Cercaterm
Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública.
Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).
Resultats per a la cerca "bun�" dins totes les àrees temàtiques
<Indústria > Indústria de la fusta > Fusteria>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
Glosario de la madera [en línia]. [S.l.]: Coopwood, 2020.
<https://www.coopwoodplus.eu/es/dictionario/>
Es tracta d'un glossari elaborat en el marc del projecte Coopwood (del programa POCTEFA 2014-2020) en el qual ha participat el TERMCAT, que es pot consultar en aquest enllaç:
<https://www.coopwoodplus.eu/es/inicio/>
- ca ceba, n f
- es cebolla, n f
- es pata tipo cebolla, n f
- fr oignon, n f
- fr pied en forme d'oignon, n m
- fr pied en oignon, n m
- en bun foot, n
- en onion foot, n
- eu tipula, n
- eu tipula erako oin, n
<Fusteria > Mobles>
<Cereals > Producte elaborat>
La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel Servei de Consultes del TERMCAT arran d'una consulta feta pels usuaris.
- ca espiral de canyella, n f
- ca rotlle de canyella, n m
- ca rotllo de canyella, n m
- es espiral de canela, n f
- es pan de canela, n m
- es rollito de canela, n m
- es rollo de canela, n m
- fr brioche à la cannelle, n f
- it girella alla cannella, n f
- en cinnamon bun, n
- en cinnamon Danish, n
- en cinnamon roll, n
- en cinnamon snail, n
- en cinnamon swirl, n
<Cereals > Producte elaborat>
Definició
Nota
- L'espiral de canyella té l'origen a Suècia i Dinamarca a la dècada de 1920, d'on va viatjar als Estats Units, i d'allà a la resta del món.
<Imatge personal > Perruqueria>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:
- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).
- ca monyo, n m
- ca castanya, n f sin. compl.
- es moño
- fr chignon
- en bun
<Imatge personal > Perruqueria>
Definició
<Bioquímica i biologia molecular>, <Hematologia i hemoteràpia>, <Nefrologia>, <Urologia>
La informació d'aquesta fitxa, que pot requerir una revisió, procedeix de l'obra següent:
INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
- ca nitrogen ureic, n m
- en blood urea nitrogen
- en BUN
<Bioquímica i biologia molecular>, <Hematologia i hemoteràpia>, <Nefrologia>, <Urologia>
Definició
<Productes alimentaris sòlids>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>
- ca panet, n m
- es panecillo
- fr petit pain
- en bun
- en roll
<Indústria > Indústria alimentària > Aliments sòlids > Productes alimentaris sòlids>
<Economia > Comerç > Grans magatzems>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
ANDORRA. SERVEI DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Vocabulari bàsic dels grans magatzems [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2011. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/129/>
En denominacions catalanes i en equivalents en altres llengües s'utilitza la barra inclinada (/) per indicar l'existència de diverses possibilitats. (Per exemple, al final de la secció, a l'esquerra / a la dreta).
Les denominacions utilitzades com a títol d'àrea temàtica en el diccionari tenen majúscula inicial.
Finalment, en els termes que no tenen equivalència exacta en una determinada llengua, es recull com a equivalent un manlleu seguit d'un parèntesi explicatiu. (Per exemple, l'equivalent anglès de fuet és fuet (Catalan dry cured pork sausage).)
- ca panet, n m
- es panecillo, n m
- fr petit pain, n m
- pt pãozinho, n m
- en bun, n
<Grans Magatzems > Seccions > Alimentació > Forn i pastisseria>
<Alimentació. Gastronomia>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Glossari de sabors del món [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2022. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/201/>
- ca panet al vapor farcit, n m
- ca mantou farcit, n m sin. compl.
- es bollo al vapor chino, n m
- es bollo chino al vapor, n m
- es pan relleno al vapor, n m
- fr baozi, n m
- en bao, n
- en baozi, n
- en filled steamed bun, n
- zh 包子
- zh bāozi, n
<Hortalisses. Verdures. Llegums. Bolets. Llavors. Germinats>
Definició
<Cereals>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:
- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).
- ca panet al vapor xinès, n m
- ca mantou, n m sin. compl.
- es mantou, n m
- es panecillo al vapor, n m
- es panecillo chino al vapor, n m
- fr mantou, n m
- fr petit pain à la chinoise, n m
- it mantou, n m
- it pane cinese al vapore, n m
- it panino cinese al vapore, n m
- en Chinese bun, n
- en man t'ou, n
- en mantou, n
- en steamed bun, n
- de Mantou, n n
- zh 馒头, n
- zh mántóu, n
<Cereals>
Definició
Nota
- 1. La denominació mantou correspon a la forma destonalitzada de mántóu, denominació xinesa transcrita segons el sistema pinyin.
<Agricultura. Ramaderia. Pesca>
La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Xarxa Vives d'universitats, procedeix de l'obra següent:
Vocabulari forestal [en línia]. Castelló de la Plana: Xarxa Vives d'Universitats; València: Universitat Politècnica de València. Àrea de Promoció i Normalització Lingüística: Editorial de la Universitat Politècnica de València, 2010. (Vocabularis Universitaris)
ISBN 978-84-8363-609-1
Dins de:
XARXA VIVES D'UNIVERSITATS. Multidiccionari [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2016, cop. 2016.
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/178>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Universitat Politècnica de València o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.
- ca sureny, n m
- ca cep, n m sin. compl.
- es boleto, n m
- es boleto comestible, n m
- es calabaza, n f
- fr cèpe de Bordeaux, n m
- en cep, n
- en penny bun, n
- en porcini, n
- nc Boletus edulis
<Enginyeria forestal>
<Gastronomia > Plats a la carta>
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.
Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.
Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>
- ca xuixo
- es chucho
- fr chou crème
- it frittella alla crema
- en custard-filled bun
- de Cremerolle
<Plats a la carta. Postres>