Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "Brassica rapa" dins totes les àrees temàtiques

al·lèrgia a la colza (Brassica rapa L. subsp. oleifera) al·lèrgia a la colza (Brassica rapa L. subsp. oleifera)

<Ciències de la salut > Al·lergologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic d'al·lèrgies [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2021. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/296>

  • ca  al·lèrgia a la colza (Brassica rapa L. subsp. oleifera), n f
  • es  alergia a colza (Brassica rapa L. subsp. oleifera), n f

<Al·lergologia>

Nota

  • Nomenclatura creada a Catalunya. Codi assignat: 89191000135100
bleda xinesa bleda xinesa

<Hortalisses. Verdures. Llegums. Bolets. Llavors. Germinats>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:

- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).

  • ca  bleda xinesa, n f
  • es  bok choy
  • es  col china
  • es  pak choi
  • fr  bok choy
  • fr  chou chinois
  • fr  pak-choï
  • it  bok choi
  • it  cavolo cinese
  • it  cavolo sedano
  • it  pak-choi
  • pt  couve chinesa
  • pt  pakchoi
  • en  bok choi
  • en  bok choy
  • en  celery cabbage
  • en  celery mustard
  • en  Chinese cabbage
  • en  Chinese mustard
  • en  pak choi
  • zh  báicài
  • zh  xiǎobáicài
  • nc  Brassica campestris var. chinensis
  • nc  Brassica rapa var. chinensis

<Hortalisses. Verdures. Llegums. Bolets. Llavors. Germinats>

Definició
Hortalissa de la família de les crucíferes, originària de l'Àsia, de fulles oblongues de color verd fosc, disposades lliurement en forma de copa oberta, amb el pecíol blanc i molt desenvolupat, la qual és especialment utilitzada en la cuina xinesa.
bleda xinesa bleda xinesa

<Agricultura > Horticultura>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:

- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).

  • ca  bleda xinesa, n f
  • es  bok choy
  • es  col china
  • es  pak choi
  • fr  bok choy
  • fr  chou chinois
  • fr  pak-choï
  • it  bok choi
  • it  cavolo cinese
  • it  cavolo sedano
  • it  pak-choi
  • pt  couve chinesa
  • pt  pakchoi
  • en  bok choi
  • en  bok choy
  • en  celery cabbage
  • en  celery mustard
  • en  Chinese cabbage
  • en  Chinese mustard
  • en  pak choi
  • zh  báicài
  • zh  xiǎobáicài
  • nc  Brassica campestris var. chinensis
  • nc  Brassica rapa var. chinensis

<Agricultura > Horticultura>

Definició
Hortalissa de la família de les crucíferes, originària de l'Àsia, de fulles oblongues de color verd fosc, disposades lliurement en forma de copa oberta, amb el pecíol blanc i molt desenvolupat, la qual és especialment utilitzada en la cuina xinesa.
bleda xinesa bleda xinesa

<Botànica>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

VALLÈS, Joan (dir.). Noms de plantes: Corpus de fitonímia catalana [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/191/>
Es tracta d'un diccionari descriptiu, que recull les denominacions catalanes de plantes vasculars autòctones i de plantes vasculars exòtiques amb interès comercial, cultural o científic.

Aquest caràcter descriptiu justifica la presència de moltes denominacions no recollides en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans. Per a orientar els usuaris, les denominacions catalanes estan classificades en un ordre decreixent de prioritat:
- Termes principals: Formes del diccionari normatiu o bé, en cas de no haver-n'hi, primeres formes alfabètiques.
- Sinònims complementaris: Formes recollides com a sinònimes en el diccionari normatiu.
- Altres sinònims: Formes no documentades en el diccionari normatiu que compleixen la normativa.
- Variants lingüístiques: Formes no normatives i manlleus no adaptats (escrits en cursiva)

Les denominacions procedeixen d'un corpus de més de tres-centes obres botàniques publicades entre el 1871 i el 2013, entre les quals destaca com a punt de partida Els noms de les plantes als Països Catalans, de Francesc Masclans.

