Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "aroma" dins totes les àrees temàtiques

aroma aroma

<Indústria > Indústria alimentària>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  aroma, n f

<Indústria > Indústria alimentària>

Definició
Conjunt de composts químics volàtils característics d'una substància, que té la propietat de produir l'olor que li és pròpia.
aroma aroma

<Vinificació. Enologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel TERMCAT.

  • ca  aroma, n f
  • es  aroma, n m
  • fr  arôme, n m
  • en  arome, n

<Vinificació. Enologia>

Definició
Conjunt de sensacions naturals pròpies i positives d'un vi percebudes per l'olfacte.

Nota

  • En l'aroma es distingeixen l'aroma primària, l'aroma secundària i l'aroma terciària, segons si procedeixen del raïm, de la fermentació o de la criança del vi, respectivament.
aroma aroma

<Ciències de la salut > Medicina preventiva. Salut pública > Seguretat alimentària>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de seguretat alimentària [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/304>

  • ca  aroma, n f
  • ca  aromatitzant, n m
  • es  aroma, n m
  • es  aromatizante, n m
  • fr  agent aromatisant, n m
  • fr  aromatisant, n m
  • fr  arôme, n m
  • en  flavoring, n
  • en  flavoring agent, n
  • en  flavouring, n var. ling.
  • en  flavouring agent, n var. ling.

<Seguretat alimentària > Anàlisi del risc>

Definició
Substància natural o sintètica sense poder nutritiu que s'afegeix intencionadament a un aliment per a donar-li olor o sabor o bé modificar-ne els que ja té.

Nota

  • 1. Les aromes són ingredients i, com a tals, han de figurar al llistat d'ingredients de l'etiquetatge del producte.
  • 2. Les aromes no s'acostumen a consumir per separat.
  • 3. Les aromes que s'utilitzen a la Unió Europea han de ser avaluades i autoritzades per a confirmar que són segures en les quantitats utilitzades.
  • 4. Es distingeixen diferents categories d'aromes en funció del mètode d'obtenció i de les característiques que presenten: substàncies aromatitzants, preparats aromatitzants, aromes obtingudes per mitjà de procediments tèrmics, aromes de fum, precursors d'aromes, mescles d'aromes i aromes que no es classifiquen en cap de les categories anteriors.
  • 5. Les aromes es consideren ingredients tecnològics.
  • 6. És una aroma la quinina que s'afegeix a la tònica per a donar-hi un gust amarg característic.
aroma aroma

<Indústria > Indústria alimentària > Additius alimentaris>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:

- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).

  • ca  aroma, n f
  • ca  aromatitzant, n m
  • es  aroma, n m
  • es  aromatizante, n m
  • fr  agent aromatisant, n m
  • fr  aromatisant, n m
  • fr  arôme, n m
  • it  aroma, n m
  • it  aromatizzante, n m
  • pt  aroma, n m
  • pt  aromatizante, n m
  • en  flavoring, n
  • en  flavoring agent, n
  • en  flavouring, n
  • en  flavouring agent, n
  • de  Aroma, n m

<Indústria > Indústria alimentària > Additius alimentaris>

Definició
Substància natural o sintètica sense poder nutritiu que s'afegeix a un aliment per a donar-hi olor o sabor o bé modificar-ne els que ja té.