Cercaterm
Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública.
Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).
Resultats per a la cerca "aliment" dins totes les àrees temàtiques
<.FITXA MODIFICADA>, <Endocrinologia i nutrició>, <Disciplines de suport > Ciències de la vida>

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.
Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.
- ca aliment, n m
- es alimento, n m
- fr aliment, n m
- fr nourriture, n f
- en aliment, n
- en food, n
<.FITXA MODIFICADA>, <Endocrinologia i nutrició>, <Disciplines de suport > Ciències de la vida>
Definició
Nota
-
Les plantes verdes i els autòtrofs en general es fabriquen el seu aliment a partir de substàncies pobres en energia (aigua, diòxid de carboni, sals minerals del sòl), gràcies a l'energia captada de la llum (fotosíntesi) o de reaccions químiques (quimiosíntesi). Els animals i els altres heteròtrofs (fongs, la major part dels bacteris) obtenen els aliments de les plantes, d'animals alimentats de plantes, o de restes de tots aquests.
Els aliments són, doncs, gairebé tots, d'origen biològic, composts per principis immediats, en proporcions variables segons la procedència de l'aliment: glúcids i lípids, principals fonts de l'energia; proteïnes, que forneixen els aliments plàstics de la matèria viva; i sals minerals, oligoelements i vitamines. Totes aquestes substàncies solen trobar-se ben disperses en una alta proporció d'aigua, el medi dispersiu de la matèria viva.
<Productes alimentaris sòlids>

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>
- ca aliment, n m
- es alimento
- fr aliment
- fr nourriture
- en food
<Indústria > Indústria alimentària > Aliments sòlids > Productes alimentaris sòlids>
<Ciències de la salut > Medicina preventiva. Salut pública > Seguretat alimentària>

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de seguretat alimentària [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2021. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/304>
- ca aliment, n m
- ca producte alimentós, n m sin. compl.
- es alimento, n m
- es producto alimenticio, n m
- fr aliment, n m
- fr denrée alimentaire, n f
- fr nourriture, n f
- en aliment, n
- en food, n
- en foodstuff, n
- en nourishment, n
<Seguretat alimentària > Conceptes generals>
Definició
Nota
- 1. No es consideren aliments els fàrmacs, les plantes abans de la collita o els animals vius, el pinso, el tabac ni els productes del tabac, els cosmètics ni les substàncies estupefaents o psicotròpiques. En canvi, es consideren aliments les begudes, el xiclet i qualsevol substància, inclosa l'aigua incorporada voluntàriament a l'aliment durant la fabricació, la preparació o el tractament.
- 2. A diferència dels productes alimentaris, els aliments tenen valor nutritiu.
<Veterinària i ramaderia > Bromatologia>

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de veterinària i ramaderia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/163/>
A més de termes, es recullen les formes sufixades catalanes més productives en l'àmbit de veterinària, amb indicació en la nota de diversos termes habituals que les utilitzen.
- ca aliment, n m
- es alimento
- fr aliment
- fr nourriture
- en food
<Veterinària i ramaderia > Bromatologia>