#termedelasetmana: efecte d'hivernacle

Canvi climàtic

La 21a Conferència de les Parts sobre Canvi Climàtic en el marc de les Nacions Unides, que té lloc aquests dies a París i reuneix més de 150 caps d'Estat, preveu combatre un dels principals reptes que afronta la humanitat: reduir l'escalfament global i el canvi climàtic, el principal detonant dels quals és l’efecte d’hivernacle, el nostre #termedelasetmana.

 

L'efecte d'hivernacle es defineix com el fenomen consistent en l'escalfament de l'atmosfera a causa de la seva transparència a la radiació solar i la seva capacitat d'absorbir la radiació infraroja terrestre. Gràcies a aquest fet, la temperatura mitjana de la superfície de la Terra no és de -18 ºC, que és el que correspondria per la seva ubicació a l'espai, sinó de 15 ºC.

Aquesta temperatura ha anat variant al llarg de la història, però des de l'inici de l'època preindustrial la seva variació s'ha accelerat arran de la crema de combustibles fòssils com el petroli, el carbó i el gas natural, i el consegüent excés d'emissions dels anomenats gasos amb efecte d'hivernacle (GEH), principalment de diòxid de carboni.

Des del TERMCAT ens afegim a la lluita contra el canvi climàtic també a la nostra manera: amb la publicació d’un relat visual i una infografia que contenen els termes més destacats de l’àmbit.

(Font: TERMCAT)