1 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
acabat |
terme pral. | n m |
es |
acabado |
| en |
finish |
| fr |
finition |
|
2 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
maduració |
terme pral. | n f |
ca |
afinat |
sin. compl. | n m |
es |
afinado |
| es |
maduración |
| en |
maturation |
| en |
ripening |
| fr |
affinage |
| fr |
maturation |
|
3 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
agitació |
terme pral. | n f |
es |
agitado |
| en |
stirring |
| fr |
brassage |
|
4 |
formatges del món |
ca |
appenzell [de] |
terme pral. | n m |
es |
appenzell |
| en |
Appenzeller |
| fr |
appenzell |
|
5 |
formatges del món |
ca |
asiago [it] |
terme pral. | n m |
es |
asiago |
| it |
asiago |
| en |
Asiago |
| fr |
asiago |
|
6 |
formatges del món |
ca |
bergkäse [de] |
terme pral. | n m |
es |
bergkäse |
| en |
Bergkäse |
| fr |
bergkäse |
| de |
Bergkaese |
| de |
Bergkäse |
|
7 |
formatges del món |
ca |
blarney [en] |
terme pral. | n m |
es |
blarney |
| en |
Blarney |
| fr |
blarney |
|
8 |
formatges del món |
ca |
brie [fr] |
terme pral. | n m |
es |
brie |
| en |
Brie |
| fr |
brie |
|
9 |
altres productes lactis similars |
ca |
brossat |
terme pral. | n m |
ca |
brull |
terme pral. | n m |
ca |
brullo |
terme pral. | n m |
es |
requesón |
| it |
ricotta |
|
10 |
formatges del món |
ca |
formatge de Burgos |
terme pral. | n m |
ca |
burgos |
sin. compl. | n m |
es |
queso de Burgos |
| en |
Burgos cheese |
| fr |
fromage de Burgos |
|
11 |
formatges del món |
ca |
burrata |
terme pral. | n f |
es |
burrata |
| it |
burrata |
| en |
burrata |
| fr |
burrata |
|
12 |
formatges del món |
ca |
butterkäse [de] |
terme pral. | n m |
es |
butterkäse |
| en |
butter cheese |
| en |
Butterkase |
| fr |
butterkäse |
| fr |
fromage beurre |
| de |
Butterkaese |
| de |
Butterkäse |
|
13 |
formatges del món |
ca |
cabrales |
terme pral. | n m |
es |
cabrales |
| en |
Cabrales |
| en |
Cabrales blue cheese |
| en |
Cabrales cheese |
| fr |
cabrales |
|
14 |
formatges del món |
ca |
caciocavallo [it] |
terme pral. | n m |
es |
caciocavallo |
| it |
caciocavallo |
| en |
Caciocavallo |
| fr |
caciocavallo |
|
15 |
procés d'elaboració del formatge > estris |
ca |
cambra d'oreig |
terme pral. | n f |
ca |
sala d'oreig |
sin. compl. | n f |
es |
sala de oreo |
| en |
drying-shed |
| fr |
hâloir |
|
16 |
procés d'elaboració del formatge > estris |
ca |
cambra de maduració |
terme pral. | n f |
ca |
sala de maduració |
sin. compl. | n f |
es |
sala de maduración |
| en |
cheese ripening room |
| fr |
cave d'affinage |
|
17 |
formatges del món |
ca |
camembert |
terme pral. | n m |
es |
camembert |
| es |
queso camembert |
| en |
Camembert cheese |
| fr |
camembert |
| de |
Camembert |
|
18 |
estris per al consum de formatge |
ca |
campana de formatge |
terme pral. | n f |
es |
campana de queso |
| en |
cheese cover |
| fr |
cloche à fromage |
|
19 |
formatges del món |
ca |
cantal |
terme pral. | n m |
es |
cantal |
| en |
Cantal |
| fr |
cantal |
|
20 |
components del formatge |
ca |
caseïna |
terme pral. | n f |
es |
caseína |
| en |
casein |
| fr |
caséine |
|
21 |
altres productes lactis similars |
ca |
caseós -osa |
terme pral. | adj |
es |
caseoso -sa |
| en |
caseous |
| fr |
caséeux, -euse |
| fr |
fromageux, -euse |
|
22 |
procés d'elaboració del formatge > estris |
ca |
cava de maduració |
terme pral. | n f |
ca |
cova de maduració |
sin. compl. | n f |
es |
cava de maduración |
| es |
cueva de maduración |
| en |
cheese cave |
| en |
ripening cellar |
| fr |
cave d'affinage |
|
23 |
formatges del món |
ca |
chaource [fr] |
terme pral. | n m |
es |
chaource |
| en |
chaource |
| en |
chaource cheese |
| fr |
chaource |
| de |
Chaource |
|
24 |
formatges del món |
ca |
cheddar [en] |
terme pral. | n m |
es |
cheddar |
| es |
queso cheddar |
| en |
Cheddar |
| en |
Cheddar cheese |
| fr |
cheddar |
|
25 |
formatges del món |
ca |
cheshire [en] |
terme pral. | n m |
ca |
chester [en] |
terme pral. | n m |
es |
cheshire |
| es |
chéster |
| en |
Cheshire |
| en |
Chester |
| fr |
chester |
|
26 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
coagulació |
terme pral. | n f |
es |
coagulación |
| es |
cuajado |
| en |
coagulation |
| fr |
coagulation |
|
27 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
quall |
terme pral. | n m |
ca |
coagulant |
sin. compl. | n m |
es |
coagulante |
| es |
cuajo |
| en |
coagulant |
| en |
rennet |
| fr |
coagulant |
