Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "appendicitis" dins totes les àrees temàtiques

apendicitis apendicitis

<Ciències de la salut > Medicina clínica > Classificació internacional de malalties>

Font de la imatge

Les denominacions en català d'aquesta fitxa procedeixen de l'obra següent, elaborada pel TERMCAT:

CIM-9-MC: Classificació internacional de malalties: 9a revisió: modificació clínica. 6a edició. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Salut: Pòrtic, 2008. 1263 p.
ISBN: 978-84-9809-032-1

Aquesta classificació és la versió en català de la International Classification of Diseases, 9th revision, Clinical Modification (ICD-9-CM), que ha elaborat el TERMCAT a partir d'un encàrrec del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Les denominacions en anglès procedeixen del text oficial nord-americà, la versió digital del qual es pot descarregar des de l'adreça:
ftp://ftp.cdc.gov/pub/Health_Statistics/NCHS/Publications/ICD9-CM/2006/

Com a referència addicional s'ha tingut en compte l'obra:
PUCKETT, C. D. 2007 Annual hospital version: the educational annotation of ICD-9-CM. 5th ed. Reno, Nev.: Channel Publishing, 2006. 936 p.
ISBN: 1-933053-06-2

L'agrupació dels termes en àrees temàtiques s'ha fet seguint la distribució en capítols d'aquestes obres.

Com que l'ús principal d'aquestes classificacions és la codificació amb finalitats clíniques i estadístiques dels diagnòstics i procediments efectuats en els centres hospitalaris, els termes inclosos poden diferir dels que són habituals en la pràctica mèdica.

  • ca  apendicitis
  • en  appendicitis

<Classificació internacional de malalties > Malalties > Malalties de l'aparell digestiu>

apendicitis apendicitis

<Ciències de la salut > Semiologia>, <Gastroenterologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  apendicitis, n f
  • ca  ecfiaditis, n f sin. compl.
  • ca  epitiflitis, n f sin. compl.
  • ca  tiflitis, n f sin. compl.
  • es  apendicitis
  • fr  appendicite
  • en  appendicitis

<Ciències de la salut > Semiologia>, <Gastroenterologia>

Definició
Inflamació de l'apèndix cecal. La malaltia es presenta de manera més o menys sobtada i es manifesta, en la seva forma típica, amb dolor abdominal d'inici epigàstric que, al cap de poc, es localitza al quadrant inferior dret. Generalment s'acompanya de vòmits o nàusees, de febrícula i d'absència de deposicions. L'exploració clínica descobreix contractura involuntària de la musculatura de la fossa ilíaca dreta i dolor a la pressió en el punt de McBurney. A la sang, habitualment hi ha augment del nombre de leucòcits i de formes joves. El tractament de l'afecció és l'extirpació de l'apèndix (apendicectomia), que és recomanable efectuar amb urgència per tal d'evitar l'evolució de les lesions cap a la perforació i la peritonitis, complicació que crea una situació de gravetat. En l'infant, l'apendicitis és especialment greu -tant més com més jove és el pacient- a causa de la ràpida progressió de les lesions i a les dificultats diagnòstiques. L'administració d'antibiòtics modifica el quadre clínic, la qual cosa explica sovint retards diagnòstics lamentables. En el vell, l'apendicitis també ofereix una major gravetat, a conseqüència de la poca intensitat del quadre i la lentitud d'evolució, circumstàncies que expliquen molts diagnòstics tardans.

Nota

  • Les denominacions ecfiaditis, eptiflitis i tiflitis es consideren obsoletes.