (o la variant bròcul) és una designació genèrica que s’aplica indistintament a la varietat de color verd clar i a la de color crema; en altres zones, en canvi, la forma bròquil només designa la varietat de color verd clar, mentre que la varietat blanquinosa rep el nom de coliflor (també colflori o floricol).

D’altra banda, la forma bròcoli ha estat fixada recentment pel Consell Supervisor com a nom comú de Brassica oleracea var. italica. També és una hortalissa de la família de les crucíferes, però es diferencia del bròquil en el color (és de color verd fosc, de vegades fins i tot blavós) i en el fet que els brots florals estan agrupats en una inflorescència menys compacta.

Tant bròquil com bròcoli procedeixen de l’italià broccoli (plural de broccolo, diminutiu de brocco ‘brot’), però el fet que el manlleu s’hagi pres en moments diferents (el bròquil és una verdura amb força tradició culinària a casa nostra, mentre que segurament el bròcoli és d’introducció més recent) explica que una mateixa forma d’origen hagi pogut donar lloc a adaptacions fonètiques i gràfiques diferents.

Per últim, encara sense deixar la família de les crucíferes, convé comentar que el Consell Supervisor també ha normalitzat el manlleu de l’italià romanesco, que fa referència a una hortalissa obtinguda per hibridació de les varietats anteriors (Brassica oleracea var. botrytis i Brassica oleracea var. italica). El romanesco, doncs, és un encreuament de bròquil i de bròcoli, i es caracteritza per la disposició en corones espiraliformes dels brots florals, que són de forma cònica i de color verd clar.

I encara que l’expressió popular digui que s’ha acabat el bròquil, podeu consultar les fitxes d'aquests termes al Cercaterm i a la Neoloteca.