Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "avellana" dins totes les àrees temàtiques

agulleta anellada agulleta anellada

<Zoologia > Peixos>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  agulleta anellada, n f
  • en  banded pipefish
  • en  ringed pipefish
  • nc  Doryramphus dactyliophorus

<Zoologia > Peixos>

aixamfranament aixamfranament

<Enginyeria>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Comissió de Lexicografia del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, procedeix de l'obra següent:

COL·LEGI D'ENGINYERS INDUSTRIALS DE CATALUNYA. COMISSIÓ LEXICOGRÀFICA. Diccionari multilingüe de l'enginyeria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013.
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/167/>
La informació de cada fitxa està disposada d'acord amb les dades originals:

Així, per exemple, les denominacions catalanes sinònimes estan recollides com a pertanyents a fitxes de termes diferents; això no succeeix, en canvi, en els equivalents d'una mateixa llengua, que s'acumulen dintre una sola fitxa tal com és habitual.

Igualment, per a desambiguar fitxes homògrafes, en uns quants casos es dóna algun tipus d'indicació conceptual (en lletra cursiva) al costat de la denominació i els equivalents.

Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Comissió de Lexicografia del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  aixamfranament, n m
  • es  avellanado, n m
  • fr  chamfreinage, n m
  • fr  noyage, n m
  • en  countersinking, n
  • de  Ansenken, n n
  • de  Versenkung, n f

<Enginyeria>

aixamfranar aixamfranar

<Enginyeria>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Comissió de Lexicografia del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, procedeix de l'obra següent:

COL·LEGI D'ENGINYERS INDUSTRIALS DE CATALUNYA. COMISSIÓ LEXICOGRÀFICA. Diccionari multilingüe de l'enginyeria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013.
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/167/>
La informació de cada fitxa està disposada d'acord amb les dades originals:

Així, per exemple, les denominacions catalanes sinònimes estan recollides com a pertanyents a fitxes de termes diferents; això no succeeix, en canvi, en els equivalents d'una mateixa llengua, que s'acumulen dintre una sola fitxa tal com és habitual.

Igualment, per a desambiguar fitxes homògrafes, en uns quants casos es dóna algun tipus d'indicació conceptual (en lletra cursiva) al costat de la denominació i els equivalents.

Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Comissió de Lexicografia del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  aixamfranar, v tr
  • es  achaflanar, v tr
  • es  avellanar, v tr
  • fr  chanfreiner, v tr
  • fr  noyer, v tr
  • en  chamfer, to, v tr
  • en  counterbore, to, v tr
  • de  abfassen, v tr
  • de  ansenken, v tr
  • de  senken, v tr

<Enginyeria>

aixamfranar aixamfranar

<Indústria > Indústria de la fusta > Fusteria>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

Glosario de la madera [en línia]. [S.l.]: Coopwood, 2020.
<https://www.coopwoodplus.eu/es/dictionario/>
Es tracta d'un glossari elaborat en el marc del projecte Coopwood (del programa POCTEFA 2014-2020) en el qual ha participat el TERMCAT, que es pot consultar en aquest enllaç:
<https://www.coopwoodplus.eu/es/inicio/>

  • ca  aixamfranar, v tr
  • es  avellanar, v tr
  • fr  fraiser, v tr
  • en  countersink (to), v tr
  • eu  abeilanatu

<Fusteria > Tècniques i procediments>

aixamfranat aixamfranat

<Indústria > Indústria de la fusta > Fusteria>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

Glosario de la madera [en línia]. [S.l.]: Coopwood, 2020.
<https://www.coopwoodplus.eu/es/dictionario/>
Es tracta d'un glossari elaborat en el marc del projecte Coopwood (del programa POCTEFA 2014-2020) en el qual ha participat el TERMCAT, que es pot consultar en aquest enllaç:
<https://www.coopwoodplus.eu/es/inicio/>

  • ca  aixamfranat, n m
  • es  avellanado, n m
  • fr  fraisage, n m
  • en  countersinking, n
  • eu  abeilanaketa, n

<Fusteria > Tècniques i procediments>

amanida d'hivern amb dent de lleó, favetes, cansalada viada fumada i vinagreta d'avellanes amanida d'hivern amb dent de lleó, favetes, cansalada viada fumada i vinagreta d'avellanes

