Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "bun�" dins totes les àrees temàtiques

ceba ceba

<Indústria > Indústria de la fusta > Fusteria>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

Glosario de la madera [en línia]. [S.l.]: Coopwood, 2020.
<https://www.coopwoodplus.eu/es/dictionario/>
Es tracta d'un glossari elaborat en el marc del projecte Coopwood (del programa POCTEFA 2014-2020) en el qual ha participat el TERMCAT, que es pot consultar en aquest enllaç:
<https://www.coopwoodplus.eu/es/inicio/>

  • ca  ceba, n f
  • es  cebolla, n f
  • es  pata tipo cebolla, n f
  • fr  oignon, n f
  • fr  pied en forme d'oignon, n m
  • fr  pied en oignon, n m
  • en  bun foot, n
  • en  onion foot, n
  • eu  tipula, n
  • eu  tipula erako oin, n

<Fusteria > Mobles>

espiral de canyella espiral de canyella

<Cereals > Producte elaborat>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel Servei de Consultes del TERMCAT arran d'una consulta feta pels usuaris.

  • ca  espiral de canyella, n f
  • ca  rotlle de canyella, n m
  • ca  rotllo de canyella, n m
  • es  espiral de canela, n f
  • es  pan de canela, n m
  • es  rollito de canela, n m
  • es  rollo de canela, n m
  • fr  brioche à la cannelle, n f
  • it  girella alla cannella, n f
  • en  cinnamon bun, n
  • en  cinnamon Danish, n
  • en  cinnamon roll, n
  • en  cinnamon snail, n
  • en  cinnamon swirl, n

<Cereals > Producte elaborat>

Definició
Pasta elaborada amb una planxa de pasta llevada, farcida d'una barreja de canyella, mantega i sucre, enrotllada, tallada a trossos d'uns 3-4 cm i enfornada, i després glaçada.

Nota

  • L'espiral de canyella té l'origen a Suècia i Dinamarca a la dècada de 1920, d'on va viatjar als Estats Units, i d'allà a la resta del món.
monyo monyo

<Imatge personal > Perruqueria>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:

- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).

  • ca  monyo, n m
  • ca  castanya, n f sin. compl.
  • es  moño
  • fr  chignon
  • en  bun

<Imatge personal > Perruqueria>

Definició
Lligat de cabells de forma arrodonida que se subjecta al clatell o bé al damunt, al darrere o als costats del cap.
nitrogen ureic nitrogen ureic

<Bioquímica i biologia molecular>, <Hematologia i hemoteràpia>, <Nefrologia>, <Urologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que pot requerir una revisió, procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  nitrogen ureic, n m
  • en  blood urea nitrogen
  • en  BUN

<Bioquímica i biologia molecular>, <Hematologia i hemoteràpia>, <Nefrologia>, <Urologia>

Definició
Nitrogen contingut en la molècula d'urea. El terme és emprat per a referir-se a la concentració de nitrogen ureic en la sang (an blood urea nitrogen o BUN), que és la denominació actual de la quantificació analítica de la urea en el plasma sanguini. Aquesta determinació, molt emprada en l'exploració de la funció renal, és una mesura poc fiable, car depèn del consum dietètic de proteïnes, del catabolisme proteic i del volum de la diüresi. De fet hom pot constatar una taxa de nitrogen ureic elevada amb funcionalisme renal perfectament normal. És preferible la determinació de la creatina.
panet panet

<Productes alimentaris sòlids>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>

  • ca  panet, n m
  • es  panecillo
  • fr  petit pain
  • en  bun
  • en  roll

<Indústria > Indústria alimentària > Aliments sòlids > Productes alimentaris sòlids>

panet panet

<Economia > Comerç > Grans magatzems>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

ANDORRA. SERVEI DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Vocabulari bàsic dels grans magatzems [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2011. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/129/>
En denominacions catalanes i en equivalents en altres llengües s'utilitza la barra inclinada (/) per indicar l'existència de diverses possibilitats. (Per exemple, al final de la secció, a l'esquerra / a la dreta).

Les denominacions utilitzades com a títol d'àrea temàtica en el diccionari tenen majúscula inicial.

Finalment, en els termes que no tenen equivalència exacta en una determinada llengua, es recull com a equivalent un manlleu seguit d'un parèntesi explicatiu. (Per exemple, l'equivalent anglès de fuet és fuet (Catalan dry cured pork sausage).)

  • ca  panet, n m
  • es  panecillo, n m
  • fr  petit pain, n m
  • pt  pãozinho, n m
  • en  bun, n

<Grans Magatzems > Seccions > Alimentació > Forn i pastisseria>

panet al vapor farcit panet al vapor farcit

<Alimentació. Gastronomia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Glossari de sabors del món [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2022. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/201/>

  • ca  panet al vapor farcit, n m
  • ca  mantou farcit, n m sin. compl.
  • es  bollo al vapor chino, n m
  • es  bollo chino al vapor, n m
  • es  pan relleno al vapor, n m
  • fr  baozi, n m
  • en  bao, n
  • en  baozi, n
  • en  filled steamed bun, n
  • zh  包子
  • zh  bāozi, n

<Hortalisses. Verdures. Llegums. Bolets. Llavors. Germinats>

Definició
Panet de farina de blat sense crosta i de textura suau i esponjosa, que s'elabora coent la pasta al vapor, farcit de carn picada o de verdures.
panet al vapor xinès panet al vapor xinès

<Cereals>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:

- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).

  • ca  panet al vapor xinès, n m
  • ca  mantou, n m sin. compl.
  • es  mantou, n m
  • es  panecillo al vapor, n m
  • es  panecillo chino al vapor, n m
  • fr  mantou, n m
  • fr  petit pain à la chinoise, n m
  • it  mantou, n m
  • it  pane cinese al vapore, n m
  • it  panino cinese al vapore, n m
  • en  Chinese bun, n
  • en  man t'ou, n
  • en  mantou, n
  • en  steamed bun, n
  • de  Mantou, n n
  • zh  馒头, n
  • zh  mántóu, n

<Cereals>

Definició
Panet de farina de blat característic del nord de la Xina, sense crosta i de textura suau i esponjosa, que s'elabora coent la pasta al vapor.

Nota

  • 1. La denominació mantou correspon a la forma destonalitzada de mántóu, denominació xinesa transcrita segons el sistema pinyin.
sureny sureny

<Agricultura. Ramaderia. Pesca>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Xarxa Vives d'universitats, procedeix de l'obra següent:

Vocabulari forestal [en línia]. Castelló de la Plana: Xarxa Vives d'Universitats; València: Universitat Politècnica de València. Àrea de Promoció i Normalització Lingüística: Editorial de la Universitat Politècnica de València, 2010. (Vocabularis Universitaris)
ISBN 978-84-8363-609-1

Dins de:
XARXA VIVES D'UNIVERSITATS. Multidiccionari [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2016, cop. 2016.
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/178>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Universitat Politècnica de València o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  sureny, n m
  • ca  cep, n m sin. compl.
  • es  boleto, n m
  • es  boleto comestible, n m
  • es  calabaza, n f
  • fr  cèpe de Bordeaux, n m
  • en  cep, n
  • en  penny bun, n
  • en  porcini, n
  • nc  Boletus edulis

<Enginyeria forestal>

xuixo xuixo

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  xuixo
  • es  chucho
  • fr  chou crème
  • it  frittella alla crema
  • en  custard-filled bun
  • de  Cremerolle

<Plats a la carta. Postres>