Cercaterm
Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública.
Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).
Resultats per a la cerca "acidesa" dins totes les àrees temàtiques
<Ciències de la salut>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic d'additius alimentaris [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2012-2022. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/135>
Cada additiu alimentari té assignats un número d'identificació (E) i les classes funcionals que n'indiquen els usos aprovats principals.
- ca àcids grassos, n m pl
- es ácidos grasos
- fr acides gras
- en fatty acids
- cod E 570
<Additius alimentaris > Agent glaçador>, <Additius alimentaris > Escumejant>
<Indústria > Indústria alimentària > Additius alimentaris>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic d'additius alimentaris [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2012-2022. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/135>
Cada additiu alimentari té assignats un número d'identificació (E) i les classes funcionals que n'indiquen els usos aprovats principals.
- ca àcids grassos, n m pl
- es ácidos grasos
- fr acides gras
- en fatty acids
- cod E 570
<Additius alimentaris > Agent glaçador>, <Additius alimentaris > Escumejant>
<Ciències de la vida > Bioquímica>
La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel Servei de Consultes del TERMCAT arran d'una consulta feta pels usuaris.
- ca àcids grassos omega-3, n m pl
- es ácidos grasos omega-3, n m pl
- fr acides gras n-3, n m pl
- fr acides gras oméga-3, n m pl
- fr acides gras polyinsaturés n-3, n m pl
- fr acides gras polyinsaturés oméga-3, n m pl
- fr AG oméga-3, n m pl
- fr oméga-3, n m pl
- fr AGPI n-3, n m pl sigla
- en n-3 fatty acids, n
- en n-3 polyunsaturated fatty acids, n m pl
- en omega-3, n
- en omega-3 FA, n
- en omega-3 fatty acids, n
- en omega-3 polyunsaturated fatty acids, n m pl
- en n-3 PUFA, n sigla
<Ciències de la vida > Bioquímica>
Definició
Nota
- Els àcids grassos omega-3 s'han de subministrar a través de l'alimentació, ja que són essencials per a l'organisme humà i aquest no és capaç de sintetitzar-los. Les principals fonts alimentàries d'àcids grassos omega-3 són el peix blau, algunes algues marines, els olis derivats d'aquests peixos, com també els olis de soja, de lli, de colza i de nous.
<Indústria > Indústria alimentària>
La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel Servei de Consultes del TERMCAT arran d'una consulta feta pels usuaris.
- ca àcids grassos omega-3, n m pl
- es ácidos grasos omega-3, n m pl
- fr acides gras n-3, n m pl
- fr acides gras oméga-3, n m pl
- fr acides gras polyinsaturés n-3, n m pl
- fr acides gras polyinsaturés oméga-3, n m pl
- fr AG oméga-3, n m pl
- fr oméga-3, n m pl
- fr AGPI n-3, n m pl sigla
- en n-3 fatty acids, n
- en n-3 polyunsaturated fatty acids, n m pl
- en omega-3, n
- en omega-3 FA, n
- en omega-3 fatty acids, n
- en omega-3 polyunsaturated fatty acids, n m pl
- en n-3 PUFA, n sigla
<Indústria > Indústria alimentària>
Definició
Nota
- Els àcids grassos omega-3 s'han de subministrar a través de l'alimentació, ja que són essencials per a l'organisme humà i aquest no és capaç de sintetitzar-los. Les principals fonts alimentàries d'àcids grassos omega-3 són el peix blau, algunes algues marines, els olis derivats d'aquests peixos, com també els olis de soja, de lli, de colza i de nous.
<Veterinària i ramaderia > Ramaderia>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de veterinària i ramaderia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/163/>
A més de termes, es recullen les formes sufixades catalanes més productives en l'àmbit de veterinària, amb indicació en la nota de diversos termes habituals que les utilitzen.
- ca àpids, n m pl
- es ápidos
- fr apidés
- en Apidae
<Veterinària i ramaderia > Ramaderia>
Definició
<Veterinària i ramaderia > Ramaderia>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de veterinària i ramaderia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/163/>
A més de termes, es recullen les formes sufixades catalanes més productives en l'àmbit de veterinària, amb indicació en la nota de diversos termes habituals que les utilitzen.
- ca àpids, n m pl
- es ápidos
- fr apidés
- en Apidae
<Veterinària i ramaderia > Ramaderia>
Definició
<Construcció > Obres públiques > Enginyeria civil>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari d'enginyeria civil [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/240/>
Les paraules marcades entre circumflexos (^) en l'interior d'una definició indiquen que es tracta de termes amb fitxa pròpia en el diccionari que poden ajudar a ampliar el significat d'aquella definició.
Per problemes tecnològics de representació gràfica, s'ha suprimit part d'algunes definicions. La informació completa es pot consultar a l'edició en paper d'aquesta obra.
- ca àrea de validesa, n f
- es zona de validez
- en valid area
<Enginyeria civil > Enginyeria del transport>
Definició
A l'àrea de validesa ha de situar-se almenys un 60 % dels punts representatius de cada un dels assaigs individuals duts a terme per determinar la humitat i la densitat in situ durant el control de ^compactació^ d'un lot determinat, per a l'acceptació d'aquesta compactació, i, a més, s'ha de complir la resta de les condicions mínimes imposades tant en el valor mitjà de la densitat com en un 40 % dels punts restants.
<Indústria > Indústria alimentària > Additius alimentaris>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic d'additius alimentaris [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2012-2022. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/135>
Cada additiu alimentari té assignats un número d'identificació (E) i les classes funcionals que n'indiquen els usos aprovats principals.
- ca èsters acètics dels monoglicèrids i diglicèrids d'àcids grassos, n m pl
- es ésteres acéticos de los mono- y diglicéridos de los ácidos grasos
- fr esters acétiques des mono- et diglycérides d'acides gras
- en acetic acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids
- cod E 472a
<Additius alimentaris > Emulsionant>, <Additius alimentaris > Estabilitzador>, <Additius alimentaris > Segrestant>
<Ciències de la salut>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic d'additius alimentaris [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2012-2022. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/135>
Cada additiu alimentari té assignats un número d'identificació (E) i les classes funcionals que n'indiquen els usos aprovats principals.
- ca èsters acètics dels monoglicèrids i diglicèrids d'àcids grassos, n m pl
- es ésteres acéticos de los mono- y diglicéridos de los ácidos grasos
- fr esters acétiques des mono- et diglycérides d'acides gras
- en acetic acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids
- cod E 472a
<Additius alimentaris > Emulsionant>, <Additius alimentaris > Estabilitzador>, <Additius alimentaris > Segrestant>
<Indústria > Indústria alimentària > Additius alimentaris>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic d'additius alimentaris [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2012-2022. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/135>
Cada additiu alimentari té assignats un número d'identificació (E) i les classes funcionals que n'indiquen els usos aprovats principals.
- ca èsters cítrics dels monoglicèrids i diglicèrids d'àcids grassos, n m pl
- es ésteres cítricos de los mono- y diglicéridos de los ácidos grasos
- fr esters citriques des mono- et diglycérides d'acides gras
- en citric acid esters of mono- and diglycerides of fatty acids
- cod E 472c
<Additius alimentaris > Emulsionant>, <Additius alimentaris > Estabilitzador>, <Additius alimentaris > Segrestant>