Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "carantoines" dins totes les àrees temàtiques

al·lantoide al·lantoide

<Ciències de la salut>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

DAVI ARMENGOL, Esteve; NIN LUMBIARRES, Josep Maria. Terminologia d'obstetrícia i ginecologia. Barcelona: Nexus Médica, 2004.
ISBN 84-933785-7-7

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  al·lantoide, n f
  • es  alantoides
  • en  allantois

<Ciències de la salut>

al·lantoide al·lantoide

<Anatomia > Embriologia>, <Endocrinologia i nutrició>, <Ginecologia i obstetrícia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que pot requerir una revisió, procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  al·lantoide, n f
  • es  alantoides
  • fr  allantoïde
  • en  allantois

<Anatomia > Embriologia>, <Endocrinologia i nutrició>, <Ginecologia i obstetrícia>

Definició
Estructura en forma de sac que creix a la part ventral de la faringe primitiva als embrions dels vertebrats amniotes, i que és el resultat del desenvolupament precoç de la bufeta urinària. Presenta una xarxa molt rica en capil·lars sanguinis, en comunicació amb el sistema circulatori de l'embrió, que forneix sang a la placenta i serveix no solament per a la respiració sinó també per a la nutrició i per a l'excreció. Contribueix a la formació del cordó umbilical, la placenta i l'úrac. L'al·lantoide i la xarxa de capil·lars són expulsades en el part.
carangoide de les illes carangoide de les illes

<Zoologia > Peixos>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel Servei de Consultes del TERMCAT arran d'una consulta feta pels usuaris.

  • ca  carangoide de les illes, n m
  • es  cocinero isleño
  • es  jurel isleño
  • fr  carangue des îles
  • en  island jack
  • en  island trevally
  • en  thicklip trevally
  • nc  Carangoides orthogrammus

<Zoologia > Peixos>

Nota

  • Peix de la família dels caràngids.
Consell de Garanties Estatutàries Consell de Garanties Estatutàries

<Dret > Dret administratiu>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de dret administratiu [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/169/>

  • ca  Consell de Garanties Estatutàries, n m
  • es  Consejo de Garantías Estatutarias, n m

<Dret administratiu > Organització administrativa>

Definició
Institució de la Generalitat de Catalunya que té la funció de vetllar per l'adequació de les normes amb rang de llei del Govern i del Parlament a l'Estatut d'autonomia i a la Constitució espanyola.
Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya

<Dret > Dret parlamentari > Activitat parlamentària>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

PARLAMENT DE CATALUNYA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE LA PRESIDÈNCIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de l'activitat parlamentària [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2021. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/289/>
En un bon nombre de termes, al camp Nota s'ofereix l'enllaç a un vídeo que mostra l'equivalent en llengua de signes catalana.

  • ca  Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya, n m
  • ca  CGE, n m sigla
  • oc  Conselh de Garanties Estatutàries de Catalonha, n m
  • oc  CGE, n m sigla
  • es  Consejo de Garantías Estatutarias de Cataluña, n m
  • es  CGE, n m sigla
  • fr  Conseil des garanties statutaires de Catalogne, n m
  • en  Council for Statutory Guarantees of Catalonia, n

<Activitat parlamentària > Funció legislativa>, <Activitat parlamentària > Relació amb altres institucions>

Definició
Institució de la Generalitat que vetlla per l'adequació de les normes amb rang de llei del Govern i del Parlament a l'Estatut i a la Constitució espanyola, i dictamina sobre l'adequació a l'autonomia local de projectes de llei, proposicions de llei i projectes de decret legislatiu, i sobre disposicions de l'Estat prèviament a la interposició davant el Tribunal Constitucional de recursos d'inconstitucionalitat, conflictes de competència i de defensa de l'autonomia local.