| fr |
présure |
|
28 |
formatges del món > formatges dels països catalans |
ca |
recuit |
terme pral. | n m |
ca |
colada |
sin. compl. | n f |
ca |
quallada |
sin. compl. | n f |
29 |
formatges del món |
ca |
colby |
terme pral. | n m |
es |
colby |
| en |
Colby |
| fr |
colby |
|
30 |
formatges del món |
ca |
comté |
terme pral. | n m |
es |
comté |
| en |
Comté |
| fr |
comté |
|
31 |
components del formatge |
ca |
crosta |
terme pral. | n f |
ca |
cotna |
sin. compl. | n f |
ca |
escorça |
sin. compl. | n f |
ca |
pell |
sin. compl. | n f |
es |
corteza |
| en |
rind |
| fr |
croûte |
|
32 |
formatges del món |
ca |
crottin de Chavignol [fr] |
terme pral. | n m |
es |
crottin de Chavignol |
| en |
crottin de Chavignol |
| fr |
crottin de Chavignol |
|
33 |
estris per al consum de formatge |
ca |
cullera de formatge |
terme pral. | n f |
es |
cuchara de queso |
| en |
cheese spoon |
| fr |
cuillère |
|
34 |
components del formatge |
ca |
cultiu iniciador |
terme pral. | n m |
ca |
estàrter |
terme pral. | n m |
es |
cultivo iniciador |
| es |
cultivo starter |
| en |
starter |
| en |
starter culture |
| fr |
culture starter |
| fr |
starter |
|
35 |
formatges del món |
ca |
danablú |
terme pral. | n m |
es |
danablu |
| en |
Danish blue |
| en |
Danish blue cheese |
| fr |
bleu danois |
|
36 |
formatges del món |
ca |
danbo |
terme pral. | n m |
es |
danbo |
| en |
Danbo |
| fr |
danbo |
|
37 |
formatges del món |
ca |
doble gloucester [gloucester: en] |
terme pral. | n m |
es |
double gloucester |
| en |
double Gloucester |
| fr |
double gloucester |
|
38 |
formatges del món |
ca |
doble worcester [worcester: en] |
terme pral. | n m |
es |
double worcester |
| en |
double Worcester |
|
39 |
procés d'elaboració del formatge > estris |
ca |
drap |
terme pral. | n m |
ca |
tovalló |
terme pral. | n m |
es |
paño quesero |
| es |
servilleta |
| es |
tela quesera |
| en |
cheese cloth |
| en |
cheese-cloth |
| en |
cheesecloth |
| fr |
mousseline à fromage |
| fr |
toile à fromage |
| fr |
toile de fromagerie |
|
40 |
formatges del món |
ca |
edam [nl] |
terme pral. | n m |
ca |
formatge d'Holanda |
sin. compl. | n m |
ca |
formatge de bola |
sin. compl. | n m |
es |
queso de bola |
| es |
queso edam |
| en |
Edam |
| fr |
édam |
| fr |
hollande |
| de |
Edamer Käse |
|
41 |
formatges del món |
ca |
emmental |
terme pral. | n m |
es |
emmental |
| en |
Emmental |
| fr |
emmental |
| fr |
emmenthal |
| de |
Emmentaler |
| de |
Emmentaler Käse |
|
42 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
emmotllat |
terme pral. | n m |
ca |
emmotllament |
sin. compl. | n m |
es |
moldeado |
| es |
moldeo |
| en |
hooping |
| fr |
moulage |
|
43 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
escalfament |
terme pral. | n m |
es |
calentamiento |
| en |
heating |
| fr |
chauffage |
|
44 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
escorreguda |
terme pral. | n f |
ca |
escorregut |
terme pral. | n m |
es |
desuerado |
| es |
desuero |
| es |
escurrido |
| it |
sgrondatura |
| en |
draining |
| en |
stripping |
| fr |
égouttage |
| de |
Abtropfen |
|
45 |
estris per al consum de formatge |
ca |
espàtula |
terme pral. | n f |
es |
espátula para queso |
| en |
chisel knife |
| en |
flat cheese knife |
|
46 |
formatges del món |
ca |
esrom |
terme pral. | n m |
es |
esrom |
| it |
esrom |
| en |
Esrom |
| fr |
esrom |
|
47 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
fer formatge |
terme pral. | v intr |
ca |
formatjar |
terme pral. | v intr |
es |
quesear |
| en |
make cheese, to |
|
48 |
formatges del món |
ca |
feta |
terme pral. | n m |
es |
feta |
| it |
feta |
| en |
Feta |
| en |
Fetta |
| fr |
feta |
| fr |
féta |
|
49 |
estris per al consum de formatge |
ca |
fil |
terme pral. | n m |
es |
hilo |
| en |
wire |
| fr |
fil à couper |
|
50 |
formatges del món |
ca |
fiore sard |
terme pral. | n m |
es |
fiore sardo |
| it |
fiore sardo |
| en |
Fiore Sardo |
| fr |
fiore sardo |
|
51 |
tipus de formatges |
ca |
fogassa |
terme pral. | n f |
52 |
procés d'elaboració del formatge > estris |
ca |
fogasser |
terme pral. | n m |
53 |
tipus de formatges |
ca |
fogassó |
terme pral. | n m |
54 |
formatges del món |
ca |
fontal |
terme pral. | n m |
es |
fontal |
| it |
fontal |
| en |
fontal |
| fr |
fontal |
|
55 |
formatges del món |
ca |
fontina |
terme pral. | n f |
es |
fontina |
| it |
fontina |
| en |
Fontina |
| fr |
fontina |
|
56 |
components del formatge |
