Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "cacau" dins totes les àrees temàtiques

al·lèrgia al cacau al·lèrgia al cacau

<Ciències de la salut > Al·lergologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic d'al·lèrgies [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2021. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/296>

  • ca  al·lèrgia al cacau, n f
  • ca  al·lèrgia a la llavor del cacau (Theobroma cacao), n f sin. compl.
  • ca  al·lèrgia a la llavor del cacauer (Theobroma cacao), n f sin. compl.
  • es  alergia a cacao (Theobroma cacao), n f

<Al·lergologia>

Nota

  • Nomenclatura creada a Catalunya. Codi assignat: 89961000135107
ametla amb xocolate ametla amb xocolate

<Cuina>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, procedeix de l'obra següent:

ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA. Portal terminològic valencià [en línia]. València: Acadèmia Valenciana de la Llengua, 2023.
<http://www.avl.gva.es/lexicval/ptv>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  ametla amb xocolate, n f
  • ca  ametla amb cacau, n f sin. compl.
  • es  almendra con cacao
  • es  almendra con chocolate
  • fr  amande au cacao
  • fr  amande au chocolat
  • en  chocolate almond
  • en  cocoa almond

<Cuina>

Definició
Dolç que s'elabora amb ametles que es cobrixen amb una capa de xocolate i de cacau en pols.
batut de cacau batut de cacau

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  batut de cacau
  • es  batido de cacao
  • fr  milk-shake au chocolat
  • it  frappè al cioccolato
  • en  chocolate milk-shake
  • de  Schokoladen-Milchshake

<Plats a la carta. Begudes>

beguda de cacau beguda de cacau

<Alimentació. Gastronomia > Begudes>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. TO Begudes [fitxer XML]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2006. (Terminologia Oberta)
<http://www.termcat.cat/productes/toberta.htm>

  • ca  beguda de cacau, n f
  • es  bebida de cacao
  • fr  boisson cacaotée
  • en  cocoa beverage

<Begudes>

beguda de cacau beguda de cacau

<Productes bevibles>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>

  • ca  beguda de cacau, n f
  • es  bebida de cacao
  • fr  boisson cacaotée
  • en  cocoa beverage

<Indústria > Indústria alimentària > Begudes > Productes bevibles>

beguda de cacau beguda de cacau

<Economia > Comerç > Grans magatzems>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

ANDORRA. SERVEI DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Vocabulari bàsic dels grans magatzems [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2011. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/129/>
En denominacions catalanes i en equivalents en altres llengües s'utilitza la barra inclinada (/) per indicar l'existència de diverses possibilitats. (Per exemple, al final de la secció, a l'esquerra / a la dreta).

Les denominacions utilitzades com a títol d'àrea temàtica en el diccionari tenen majúscula inicial.

Finalment, en els termes que no tenen equivalència exacta en una determinada llengua, es recull com a equivalent un manlleu seguit d'un parèntesi explicatiu. (Per exemple, l'equivalent anglès de fuet és fuet (Catalan dry cured pork sausage).)

  • ca  beguda de cacau, n f
  • es  bebida de cacao, n f
  • fr  boisson cacaotée, n f
  • pt  bebida de cacau, n f
  • en  cocoa beverage, n

<Grans Magatzems > Seccions > Alimentació > Begudes>

bocí de cacau bocí de cacau

<Hortalisses. Verdures. Llegums. Bolets. Llavors. Germinats>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel Servei de Consultes del TERMCAT arran d'una consulta feta pels usuaris.

  • ca  bocí de cacau, n m
  • es  pluma de cacao, n f
  • es  trocito de cacao, n m
  • fr  cacao en grains, n m
  • fr  éclat de cacao, n m
  • fr  grué de cacao, n m
  • en  cacao nib, n
  • en  cocoa nib, n

<Hortalisses. Verdures. Llegums. Bolets. Llavors. Germinats>

Definició
Gra de cacau torrat i concassat.
cacau en pols cacau en pols

<Productes alimentaris sòlids>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>

  • ca  cacau en pols, n m
  • es  cacao en polvo
  • fr  cacao en poudre
  • en  cocoa powder
  • en  powdered cocoa

<Indústria > Indústria alimentària > Aliments sòlids > Productes alimentaris sòlids>

caldereta d'espatlles de conill perfumades amb cacau caldereta d'espatlles de conill perfumades amb cacau

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  caldereta d'espatlles de conill perfumades amb cacau
  • es  caldereta de paletillas de conejo perfumadas con cacao
  • fr  caldereta d'épaules de lapin parfumées au cacao (sorte de cassolette d'épaules de lapin cuisinées)
  • it  caldereta di spalle di coniglio aromatizzate al cacao (casseruola di spalle di coniglio in umido)
  • en  rabbit shoulders perfumed with cacao caldereta (stewed rabbit shoulders casserole)
  • de  Hasenschulter-Caldereta mit Kakaoparfüm (Hasenschultereintopf)

<Plats a la carta. Peix i marisc>

grimpa-soques del cacau grimpa-soques del cacau

<Zoologia > Ocells>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

FUNDACIÓ BARCELONA ZOO; INSTITUT CATALÀ D'ORNITOLOGIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari dels ocells del món [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2017-2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/233>
Cada fitxa d'espècie té atribuïda la classificació sistemàtica corresponent a l'ordre i la família.

Un bon nombre de denominacions catalanes són propostes de nova creació que segueixen els Criteris per a la denominació catalana d'ocells aprovats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Determinades fitxes (almenys una per a cada família) s'acompanyen d'il·lustracions.

  • ca  grimpa-soques del cacau, n m
  • es  trepatroncos cacao
  • fr  grimpar cacao
  • en  cocoa woodcreeper
  • de  Kakaobaumsteiger
  • nc  Xiphorhynchus susurrans

<36.013 Ocells > Passeriformes > Furnàrids>