Respecte a les obres originals, s'han revisat les denominacions catalanes i s'han estandarditzat els noms científics.

Per veure les fonts en què s'ha documentat cada denominació o conèixer els criteris seguits, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT.

  • ca  bleda xinesa, n f
  • nc  Brassica rapa L. subsp. chinensis (L.) Hanelt
  • nc  Brassica campestris L. var. chinensis (L.) N. Busch sin. compl.

<Botànica > crucíferes / brassicàcies>

bleda xinesa bleda xinesa

<Ciències de la vida>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

VALLÈS, Joan (dir.). Noms de plantes: Corpus de fitonímia catalana [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/191/>
Es tracta d'un diccionari descriptiu, que recull les denominacions catalanes de plantes vasculars autòctones i de plantes vasculars exòtiques amb interès comercial, cultural o científic.

Aquest caràcter descriptiu justifica la presència de moltes denominacions no recollides en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans. Per a orientar els usuaris, les denominacions catalanes estan classificades en un ordre decreixent de prioritat:
- Termes principals: Formes del diccionari normatiu o bé, en cas de no haver-n'hi, primeres formes alfabètiques.
- Sinònims complementaris: Formes recollides com a sinònimes en el diccionari normatiu.
- Altres sinònims: Formes no documentades en el diccionari normatiu que compleixen la normativa.
- Variants lingüístiques: Formes no normatives i manlleus no adaptats (escrits en cursiva)

Les denominacions procedeixen d'un corpus de més de tres-centes obres botàniques publicades entre el 1871 i el 2013, entre les quals destaca com a punt de partida Els noms de les plantes als Països Catalans, de Francesc Masclans.

Respecte a les obres originals, s'han revisat les denominacions catalanes i s'han estandarditzat els noms científics.

Per veure les fonts en què s'ha documentat cada denominació o conèixer els criteris seguits, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT.

  • ca  bleda xinesa, n f
  • nc  Brassica rapa L. subsp. chinensis (L.) Hanelt
  • nc  Brassica campestris L. var. chinensis (L.) N. Busch sin. compl.

<Botànica > crucíferes / brassicàcies>

bleda xinesa bleda xinesa

<Alimentació. Gastronomia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Glossari de sabors del món [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2022. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/201/>

  • ca  bleda xinesa, n f
  • es  bok choy, n m
  • es  col china, n f
  • es  pak choi, n m
  • fr  bok choy, n m
  • fr  chou chinois, n m
  • fr  pak-choï, n m
  • it  bok choi, n m
  • it  cavolo cinese, n m
  • it  cavolo sedano, n m
  • it  pak-choi, n m
  • pt  couve chinesa, n f
  • pt  pakchoi, n m
  • en  bok choi, n
  • en  bok choy, n
  • en  celery cabbage, n
  • en  celery mustard, n
  • en  Chinese cabbage, n
  • en  Chinese mustard, n
  • en  pak choi, n
  • zh  小白菜
  • zh  大白菜
  • zh  dà bái cài, n
  • zh  xiǎo bái cài, n
  • nc  Brassica campestris var. chinensis
  • nc  Brassica rapa var. chinensis

<Hortalisses. Verdures. Llegums. Bolets. Llavors. Germinats>

Definició
Hortalissa de la família de les crucíferes, originària de l'Àsia, de fulles oblongues de color verd fosc, disposades lliurement en forma de copa oberta, amb el pecíol blanc i molt desenvolupat, la qual és especialment utilitzada en la cuina xinesa.
col florida xinesa col florida xinesa

<Alimentació. Gastronomia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Glossari de sabors del món [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2022. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/201/>

  • ca  col florida xinesa, n f
  • ca  tsaixin, n m sin. compl.
  • ca  xoi-sum, n m sin. compl.
  • es  choi sum, n m
  • es  choy sum, n m
  • fr  choy sum, n m
  • en  Chinese flowering cabbage, n
  • en  choi sum, n
  • en  choy sum, n
  • zh  cài xīn, n
  • nc  Brassica rapa var. parachinensis

<Hortalisses. Verdures. Llegums. Bolets. Llavors. Germinats>

Definició
Hortalissa de la família de les crucíferes, de 10 a 40 cm d'alçària, tiges carnoses, flors grogues, fulles de color verd clar o fosc, ovalades o ovoides, amb marge serrulat i un sabor semblant al del bròcoli tendre o al dels espinacs però amb un toc coent de mostassa.