ca |
ull |
terme pral. | n m |
ca |
forat |
sin. compl. | n m |
es |
ojo |
| en |
eye |
| fr |
oeuil |
| fr |
trou |
|
57 |
conceptes generals |
ca |
formatge |
terme pral. | n m |
es |
queso |
| it |
formàggio |
| en |
cheese |
| fr |
fromage |
| oc |
formatge |
| oc |
fromatge |
| oc |
hormatge |
| de |
Käse |
|
58 |
tipus de formatges |
ca |
formatge artesà |
terme pral. | n m |
es |
queso artesano |
| en |
artisan cheese |
| fr |
fromage artisanal |
|
59 |
formatges del món > formatges dels països catalans |
ca |
formatge blanquet |
terme pral. | n m |
es |
queso blanquet |
|
60 |
tipus de formatges |
ca |
formatge blau |
terme pral. | n m |
es |
queso azul |
| en |
blue cheese |
| fr |
bleu |
| de |
Edelpilzkäse |
|
61 |
formatges del món > formatges dels països catalans |
ca |
formatge del Montsec |
terme pral. | n m |
ca |
formatge cendrat |
sin. compl. | n m |
ca |
formatge de Clua |
sin. compl. | n m |
es |
queso de Clúa |
| es |
queso del Montsec |
| es |
queso Montsec |
| en |
ash cheese |
| en |
Montsec cheese |
| fr |
fromage Montsec |
|
62 |
tipus de formatges |
ca |
formatge cremós |
terme pral. | n m |
es |
queso crema |
| es |
queso cremoso |
| es |
queso de crema |
| es |
queso de nata |
| es |
queso nata |
| en |
cream cheese |
| fr |
fromage à la crème |
|
63 |
tipus de formatges |
ca |
formatge llenguat |
terme pral. | n m |
ca |
formatge cucat |
sin. compl. | n m |
es |
queso agusanado |
|
64 |
formatges del món > formatges dels països catalans |
ca |
formatge d'atura |
terme pral. | n m |
es |
queso de pastor |
|
65 |
tipus de formatges |
ca |
formatge d'ovella |
terme pral. | n m |
es |
queso de oveja |
| en |
ewe's milk cheese |
| en |
sheep's milk cheese |
| fr |
fromage de lait de brebis |
| de |
Schafskäse |
|
66 |
formatges del món > formatges dels països catalans |
ca |
formatge de cassoleta |
terme pral. | n m |
ca |
formatge de Borriana |
sin. compl. | n m |
ca |
formatge de Puçol |
sin. compl. | n m |
ca |
formatge saladet |
sin. compl. | n m |
es |
queso cassoleta |
| es |
queso de Burriana |
| es |
queso de Puzol |
| es |
saladito valenciano |
| en |
cassoleta cheese |
| fr |
fromage cassoleta |
|
67 |
tipus de formatges |
ca |
formatge de búfala |
terme pral. | n m |
ca |
formatge de brúfol |
sin. compl. | n m |
es |
queso de búfala |
| en |
buffalo milk cheese |
| fr |
fromage au lait de bufflonne |
| de |
Büffelkäse |
|
68 |
tipus de formatges |
ca |
formatge de cabra |
terme pral. | n m |
es |
queso de cabra |
| en |
goat cheese |
| en |
goat's cheese |
| en |
goat's milk cheese |
| fr |
fromage au lait de chèvre |
| fr |
fromage de chèvre |
| de |
Ziegenkäse |
|
69 |
tipus de formatges |
ca |
formatge de coagulació làctica |
terme pral. | n m |
ca |
formatge de quallada làctica |
terme pral. | n m |
es |
queso de cuajada láctica |
|
70 |
formatges del món > formatges dels països catalans |
ca |
formatge de drap |
terme pral. | n m |
es |
queso de trapo |
|
71 |
formatges del món > formatges dels països catalans |
ca |
formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya |
terme pral. | n m |
es |
queso de l'Alt Urgell y la Cerdanya |
| en |
Alt Urgell i la Cerdanya cheese |
| fr |
fromage Alt Urgell i la Cerdanya |
| oc |
formatge de l'Aut Urgèl e la Cerdanha |
|
72 |
formatges del món > formatges dels països catalans |
ca |
formatge de la Nucia |
terme pral. | n m |
es |
queso de la Nucia |
| en |
La Nucia cheese |
| fr |
fromage La Nucia |
|
73 |
formatges del món > formatges dels països catalans |
ca |
formatge Maó-Menorca |
terme pral. | n m |
ca |
formatge de Maó |
sin. compl. | n m |
ca |
maó |
sin. compl. | n m |
es |
queso de Mahón |
| es |
queso Mahón-Menorca |
| en |
Mahon |
| en |
Mahon cheese |
| en |
Mahón-Menorca cheese |
| fr |
fromage de Maó |
| fr |
mahon |
|
74 |
tipus de formatges |
ca |
formatge de mescla |
terme pral. | n m |
es |
queso de mezcla |
| es |
queso mezcla |
| en |
mixed milk cheese |
| fr |
fromage au lait mixte |
| fr |
fromage mixte |
|
75 |
formatges del món > formatges dels països catalans |
ca |
formatge de tovalló |
terme pral. | n m |
ca |
formatge de mocador |
sin. compl. | n m |
es |
queso de servilleta |
| en |
napkin cheese |
| fr |
fromage de serviette |
|
76 |
tipus de formatges |
ca |
formatge de pasta cuita |
terme pral. | n m |
es |
queso de pasta cocida |
| en |
cooked-curd cheese |
| fr |
fromage à pâte cuite |
|
77 |
tipus de formatges |
ca |
formatge de pasta filada |