Nota

  • 1. El Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya es regula per una llei específica. Els seus membres són nomenats pel president de la Generalitat, sis a proposta del Parlament i tres a proposta del Govern.
  • 2. El Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya dictamina sobre les normes amb rang de llei, si així ho demana un nombre determinat de grups parlamentaris o diputats, just abans de sotmetre-les a l'aprovació o validació del Ple del Parlament.
  • 3. El Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya substitueix, des del 2009, l'antic Consell Consultiu.
  • 4. Vegeu també "dictamen del Consell de Garanties Estatutàries".
delicte comès pels funcionaris públics contra les garanties constitucionals delicte comès pels funcionaris públics contra les garanties constitucionals

<Dret constitucional>, <Dret penal>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  delicte comès pels funcionaris públics contra les garanties constitucionals, n m
  • es  delito cometido por funcionarios públicos contra las garantías constitucionales

<Dret constitucional>, <Dret penal>

Definició
Delicte que comet un funcionari o funcionària públic contra la llibertat individual, contra la inviolabilitat domiciliària i altres garanties de la intimitat, i contra altres drets individuals.

Nota

  • Àmbit: Espanya
  • En els delictes que cometen els funcionaris públics contra la llibertat individual, el Codi penal (CP) castiga els jutges o magistrats que lliuren una causa criminal a una altra autoritat o funcionari o funcionària, ja sigui militar o administratiu, que il·legalment la hi reclama. El CP estableix la pena superior en grau si, a més, allibera la persona detinguda.
    També s'estableix com una modalitat de delicte que comet el funcionari o funcionària públic contra la llibertat individual el fet que l'autoritat o el funcionari o funcionària públic durant la causa d'un delicte acordi, practiqui o prolongui qualsevol privació de llibertat d'una persona detinguda, presa o sentenciada, amb violació dels terminis o d'altres garanties constitucionals o legals, o que prolongui la incomunicació d'una persona detinguda. Aquestes modalitats delictives concretes es poden cometre per imprudència greu. Finalment, es castiga el fet que un funcionari o funcionària penitenciari o de centres de protecció o correcció de menors imposi als reclusos o interns sancions o privacions indegudes, o utilitzi amb ells un rigor innecessari.
    En el cas dels delictes comesos per funcionaris públics contra la inviolabilitat domiciliària i altres garanties de la intimitat, el CP tipifica els comportaments que comet una autoritat o un funcionari o funcionària públic que, durant la causa d'un delicte, entra en el domicili o registra els documents d'una persona o les coses que es troben en el seu domicili sense el consentiment de l'habitant o del propietari o la propietària, i sense respectar les garanties constitucionals o legals. També castiga el fet que s'intercepti qualsevol classe de correspondència privada, postal o telegràfica, o les telecomunicacions i que s'utilitzin artificis tècnics com l'escolta, la transmissió, l'enregistrament o la reproducció del so, de la imatge o de qualsevol altra forma de comunicació. En aquest cas, s'agreuja la pena si, en el cas del registre, no es tornen de manera immediata els documents o les coses trobades o si es divulga o revela la informació obtinguda il·lícitament. Finalment, cal destacar que en els casos en què l'autoritat o el funcionari o funcionària públic obté els documents o les coses de la persona de manera lícita, el fet que en faci un mal ús, cometent una vexació injusta o un dany, també s'estableix com una modalitat de delicte contra la inviolabilitat domiciliària i altres garanties de la intimitat.
    En els casos de delictes contra altres drets individuals, l'última modalitat dels delictes comesos pels funcionaris públics contra les garanties constitucionals, es castiga l'autoritat o el funcionari o funcionària públic que impedeix o obstaculitza el dret a l'assistència d'advocat a la persona detinguda o presa, procura o afavoreix la renúncia d'aquest a aquesta assistència o que no l'informa immediatament i de manera que li sigui comprensible dels drets que té i de les raons de la detenció. Tampoc no pot establir la censura prèvia ni, llevat dels casos que la Constitució i les lleis permeten, recollir edicions de llibres o diaris ni suspendre'n la publicació o la difusió de qualsevol emissió radiotelevisiva. També es castiga el fet que dissolgui o suspengui en les seves activitats una associació legalment constituïda sense resolució judicial prèvia o sense causa legítima i impedeixi la celebració de les seves sessions; que prohibeixi una reunió pacífica o la dissolgui fora dels casos que la llei permet expressament; que expropiï una persona dels seus béns fora dels casos autoritzats i sense complir els requisits legals, i que, de manera conscient, impedeixi a una persona l'exercici d'altres drets cívics que reconeixen la Constitució espanyola i les lleis.
    Els delictes comesos pels funcionaris públics contra les garanties constitucionals són tipificats en els articles del 529 al 542 del CP. Segons la doctrina, es tracta de delictes especials, ja que el subjecte actiu només pot ser l'autoritat o el funcionari o funcionària públic que actua com a tal en exercici de les seves funcions; en alguns casos, a més a més, ha d'estar investigant algun delicte.
    La finalitat de castigar aquestes conductes, segons la doctrina majoritària, és garantir l'exercici dels drets de la persona davant l'exercici arbitrari o abusiu del poder estatal quan aquestes autoritats o funcionaris públics actuen excedint-se en les facultats que tenen atribuïdes per a exercir llurs funcions.
delicte contra les garanties constitucionals delicte contra les garanties constitucionals