Nota

  • 1. La col florida xinesa és de la mateixa família de la bleda xinesa i la col xinesa.
  • 2. La col florida xinesa és un ingredient del plat xiitake amb col florida xinesa (vegeu-ne la fitxa).
col florida xinesa col florida xinesa

<Hortalisses. Verdures. Llegums. Bolets. Llavors. Germinats>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:

- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).

  • ca  col florida xinesa, n m
  • ca  tsaixin, n m sin. compl.
  • ca  xoi-sum, n m sin. compl.
  • es  choi sum, n m
  • es  choy sum, n m
  • fr  bok choy sum, n m
  • fr  choï sum, n m
  • fr  chou cantonnais, n m
  • fr  choy sum, n m
  • en  bok choy sum, n
  • en  Chinese flowering cabbage, n
  • en  choi sum, n
  • en  choy sum, n
  • en  false pak-choi, n
  • en  flowering bok choy sum, n
  • en  flowering cabbage, n
  • en  flowering white cabbage, n
  • en  Guangdong cabbage, n
  • en  mock pak-choi, n
  • en  choisum, n m var. ling.
  • zh  菜心, n
  • zh  càixīn, n
  • nc  Brassica rapa var. parachinensis

<Hortalisses. Verdures. Llegums. Bolets. Llavors. Germinats>

Definició
Hortalissa de la família de les crucíferes, de 10 a 40 cm d'alçària, tiges carnoses, flors grogues, fulles de color verd clar o fosc, ovalades o ovoides, amb marge serrulat i un sabor semblant al del bròcoli tendre o al dels espinacs però amb un toc coent de mostassa.
col xinesa col xinesa

<Hortalisses. Verdures. Llegums. Bolets. Llavors. Germinats>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:

- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).

  • ca  col xinesa, n f
  • es  col china
  • es  pe-tsai
  • fr  chou chinois
  • fr  chou de Shanton
  • fr  pé-tsaï
  • it  cavolo cinese
  • pt  couve chinesa
  • en  celery cabbage
  • en  Chinese cabbage
  • en  napa
  • en  pe-tsai
  • zh  báicài
  • zh  dàbáicài
  • nc  Brassica campestris var. pekinensis
  • nc  Brassica rapa var. pekinensis

<Hortalisses. Verdures. Llegums. Bolets. Llavors. Germinats>

Definició
Hortalissa de la família de les crucíferes, originària de l'Àsia, de fulles allargades, dentades i lleugerament arrugades, de color verd clar, disposades en forma de cabdell oblong, amb el limbe que es prolonga fins a la base del pecíol, alat, blanc i molt desenvolupat, la qual és especialment utilitzada en la cuina xinesa.
col xinesa col xinesa

<Agricultura > Horticultura>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:

- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).

  • ca  col xinesa, n f
  • es  col china
  • es  pe-tsai
  • fr  chou chinois
  • fr  chou de Shanton
  • fr  pé-tsaï
  • it  cavolo cinese
  • pt  couve chinesa
  • en  celery cabbage
  • en  Chinese cabbage
  • en  napa
  • en  pe-tsai
  • zh  báicài
  • zh  dàbáicài
  • nc  Brassica campestris var. pekinensis
  • nc  Brassica rapa var. pekinensis

<Agricultura > Horticultura>

Definició
Hortalissa de la família de les crucíferes, originària de l'Àsia, de fulles allargades, dentades i lleugerament arrugades, de color verd clar, disposades en forma de cabdell oblong, amb el limbe que es prolonga fins a la base del pecíol, alat, blanc i molt desenvolupat, la qual és especialment utilitzada en la cuina xinesa.