terme pral. | n m |
es |
queso de pasta hilada |
| en |
plastic-curd cheese |
| en |
pulled-curd cheese |
| en |
stretched-curd cheese |
| fr |
fromage à pâte filée |
|
78 |
tipus de formatges |
ca |
formatge de pasta semicuita |
terme pral. | n m |
es |
queso de pasta semicocida |
| en |
semi-cooked curd cheese |
| fr |
fromage à pâte demi-cuite |
|
79 |
tipus de formatges |
ca |
formatge de pasta tova |
terme pral. | n m |
es |
queso de pasta blanda |
| en |
soft-curd cheese |
| fr |
fromage à pâte molle |
|
80 |
formatges del món |
ca |
formatge de raclet |
terme pral. | n m |
es |
raclette |
| en |
Raclette |
| fr |
fromage à raclette |
| fr |
raclette |
|
81 |
formatges del món > formatges dels països catalans |
ca |
formatge de tupí |
terme pral. | n m |
es |
queso de tupí |
| it |
formaggio de tupí |
| en |
tupí cheese |
| fr |
fromage de tupí |
| de |
Tupí-Käse |
|
82 |
tipus de formatges |
ca |
formatge de vaca |
terme pral. | n m |
es |
queso de vaca |
| en |
cow's milk cheese |
| fr |
fromage au lait de vache |
| fr |
fromage de vache |
|
83 |
tipus de formatges |
ca |
formatge ecològic |
terme pral. | n m |
es |
queso ecológico |
| en |
organic cheese |
| fr |
fromage biologique |
|
84 |
tipus de formatges |
ca |
formatge en oli |
terme pral. | n m |
es |
queso en aceite |
| en |
cheese in oil |
| fr |
fromage en huile |
|
85 |
tipus de formatges |
ca |
formatge fos |
terme pral. | n m |
ca |
formatge fus |
sin. compl. | n m |
es |
queso fundido |
| en |
melted cheese |
| en |
process cheese |
| fr |
fromage fondu |
|
86 |
tipus de formatges |
ca |
formatge fresc |
terme pral. | n m |
es |
queso fresco |
| en |
fresh cheese |
| en |
fromage blanc |
| en |
fromage frais |
| fr |
fromage blanc |
| fr |
fromage frais |
|
87 |
formatges del món > formatges dels països catalans |
ca |
formatge Garrotxa |
terme pral. | n m |
es |
queso Garrotxa |
| en |
Garrotxa cheese |
| fr |
garrotxa |
|
88 |
formatges del món |
ca |
formatge grana padano |
terme pral. | n m |
ca |
grana padano |
terme pral. | n m |
es |
grana padano |
| it |
Grana Padano |
| en |
Grana Padano |
| fr |
grana padano |
|
89 |
formatges del món |
ca |
formatge ibores |
terme pral. | n m |
es |
queso ibores |
| en |
Ibores cheese |
| fr |
fromage Ibores |
|
90 |
tipus de formatges |
ca |
formatge madurat |
terme pral. | n m |
es |
queso afinado |
| es |
queso fermentado |
| es |
queso madurado |
| en |
ripened cheese |
| fr |
fromage affiné |
|
91 |
formatges del món |
ca |
formatge majorero [majorero: es] |
terme pral. | n m |
es |
queso majorero |
| en |
Majorero |
| en |
Majorero cheese |
| fr |
fromage majorero |
|
92 |
formatges del món |
ca |
manxego |
terme pral. | n m |
ca |
formatge manxego |
sin. compl. | n m |
es |
manchego |
| es |
queso manchego |
| en |
Manchego |
| en |
Manchego cheese |
| fr |
manchego |
|
93 |
tipus de formatges |
ca |
formatge tendre |
terme pral. | n m |
ca |
formatge orejat |
sin. compl. | n m |
es |
queso tierno |
| en |
soft cheese |
| fr |
fromage à pâte molle |
|
94 |
formatges del món |
ca |
formatge Picón Bejes-Tresviso |
terme pral. | n m |
ca |
formatge picón |
sin. compl. | n m |
es |
Picón Bejes-Tresviso |
| es |
queso picón |
| en |
Picón Bejes-Tresviso |
| fr |
Picón Bejes-Tresviso |
|
95 |
tipus de formatges |
ca |
formatge ratllat |
terme pral. | n m |
es |
queso rallado |
| en |
grated cheese |
| fr |
fromage râpé |
|
96 |
tipus de formatges |
ca |
formatge sec |
terme pral. | n m |
es |
queso seco |
| en |
hard cheese |
| fr |
fromage à pâte dure |
|
97 |
conceptes generals |
ca |
formatger | formatgera |
terme pral. | n m, f |
ca |
formatjador | formatjadora |
terme pral. | n m, f |
es |
quesero | quesera |
| en |
cheese maker |
| en |
cheesemaker |
| en |
cheesemonger |
| fr |
fromager | fromagère |
|
98 |
procés d'elaboració del formatge > estris |
ca |
formatgera |
terme pral. | n f |
es |
encella |
| en |
cheese-mould |
| fr |
égouttoir |
| fr |
fromager |
|
99 |
estris per al consum de formatge |
ca |
formatgera |
terme pral. | n f |
es |
quesera |
| en |
cheese cover |
|
100 |
conceptes generals |
ca |
formatgeria |
terme pral. | n f |
es |
quesería |
| en |
cheese factory |
| en |
cheese house |
| en |
cheese shop |
| fr |
fromagerie |
|
101 |
tipus de formatges |
ca |
formatget |
terme pral. | n m |
es |
quesito |
| it |
formaggino |
| en |
small cheese |
| fr |
petit fromage |
|
102 |
estris per al consum de formatge |
ca |
forquilla de formatge |