<Dret > Dret penal. Dret penitenciari>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Vocabulari de dret penal i penitenciari [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/172/>

  • ca  delicte contra les garanties constitucionals, n m
  • es  delito contra las garantías constitucionales, n m

<Dret penal i penitenciari > Dret penal>

delicte contra les garanties constitucionals delicte contra les garanties constitucionals

<Dret penal>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pels Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona i pel Servei de Política Lingüística de la Universitat de València, procedeix de l'obra següent:

LLABRÉS FUSTER, Antoni; PONS, Eva (coord.). Vocabulari de dret [en línia]. 2a ed. València: Universitat de València. Facultat de Dret: Servei de Política Lingüística; Barcelona: Universitat de Barcelona. Facultat de Dret: Serveis Lingüístics, 2015.
<<http://www.ub.edu/ubterm/obres/dret-vocabulari.xml>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pels autors o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  delicte contra les garanties constitucionals, n m
  • es  delito contra las garantías constitucionales, n m

<Dret penal>

dictamen del Consell de Garanties Estatutàries dictamen del Consell de Garanties Estatutàries

<Dret > Dret parlamentari > Activitat parlamentària>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

PARLAMENT DE CATALUNYA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE LA PRESIDÈNCIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de l'activitat parlamentària [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2021. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/289/>
En un bon nombre de termes, al camp Nota s'ofereix l'enllaç a un vídeo que mostra l'equivalent en llengua de signes catalana.

  • ca  dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, n m
  • oc  dictamen deth Conselh de Garanties Estatutàries, n m
  • es  dictamen del Consejo de Garantías Estatutarias, n m
  • fr  avis du Conseil des garanties statutaires, n m
  • fr  rapport juridique du Conseil des garanties statutaires, n m
  • en  legal opinion of the Council for Statutory Guarantees, n

<Activitat parlamentària > Funció legislativa>, <Activitat parlamentària > Relació amb altres institucions>

Definició
Informe no vinculant emès pel Consell de Garanties Estatutàries que determina l'adequació a l'Estatut i a la Constitució d'un dictamen de la comissió relatiu a un projecte de llei o una proposició de llei, o sobre una disposició de l'Estat prèviament a la interposició d'un recurs d'inconstitucionalitat, un conflicte de competència o un recurs en defensa de l'autonomia local.

Nota

  • 1. Un diputat o un grup parlamentari poden demanar un dictamen del Consell de Garanties Estatutàries en el termini de tres dies hàbils des de la publicació del dictamen de la comissió en el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya. El Parlament, un cop rebut el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, obre, si escau, un termini subsegüent d'esmenes, que han de ser congruents amb el dictamen.
  • 2. Poden demanar un dictamen del Consell de Garanties Estatutàries el Govern de la Generalitat, el Síndic de Greuges si es veuen afectats drets reconeguts per l'Estatut d'autonomia, i els municipis, les vegueries o el Consell de Governs Locals per a la defensa de l'autonomia local.
garanties constitucionals garanties constitucionals

<Dret constitucional>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  garanties constitucionals, n f pl
  • es  garantías constitucionales
  • fr  garanties constitutionnelles
  • it  garanzie constituzionali
  • en  personal rights under the constitution
  • de  verfassungsmäßige Garantien

<Dret constitucional>

Definició
Conjunt de mitjans per assegurar l'exercici dels drets reconeguts per la constitució.