Què és el malbaratament d'aliments?

imatge del gran recapte

El malbaratament d’aliments és la pèrdua d’aliments aptes per al consum que es produeix en l’etapa final de comercialització i consum de la cadena de proveïment alimentari. El malbaratament d’aliments inclou, per exemple, els aliments que es llencen perquè es compren però no s’arriben a consumir, bé perquè caduquen a la nevera o bé perquè es fan malbé al rebost; els que es llencen perquè són restes de menjars cuinats a les cuines domèstiques o a l’hostaleria; i els que es llencen perquè són excedents en els supermercats i restaurants. Per a aquest concepte és adequat el sentit que té el verb malbaratar en la llengua general de ‘malgastar’ o ‘deixar perdre’.

Un altre concepte relacionat amb el malbaratament és el rebuig d’aliments, considerat en sentit més ampli com la pèrdua d’aliments aptes per al consum que es produeix en les etapes de producció, collita, emmagatzematge i transport de la cadena de proveïment alimentari. El rebuig d’aliments inclou, per exemple, els aliments que es descarten perquè no tenen l’aspecte desitjat o són considerats d’una qualitat inferior, especialment els productes agrícoles, o perquè es fan malbé externament durant l’envasament i el transport. En la llengua general, rebutjar ja té el sentit de ‘no acceptar alguna cosa perquè es considera de mala qualitat, indigna d’ésser acceptada’.

Actualment, el Parlament Europeu i organismes internacionals com la FAO estan fent estudis per acabar de definir i precisar aquests conceptes. L’objectiu és establir normatives i regulacions que previnguin el rebuig i el malbaratament d’aliments.

Podeu consultar les fitxes terminològiques d’aquests termes, amb els corresponents equivalents en espanyol, francès i anglès, al Cercaterm.