terme pral. | n f |
es |
tenedor para queso |
| en |
cheese fork |
| en |
prong knife |
| fr |
fourchette à fromage |
|
103 |
formatges del món |
ca |
fynbo |
terme pral. | n m |
es |
fynbo |
| en |
Fynbo |
| fr |
fynbo |
|
104 |
estris per al consum de formatge |
ca |
ganivet amb fulla perforada |
terme pral. | n m |
es |
cuchillo con hoja perforada |
| en |
soft cheese knife |
| fr |
couteau à lame ajourée |
| fr |
couteau ajouré |
|
105 |
estris per al consum de formatge |
ca |
ganivet de doble mànec |
terme pral. | n m |
es |
cuchillo de doble mango |
| en |
two handed knife |
| fr |
couteau à fromage deux mains |
| fr |
couteau double manche |
|
106 |
estris per al consum de formatge |
ca |
ganivet de doble punta |
terme pral. | n m |
es |
cuchillo de dos puntas |
| en |
fork-tipped spear |
| en |
pronged knife |
| en |
soft cheese knife |
| fr |
couteau à double pointe |
| fr |
couteau fromagette |
| fr |
couteau recourbé à double pointe |
|
107 |
estris per al consum de formatge |
ca |
ganivet de formatge |
terme pral. | n m |
es |
cuchillo de queso |
| es |
cuchillo para queso |
| en |
cheese knife |
| fr |
couteau à fromage |
|
108 |
estris per al consum de formatge |
ca |
ganivet de parmesà |
terme pral. | n m |
es |
punzón |
| en |
Parmesan cheese knife |
| en |
Parmesan knife |
| fr |
ciselet |
|
109 |
estris per al consum de formatge |
ca |
ganivet per a untar |
terme pral. | n m |
es |
cuchillo para untar |
| es |
cuchillo untador |
| en |
cheese spreader |
| en |
spatula knife |
| en |
spreader |
| fr |
couteau à beurre |
| fr |
couteau à tartiner |
| fr |
tartineur |
|
110 |
estris per al consum de formatge |
ca |
girolle [fr] |
terme pral. | n f |
es |
girolle |
| en |
girolle |
| fr |
girolle |
|
111 |
formatges del món |
ca |
gloucester [en] |
terme pral. | n m |
es |
gloucester |
| en |
Gloucester |
| fr |
gloucester |
|
112 |
formatges del món |
ca |
gorgonzola |
terme pral. | n m |
es |
gorgonzola |
| en |
Gorgonzola |
| fr |
gorgonzola |
|
113 |
formatges del món |
ca |
gouda |
terme pral. | n m |
es |
gouda |
| en |
gouda |
| fr |
gouda |
| de |
Gouda |
| de |
Goudakäse |
|
114 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
gra |
terme pral. | n m |
es |
grano |
| en |
grain |
| fr |
grain |
|
115 |
formatges del món |
ca |
graviera |
terme pral. | n m |
es |
graviera |
| it |
graviera |
| en |
Graviera |
| fr |
graviera |
|
116 |
formatges del món |
ca |
gruyère [fr] |
terme pral. | n m |
es |
gruyer |
| en |
Gruyère |
| en |
Gruyère cheese |
| fr |
gruyère |
|
117 |
estris per al consum de formatge |
ca |
guillotina |
terme pral. | n f |
es |
guillotina para quesos |
| en |
cheese guillotine |
| fr |
guillotine à fromage |
|
118 |
formatges del món |
ca |
havarti |
terme pral. | n m |
es |
havarti |
| en |
havarti |
| en |
Havarti |
| fr |
havarti |
|
119 |
formatges del món |
ca |
idiazàbal |
terme pral. | n m |
es |
idiazabal |
| es |
idiazábal |
| en |
Idiazabal |
| fr |
idiazabal |
|
120 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
inoculació |
terme pral. | n f |
ca |
sembra |
terme pral. | n f |
es |
siembra |
| en |
inoculation |
| fr |
ensemencement |
| fr |
inoculation |
|
121 |
formatges del món |
ca |
itàlic |
terme pral. | n m |
es |
itálico |
| it |
italico |
| en |
Italico |
| fr |
italico |
|
122 |
formatges del món |
ca |
jarlsberg [no] |
terme pral. | n m |
es |
jarlsberg |
| en |
Jarlsberg |
| fr |
jarlsberg |
|
123 |
formatges del món |
ca |
kaixkaval |
terme pral. | n m |
es |
kashkaval |
| en |
kashkaval |
| fr |
kashkaval |
| fr |
katshkawalj |
|
124 |
formatges del món |
ca |
kasseri |
terme pral. | n m |
es |
kasseri |
| it |
kasseri |
| en |
Kaseri |
| en |
Kasseri |
| en |
kasseri |
| fr |
kaseri |
| fr |
kasseri |
| fr |
kasserie |
|
125 |
formatges del món |
ca |
kefalograviera |
terme pral. | n m |
es |
kefalograviera |
| it |
kefalograviera |
| en |
Kefalograviera |
| fr |
kefalogravia |
|
126 |
formatges del món |
ca |
kefalotiri |
terme pral. | n m |
es |
kefalotiri |
| it |
kefalotiri |
| en |
Kefalotyri |
| fr |
kefalotiri |
|
127 |
formatges del món |
ca |
kernhem [nl] |
terme pral. | n m |
es |
kernhem |
| en |
Kernhem |
| fr |
Kernhem |
|
128 |
formatges del món |
ca |
L'Étivaz |
terme pral. | n m |
es |
L'Etivaz |
| en |
L'Étivaz |
| fr |
L'Étivaz |
|
129 |
estris per al consum de formatge |
ca |
laminador de formatge |
terme pral. | n m |
es |
cortaquesos |
| es |
laminador de quesos |
| en |
cheese plane |
