Cercaterm
Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública.
Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).
Resultats per a la cerca "aroma" dins totes les àrees temàtiques
<Indústria > Indústria alimentària>
Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.
Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.
- ca aroma, n f
<Indústria > Indústria alimentària>
Definició
<Vinificació. Enologia>
La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel TERMCAT.
- ca aroma, n f
- es aroma, n m
- fr arôme, n m
- en arome, n
<Vinificació. Enologia>
Definició
Nota
- En l'aroma es distingeixen l'aroma primària, l'aroma secundària i l'aroma terciària, segons si procedeixen del raïm, de la fermentació o de la criança del vi, respectivament.
<Ciències de la salut > Medicina preventiva. Salut pública > Seguretat alimentària>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de seguretat alimentària [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/304>
- ca aroma, n f
- ca aromatitzant, n m
- es aroma, n m
- es aromatizante, n m
- fr agent aromatisant, n m
- fr aromatisant, n m
- fr arôme, n m
- en flavoring, n
- en flavoring agent, n
- en flavouring, n var. ling.
- en flavouring agent, n var. ling.
<Seguretat alimentària > Anàlisi del risc>
Definició
Nota
- 1. Les aromes són ingredients i, com a tals, han de figurar al llistat d'ingredients de l'etiquetatge del producte.
- 2. Les aromes no s'acostumen a consumir per separat.
- 3. Les aromes que s'utilitzen a la Unió Europea han de ser avaluades i autoritzades per a confirmar que són segures en les quantitats utilitzades.
- 4. Es distingeixen diferents categories d'aromes en funció del mètode d'obtenció i de les característiques que presenten: substàncies aromatitzants, preparats aromatitzants, aromes obtingudes per mitjà de procediments tèrmics, aromes de fum, precursors d'aromes, mescles d'aromes i aromes que no es classifiquen en cap de les categories anteriors.
- 5. Les aromes es consideren ingredients tecnològics.
- 6. És una aroma la quinina que s'afegeix a la tònica per a donar-hi un gust amarg característic.
<Indústria > Indústria alimentària > Additius alimentaris>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:
- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).
- ca aroma, n f
- ca aromatitzant, n m
- es aroma, n m
- es aromatizante, n m
- fr agent aromatisant, n m
- fr aromatisant, n m
- fr arôme, n m
- it aroma, n m
- it aromatizzante, n m
- pt aroma, n m
- pt aromatizante, n m
- en flavoring, n
- en flavoring agent, n
- en flavouring, n
- en flavouring agent, n
- de Aroma, n m
<Indústria > Indústria alimentària > Additius alimentaris>