Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "brull" dins totes les àrees temàtiques

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel Servei de Consultes del TERMCAT arran d'una consulta feta pels usuaris.

  • ca  brossat, n m
  • ca  brull, n m
  • ca  brullo, n m
  • es  requesón, n m
  • it  ricotta, n f

<Làctics>

Definició
Producte lacti fresc elaborat amb xerigot, molt proteic, de textura agrumollada i sorrenca, de color blanc os, dolcenc, eixarreït, amb tocs torrats i recremats i molt poc greixós.

Nota

  • 1. El brossat no és formatge, ja que no s'elabora amb llet sinó amb xerigot, el sèrum residual de les elaboracions formatgeres. Estrictament, s'elabora amb el xerigot obtingut en l'elaboració del formatge serrat de la Vall d'Aran o del formatge de tronxon.
  • 2. La denominació catalana brossat és pròpia de la zona del Pirineu; la denominació brull, del sud del Principat i el País Valencià, i la denominació brullo és pròpia de les comarques centrals del País Valencià (la Safor, el Comtat, la Costera i la Vall d'Albaida).
brossat brossat

<Alimentació. Gastronomia > Productes lactis > Formatges>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de formatges [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2021-2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/305>

  • ca  brossat, n m
  • ca  brull, n m
  • ca  brullo, n m
  • es  requesón, n m
  • it  ricotta, n f

<Formatges > Altres productes lactis similars>

Definició
Producte lacti fresc elaborat amb xerigot, molt proteic, de textura agrumollada i sorrenca, de color blanc os, dolcenc, eixarreït, amb tocs torrats i recremats i molt poc greixós.

Nota

  • 1. El brossat no és formatge, ja que no s'elabora amb llet sinó amb xerigot. Estrictament, s'elabora amb el xerigot obtingut en l'elaboració del formatge serrat de la Vall d'Aran o del tronxon.
  • 2. La denominació catalana brossat és pròpia de la zona del Pirineu; la denominació brull, del sud del Principat i el País Valencià, i la denominació brullo és pròpia de les comarques centrals del País Valencià (la Safor, el Comtat, la Costera i la Vall d'Albaida).
brull brull

<Agricultura. Ramaderia. Pesca>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Xarxa Vives d'universitats, procedeix de l'obra següent:

Vocabulari forestal [en línia]. Castelló de la Plana: Xarxa Vives d'Universitats; València: Universitat Politècnica de València. Àrea de Promoció i Normalització Lingüística: Editorial de la Universitat Politècnica de València, 2010. (Vocabularis Universitaris)
ISBN 978-84-8363-609-1

Dins de:
XARXA VIVES D'UNIVERSITATS. Multidiccionari [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2016, cop. 2016.
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/178>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Universitat Politècnica de València o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  brull, n m
  • ca  brulla, n f sin. compl.
  • es  brote tierno, n m
  • fr  jeune pousse, n f
  • en  shoot, n

<Enginyeria forestal>

mató mató

<Productes alimentaris sòlids>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>

  • ca  mató, n m
  • ca  brossat, n m sin. compl.
  • ca  brull, n m sin. compl.
  • ca  recuit, n m sin. compl.
  • es  requesón
  • fr  fromage blanc
  • en  cottage cheese

<Indústria > Indústria alimentària > Aliments sòlids > Productes alimentaris sòlids>

mató mató

<Economia > Comerç > Grans magatzems>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

ANDORRA. SERVEI DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Vocabulari bàsic dels grans magatzems [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2011. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/129/>
En denominacions catalanes i en equivalents en altres llengües s'utilitza la barra inclinada (/) per indicar l'existència de diverses possibilitats. (Per exemple, al final de la secció, a l'esquerra / a la dreta).

Les denominacions utilitzades com a títol d'àrea temàtica en el diccionari tenen majúscula inicial.

Finalment, en els termes que no tenen equivalència exacta en una determinada llengua, es recull com a equivalent un manlleu seguit d'un parèntesi explicatiu. (Per exemple, l'equivalent anglès de fuet és fuet (Catalan dry cured pork sausage).)

  • ca  mató, n m
  • ca  brossat, n m sin. compl.
  • ca  brull, n m sin. compl.
  • ca  recuit, n m sin. compl.
  • es  requesón, n m
  • fr  caillé, n m
  • fr  fromage blanc, n m
  • pt  queijo branco, n m
  • pt  requeijão, n m
  • en  cottage cheese, n
  • en  curd, n
  • en  milk curd, n

<Grans Magatzems > Seccions > Alimentació > Làctics>