| en |
cheese slicer |
| fr |
coupe-fromage |
| fr |
tranchette à fromage |
|
130 |
procés d'elaboració del formatge > estris |
ca |
lira |
terme pral. | n f |
es |
lira |
| en |
curd cutter |
| fr |
brise-caillé |
| fr |
découpoir |
| fr |
harpe |
| fr |
lyre |
| fr |
tranche-caillé |
|
131 |
estris per al consum de formatge |
ca |
lira de tall |
terme pral. | n f |
es |
cuchillo de alambre |
| es |
lira |
| en |
bow knife |
| en |
cheese wire |
| fr |
lyre |
| fr |
lyre à fromage |
|
132 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
maduració de la llet |
terme pral. | n f |
es |
maduración de la leche |
| en |
dairy maturation of milk |
| en |
milk maturation |
| fr |
maturation du lait |
|
133 |
formatges del món |
ca |
maribo |
terme pral. | n m |
es |
maribo |
| en |
Maribo |
| fr |
maribo |
|
134 |
formatges del món |
ca |
mascarpone |
terme pral. | n m |
es |
mascarpone |
| it |
mascarpone |
| it |
mascherpone |
| en |
mascarpone |
| fr |
mascarpone |
|
135 |
formatges del món > formatges dels països catalans |
ca |
mató |
terme pral. | n m |
es |
mató |
| en |
mató |
| fr |
mató |
|
136 |
formatges del món |
ca |
montàsio |
terme pral. | n m |
es |
montasio |
| it |
montasio |
| en |
Montasio |
| fr |
montasio |
|
137 |
formatges del món |
ca |
monterey [en] |
terme pral. | n m |
es |
monterey |
| en |
Jack cheese |
| en |
Monterey cheese |
| en |
Monterey Jack |
| fr |
monterey |
|
138 |
formatges del món |
ca |
morbier |
terme pral. | n m |
es |
morbier |
| en |
morbier |
| en |
morbier cheese |
| fr |
morbier |
|
139 |
components del formatge |
ca |
morge [fr] |
terme pral. | n f |
es |
morge |
| en |
cheese smear |
| en |
smear |
| fr |
morge |
|
140 |
procés d'elaboració del formatge > estris |
ca |
motlle |
terme pral. | n m |
ca |
motle |
sin. compl. | n m |
es |
molde |
| en |
hoop |
| en |
hoop of cheese |
| fr |
moule |
|
141 |
formatges del món |
ca |
mozzarella [it] |
terme pral. | n f |
es |
mozarela |
| es |
mozarella |
| es |
mozzarella |
| en |
mozzarella |
| fr |
mozzarella |
| fr |
mozzarelle |
|
142 |
procés d'elaboració del formatge > estris |
ca |
multimotlle |
terme pral. | n m |
es |
multimolde |
| en |
block-mould |
| fr |
bloc moule |
|
143 |
formatges del món |
ca |
munster |
terme pral. | n m |
es |
munster |
| es |
munster-géromé |
| en |
Muenster |
| en |
Muenster cheese |
| en |
Munster |
| en |
Munster cheese |
| en |
Munster-géromé |
| fr |
munster |
| fr |
munster-géromé |
| de |
Münster |
| de |
Münsterkäse |
|
144 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
oreig |
terme pral. | n m |
es |
oreo |
| en |
drying |
| fr |
dessication |
|
145 |
estris per al consum de formatge |
ca |
pala de formatge |
terme pral. | n f |
es |
pala para queso |
| en |
narrow plane knife |
| en |
trapezium knife |
| fr |
palette à fromage |
|
146 |
formatges del món |
ca |
panir |
terme pral. | n m |
es |
paneer |
| es |
panir |
| en |
paneer |
| en |
paner |
| en |
panir |
| fr |
paneer |
| fr |
panir |
|
147 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
parafinat |
terme pral. | n m |
es |
parafinado |
| en |
waxing |
| fr |
paraffinage |
|
148 |
formatges del món |
ca |
parmesà |
terme pral. | n m |
es |
parmesano |
| it |
parmigiano |
| it |
parmigiano reggiano |
| en |
Parmesan |
| en |
Parmesan cheese |
| fr |
parmesan |
| de |
Parmesan |
| de |
Parmesankäse |
|
149 |
components del formatge |
ca |
pasta |
terme pral. | n f |
es |
pasta |
| en |
body of cheese |
| en |
paste |
| fr |
pâte |
|
150 |
formatges del món |
ca |
pecorino |
terme pral. | n m |
es |
pecorino |
| it |
pecorino |
| en |
Pecorino |
| en |
pecorino |
| fr |
pecorino |
|
151 |
formatges del món |
ca |
petitsuís |
terme pral. | n m |
es |
petit-suisse |
| en |
petit-suisse |
| fr |
petit-suisse |
|
152 |
estris per al consum de formatge |
ca |
plata de formatge |
terme pral. | n f |
en |
cheese board |
| fr |
plateau à fromages |
| fr |
plateau fromage |
|
153 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
premsat |
terme pral. | n m |
ca |
premsatge |
sin. compl. | n m |
es |
prensado |
| en |
pressing |
| fr |
pressage |
|
154 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
preparació de la llet |
terme pral. | n f |
ca |
tractament de la llet |
terme pral. | n m |
es |
tratamiento de la leche |
| en |
milk treatment |
| fr |
traitement du lait |
|
155 |
formatges del món |
ca |
pròvola |
terme pral. | n f |
es |
provola |
| it |
provola |
