Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "celler" dins totes les àrees temàtiques

cap de celler cap de celler

<Alimentació. Gastronomia > Ocupacions>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE TREBALL I INDÚSTRIA. Diccionari de les ocupacions. [Barcelona]: Generalitat de Catalunya. Departament de Treball i Indústria, 2004. 359 p.
ISBN 84-393-6454-7

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  cap de celler, n m, f
  • es  jefe de bodega
  • fr  chef caviste
  • fr  chef de cave
  • en  cellar manager
  • en  head cellarman [m]

<Alimentació. Gastronomia > Ocupacions>

Definició
Persona que s'ocupa de l'emmagatzematge, la conservació i la distribució dels vins i les begudes alcohòliques en un hotel o un restaurant.
cap de celler cap de celler

<Lleure. Turisme > Hoteleria i turisme>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'hoteleria i turisme. Barcelona: Edicions 62: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2001. 201 p. (Diccionaris i obres de referència; 21)
ISBN 84-297-4994-2; 84-393-5573-4

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  cap de celler, n m, f
  • es  jefe de bodega
  • fr  chef caviste
  • fr  chef de cave
  • en  cellar manager
  • en  head cellarman [m]
  • de  Kellermeister

<Hoteleria i turisme > Restauració>

Definició
Persona que s'encarrega de l'emmagatzematge, la conservació i la distribució dels vins i les begudes alcohòliques d'un hotel o un restaurant.
celler d'embarcador celler d'embarcador

<Art i arquitectura>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'assessorament terminològic del TERMCAT per a l'obra següent:

Tesaurus d'art i arquitectura [en línia]. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, [2020].
<http://aatesaurus.cultura.gencat.cat/index.php>
Els equivalents anglesos procedeixen de l'obra següent:

GETTY, J. Paul. Art & architecture thesaurus online [en línia]. Los Angeles: The Getty Research Institute, 2017.
<https://www.getty.edu/research/tools/vocabularies/aat/>
Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  celler d'embarcador, n m
  • en  wharf cellar, n

<Art i arquitectura>

Definició
Celler accessible des d'un embarcador.
celler de llet celler de llet

<Art i arquitectura>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'assessorament terminològic del TERMCAT per a l'obra següent:

Tesaurus d'art i arquitectura [en línia]. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, [2020].
<http://aatesaurus.cultura.gencat.cat/index.php>
Els equivalents anglesos procedeixen de l'obra següent:

GETTY, J. Paul. Art & architecture thesaurus online [en línia]. Los Angeles: The Getty Research Institute, 2017.
<https://www.getty.edu/research/tools/vocabularies/aat/>
Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

  • ca  celler de llet, n m
  • en  milk cellar, n

<Art i arquitectura>

Definició
Espai subterrani d'una estructura més gran on es desa llet crua perquè se separi de la nata.

Nota

  • Per a estructures íntegrament emprades per a aquest propòsit, s'utilitza lleteria.
fresquera fresquera

<Construcció > Edificis. Espais de construcció>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel Servei de Consultes del TERMCAT arran d'una consulta feta pels usuaris.

  • ca  fresquera, n f
  • ca  hipogeu, n m
  • ca  celler subterrani, n m sin. compl.
  • es  fresquera, n f

<Construcció > Edificis. Espais de construcció>

Definició
Cambra excavada sota terra, generalment de forma circular, on es guardaven els aliments en fresc a temperatura constant.
fresquera fresquera

<Equipament de la llar>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel Servei de Consultes del TERMCAT arran d'una consulta feta pels usuaris.

  • ca  fresquera, n f
  • ca  hipogeu, n m
  • ca  celler subterrani, n m sin. compl.
  • es  fresquera, n f

<Equipament de la llar>

Definició
Cambra excavada sota terra, generalment de forma circular, on es guardaven els aliments en fresc a temperatura constant.
pa de coca amb pernil de celler pa de coca amb pernil de celler

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  pa de coca amb pernil de celler
  • es  pan de coca con jamón de bodega
  • fr  fougasse au jambon bodega (maturé dans une cave)
  • it  focaccia con prosciutto de bodega (stagionato in cantina)
  • en  dough bread with bodega ham (matured in a cellar)
  • de  Fladenbrot mit Bodega-Schinken (im Weinkeller gereift)

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

pernil de celler pernil de celler

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  pernil de celler
  • es  jamón de bodega
  • fr  jambon bodega (maturé dans une cave)
  • it  prosciutto di bodega (stagionato in cantina)
  • en  serrano bodega ham (matured in a cellar)
  • de  Bodega-Schinken (im Weinkeller gereift)

<Plats a la carta. Embotits, carns fredes i patés>

pernil de celler de Salamanca pernil de celler de Salamanca

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  pernil de celler de Salamanca
  • es  jamón de bodega de Salamanca
  • fr  jambon bodega de Salamanca (maturé dans une cave)
  • it  prosciutto de bodega di Salamanca (stagionato in cantina)
  • en  serrano bodega ham from Salamanca (matured in a cellar)
  • de  Serrano Bodega-Schinken aus Salamanca (in Cava gereift)

<Plats a la carta. Embotits, carns fredes i patés>

vi de celler vi de celler

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  vi de celler
  • es  vino de bodega
  • fr  vin de cave
  • it  vino di cantina propria
  • en  wine from the cellar
  • de  Wein aus dem Weinkeller

<Plats a la carta. Begudes>