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida d'hivern amb dent de lleó, favetes, cansalada viada fumada i vinagreta d'avellanes
  • es  ensalada de invierno con diente de león, habitas, beicon ahumado y vinagreta de avellanas
  • fr  salade d'hiver aux dents-de-lion, aux petites fèves et aux lardons à la vinaigrette aux noisettes
  • it  insalata d'inverno con dente di leone, favette, pancetta affumicata e vinaigrette alle nocciole
  • en  winter salad with dandelion, baby broad beans, smoked bacon and hazelnut vinaigrette
  • de  Wintersalat mit Löwenzahn, jungen Saubohnen, geräuchertem Bauchspeck und Haselnussvinaigrette

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida de foie-gras amb codonyat i pa d'avellanes amanida de foie-gras amb codonyat i pa d'avellanes

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de foie-gras amb codonyat i pa d'avellanes
  • es  ensalada de foie gras con dulce de membrillo y pan de avellanas
  • fr  salade de foie gras au cotignac et au pain de noisettes
  • it  insalata di foie gras con cotognata e pane alle nocciole
  • en  foie gras salad with quince preserve and hazelnut bread
  • de  Salat mit Foie Gras, Quittenkäse und Haselnussbrot

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida de salmó marinat amb formatge parmesà i oli d'avellanes amanida de salmó marinat amb formatge parmesà i oli d'avellanes

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de salmó marinat amb formatge parmesà i oli d'avellanes
  • es  ensalada de salmón marinado con queso parmesano y aceite de avellanas
  • fr  salade de saumon mariné au fromage parmesan et à l'huile de noisettes
  • it  insalata di salmone marinato con parmigiano ed olio alle nocciole
  • en  marinated salmon salad with Parmesan cheese and hazelnut oil
  • de  Salat mit mariniertem Lachs, Parmesan und Haselnussöl

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida tèbia de favetes amb pernil de gla, formatge de cabra i vinagreta d'avellanes amanida tèbia de favetes amb pernil de gla, formatge de cabra i vinagreta d'avellanes

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida tèbia de favetes amb pernil de gla, formatge de cabra i vinagreta d'avellanes
  • es  ensalada templada de habitas con jamón de bellota, queso de cabra y vinagreta de avellanas
  • fr  salade tiède de fèves fines au jambon ibérique de gland, au fromage de chèvre et à la vinaigrette de noisettes
  • it  insalata tiepida di favette con prosciutto iberico di ghianda, formaggio di capra e vinaigrette alle nocciole
  • en  warm salad of baby broad beans with acorn-fed Iberian ham, goat cheese and hazelnut vinaigrette
  • de  lauwarmer Salat mit jungen Saubohnen, Eichelschinken, Ziegenkäse und Haselnussvinaigrette

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

anèmia refractària amb sideroblasts anellats anèmia refractària amb sideroblasts anellats

<Ciències de la salut > Semiologia>, <Malalties i síndromes>, <Hematologia i hemoteràpia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que pot requerir una revisió, procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  anèmia refractària amb sideroblasts anellats, n f
  • ca  anèmia refractària sideroblàstica, n f sin. compl.
  • ca  sideroblastosi anellada, n f sin. compl.
  • es  anemia refractaria con sideroblastos en anillo
  • en  refractary anemia with ringed sideroblasts

<Ciències de la salut > Semiologia>, <Malalties i síndromes>, <Hematologia i hemoteràpia>

Definició
Varietat de síndrome mielodisplàstica caracteritzada per una anèmia refractària amb una proporció de sideroblasts anellats en el moll de l'os igual o superior al 15%, els quals posseeixen grànuls d'hemosiderina que abasten un terç o més de la circumferència perinuclear. La microscòpia electrònica demostra que el dipòsit de ferro s'efectua en els mitocondris dels sideroblasts anellats. En la sang perifèrica coexisteixen eritròcits normals amb d'altres que presenten alteracions diseritropoètiques pregones (anisocromia, anisocitosi amb macrocitosi, puntejat basòfil, cossos de Howell-Jolly, anells de Cabot i esquistocitosi moderada), mentre que la granulocitopènia i la trombopènia s'hi observen rarament, amb dismòrfies leucocítiques i plaquetàries escasses o absents. Hi ha una varietat, anomenada no pura, caracteritzada per anomalies granulocítiques i megacariocítiques accentuades, que evoluciona sovint vers la transformació leucèmica. Existeix hipersiderèmia, la qual cosa forneix el desenvolupament d'hemosiderosi (hepatomegàlia, insuficiència cardíaca).

Nota

  • La denominació anèmia refractària sideroblàstica s'usava antigament.