| en |
provola |
| fr |
provola |
|
156 |
formatges del món |
ca |
provolone |
terme pral. | n m |
es |
provolone |
| it |
provolone |
| en |
provolone |
| fr |
provolone |
|
157 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
punxat |
terme pral. | n m |
es |
picadura |
| en |
needling |
| en |
piercing |
| fr |
piquage |
|
158 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
quall |
terme pral. | n m |
ca |
quall animal |
terme pral. | n m |
es |
cuajo |
| es |
cuajo animal |
| en |
animal rennet |
| en |
rennet |
| fr |
présure |
| fr |
présure animale |
|
159 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
quallada |
terme pral. | n f |
ca |
quall |
sin. compl. | n m |
es |
cuajada |
| es |
cuajo |
| it |
cagliata |
| en |
curd |
| fr |
caillebotte |
| fr |
caillot de lait |
| oc |
calhada |
|
160 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
quall vegetal |
terme pral. | n m |
es |
cuajo vegetal |
| en |
vegetable rennet |
| fr |
présure vegetale |
|
161 |
altres productes lactis similars |
ca |
quallada |
terme pral. | n f |
es |
cuajada |
| en |
cuajada |
| pt |
coalhada |
| fr |
caillebotte |
| eu |
gaztanbera |
|
162 |
formatges del món |
ca |
quark |
terme pral. | n m |
es |
queso quark |
| it |
quark |
| en |
quark |
| fr |
quark |
| de |
Glumse |
| de |
Quark |
| de |
Schotten |
| de |
Topfen |
|
163 |
formatges del món |
ca |
Queijo de Azeitão [pt] |
terme pral. | n m |
es |
Queijo de Azeitão |
| en |
Queijo de Azeitão |
| pt |
Queijo de Azeitão |
| fr |
Queijo de Azeitão |
|
164 |
formatges del món |
ca |
Queijo São Jorge [pt] |
terme pral. | n m |
es |
Queijo São Jorge |
| en |
São Jorge cheese |
| pt |
Queijo São Jorge |
| fr |
Queijo São Jorge |
|
165 |
formatges del món |
ca |
Queijo Serra da Estrela [pt] |
terme pral. | n m |
es |
queso Sierra de la Estrella |
| en |
Serra da Estrela cheese |
| pt |
Queijo Serra da Estrela |
| fr |
Queijo Serra da Estrela |
|
166 |
formatges del món |
ca |
raclette du Valais [fr] |
terme pral. | n m |
es |
raclette du Valais |
| en |
raclette du Valais |
| fr |
raclette du Valais |
|
167 |
formatges del món |
ca |
ragusà |
terme pral. | n m |
es |
ragusano |
| it |
cacio ragusano |
| en |
Ragusano |
| fr |
ragusano |
|
168 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
raspament |
terme pral. | n m |
en |
mould scraping |
| en |
raclage |
| fr |
brossage |
| fr |
revirage |
|
169 |
estris per al consum de formatge |
ca |
ratlladora de formatge |
terme pral. | n f |
ca |
ratllador de formatge |
sin. compl. | n m |
es |
rallador de queso |
| en |
cheese grater |
| fr |
râpe à fromage |
|
170 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
rentat de la crosta |
terme pral. | n m |
es |
lavado de corteza |
| en |
rind wash |
| fr |
lavage de la croûte |
|
171 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
rentat de la pasta |
terme pral. | n m |
es |
lavado de la masa |
| en |
lactose removal |
| fr |
délactosage |
|
172 |
formatges del món |
ca |
rocafort |
terme pral. | n m |
es |
roquefort |
| en |
Roquefort |
| fr |
roquefort |
| de |
Roquefort |
|
173 |
formatges del món |
ca |
roncal |
terme pral. | n m |
es |
roncal |
| en |
Roncal |
| fr |
fromage de Roncal |
|
174 |
formatges del món |
ca |
saint-paulin [fr] |
terme pral. | n m |
es |
saint-paulin |
| en |
Saint-Paulin |
| fr |
saint-paulin |
|
175 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
salat |
terme pral. | n m |
ca |
salament |
sin. compl. | n m |
es |
salado |
| en |
salting |
| fr |
salage |
|
176 |
formatges del món |
ca |
salers |
terme pral. | n m |
es |
salers |
| en |
salers |
| fr |
salers |
|
177 |
formatges del món |
ca |
samso |
terme pral. | n m |
es |
samsoe |
| en |
Samso |
| fr |
samsoë |
|
178 |
formatges del món |
ca |
santnectari |
terme pral. | n m |
es |
saint-nectaire |
| en |
Saint-Nectaire |
| fr |
saint-nectaire |
|
179 |
formatges del món |
ca |
sbrinz |
terme pral. | n m |
es |
sbrinz |
| en |
sbrinz |
| fr |
sbrinz |
|
180 |
formatges del món |
ca |
scamorza |
terme pral. | n m/f |
es |
scamorza |
| it |
scamòrza |
| en |
scamorza |
| fr |
scamorza |
|
181 |
formatges del món |
ca |
schabziger [de] |
terme pral. | n m |
es |
sapsago |
| es |
schabziger |
| it |
schabziger |
| en |
sapsago |
| en |
schabziger |
| fr |
schabzieger |
| de |
Schabziger |
|
182 |
components del formatge |
ca |
xerigot |
terme pral. | n m |
ca |
serigot |
sin. compl. | n m |
ca |
sèrum |
sin. compl. | n m |
es |
lactosuero |
| es |
suero |
| es |
suero de la leche |
| es |
suero de leche |
| en |
lactoserum |
| en |
milk serum |
| en |
whey |
| fr |
lactosérum |
| fr |
petit-lait |
| oc |
leiton |
|
183 |
formatges del món > formatges dels països catalans |
ca |
serrat |
terme pral. | n m |
es |
serrat |
| en |
Serrat cheese |
| fr |
serrat |
|
184 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
sinèresi |
terme pral. | n f |
es |
sinéresis |
| en |
syneresis |
| fr |
synérèse |
|
185 |
procés d'elaboració del formatge > estris |
ca |
sonda de formatge |
terme pral. | n f |
es |
sonda de queso |
| en |
cheese probe |
| fr |
sonde à fromage |
|
186 |
formatges del món |
ca |
stichelton [en] |
terme pral. | n m |
es |
stichelton |
| en |
stichelton |
| fr |
stichelton |
|
187 |
formatges del món |
ca |
stilton [en] |
terme pral. | n m |
es |
queso stilton |
| es |
stilton |
| en |
Stilton |
| en |
Stilton cheese |
| fr |
stilton |
|
188 |
formatges del món |
ca |
stracchino [it] |
terme pral. | n m |
es |
stracchino |
| it |
stracchino |
| en |
stracchino |
| fr |
stracchino |
|
189 |
formatges del món |
ca |
taleggio [it] |
terme pral. | n m |
es |
taleggio |
| it |
taleggio |
| en |
Taleggio |
| en |
Taleggio-cheese |
| fr |
taleggio |
| de |
Taleggio |
| de |
Taleggio-Käse |
|
190 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
tall |
terme pral. | n m |
ca |
tallat |
terme pral. | n m |
es |
corte |
| en |
cutting |
| fr |
découpage |
|
191 |
estris per al consum de formatge |
ca |
tallador de fil |
terme pral. | n m |
fr |
coupe-fromage lamelle |
| fr |
tranche-fromage |
| fr |
tranchette à fromage |
|
192 |
procés d'elaboració del formatge > estris |
ca |
tanc de fred |
terme pral. | n m |
es |
cuba de refrigeración |
| en |
milk cooling tank |
| fr |
cuve de refroidissement |
|
193 |
procés d'elaboració del formatge > estris |
ca |
tanc de quallar |
terme pral. | n m |
es |
cuba de cuajar |
| en |
coagulation vat |
| fr |
cuve de coagulation |
|
194 |
procés d'elaboració del formatge > estris |
ca |
taula d'escorregut |
terme pral. | n f |
es |
batea |
| es |
batea desueradora |
| es |
mesa de desuerado |
| es |
mesa de escurrido |
| en |
draining table |
| fr |
table d'égouttage |
|
195 |
procés d'elaboració del formatge > estris |
ca |
taula de treball |
terme pral. | n f |
ca |
taula de formatjar |
sin. compl. | n f |
es |
mesa de trabajo |
| en |
cheese table |
| en |
working table |
| fr |
table de travail |
|
196 |
formatges del món |
ca |
tetilla |
terme pral. | n f |
ca |
teta gallega |
sin. compl. | n f |
es |
teta gallega |
| es |
tetilla |
| en |
tetilla cheese |
| fr |
fromage tetilla |
| fr |
Queso Tetilla |
| gl |
queixo tetilla |
|
197 |
formatges del món |
ca |
tête-de-moine [fr] |
terme pral. | n m |
es |
tête-de-moine |
| it |
tête de moine |
| en |
tête de moine |
| fr |
tête de moine |
| fr |
tête-de-moine |
|
198 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
texturització |
terme pral. | n f |
es |
texturización |
| en |
texturizing |
| fr |
texturation |
|
199 |
formatges del món |
ca |
tilsit [de] |
terme pral. | n m |
es |
tilsit |
| en |
Tilsit |
| fr |
tilsit |
|
200 |
formatges del món |
ca |
tolko |
terme pral. | n m |
es |
tolko |
| en |
tolko |
| fr |
tolko |
|
201 |
formatges del món |
ca |
tomino [it] |
terme pral. | n m |
es |
tomino |
| it |
tomino |
| en |
tomino |
| fr |
tomin |
|
202 |
formatges del món |
ca |
torta del Casar [es] |
terme pral. | n f |
es |
torta del Casar |
| en |
torta del Casar |
| fr |
torta del Casar |
|
203 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
tractament de la quallada |
terme pral. | n m |
es |
tratamiento de la cuajada |
| en |
processing of the curd |
| fr |
travail du caillé |
|
204 |
formatges del món > formatges dels països catalans |
ca |
tronxon |
terme pral. | n m |
es |
tronchón |
| en |
Tronchón cheese |
| fr |
tronchon |
|
205 |
formatges del món |
ca |
vacherin [fr] |
terme pral. | n m |
es |
vacherin |
| en |
vacherin |
| en |
vacherin |
| fr |
vacherin |
|
206 |
components del formatge |
ca |
veta |
terme pral. | n f |
es |
veteado |
| it |
erborinato |
| en |
vein |
| fr |
marbrure |
|
207 |
procés d'elaboració del formatge |
ca |
volteig |
terme pral. | n m |
ca |
voltejat |
terme pral. | n m |
es |
volteo |
| fr |
retournement |
|
208 |
formatges del món |
ca |
wensleydale [en] |
terme pral. | n m |
es |
wensleydale |
| en |
Wensleydale |
| fr |
wensleydale |
|